Αναβιώνει, ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Δωδεκανήσου η υπόθεση με τον 66χρονο Γερμανό που κατηγορείται για κατασκοπεία.
Πρωτόδικα, ο άνδρας που είχε συλληφθεί να φωτογραφίζει στρατιωτικό φυλάκιο στην Αντιμάχεια της Κω είχε καταδικαστεί πρωτόδικα σε ποινή κάθειρξης 14 ετών.
Στην κατοχή του είχαν βρεθεί καταγεγραμμένες συντεταγμένες, που αντιστοιχούσαν σε θέσεις στρατοπέδων, δημοσίων υπηρεσιών και κτιρίων και φωτογραφικό υλικό από στρατόπεδα, φυλάκια και υπηρεσίες κοινής ωφέλειας.
Μάλιστα, σύμφωνα με τη «Δημοκρατική», είχε ομολογήσει πως είχε ενταχθεί σε δίκτυο κατασκόπων της Τουρκίας, στο οποίο έχουν στρατολογηθεί συνταξιούχοι αλλοδαποί, που διαμένουν στη χώρα μας.
Ο 66χρονος είχε συλληφθεί στις 15 Οκτωβρίου 2014 να βγάζει φωτογραφίες έξω από το φυλάκιο «Πόρτες».
Στην κατοχή του βρέθηκαν ιδιόχειρες σημειώσεις γεωγραφικών συντεταγμένων, οι οποίες αντιστοιχούν σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις, χώρους στρατιωτικών δραστηριοτήτων και οχυρωματικά έργα της νήσου Κω και ψηφιακό υλικό που με φωτογραφίες, στις οποίες απεικονίζονται στρατιώτες και στρατιωτικές δραστηριότητες αυτών, στρατιωτικά οχήματα και σκάφη, στρατόπεδα, στρατιωτικά φυλάκια και παρατηρητήρια, υποδομές και περιοχές στρατιωτικού ενδιαφέροντος της νήσου Κω.
Επίσης, στο αυτοκίνητό του βρέθηκαν κιάλια, μια διόπτρα και 3 μνήμες φωτογραφικής μηχανής. Στην οικία του βρέθηκαν ατζέντες με ιδιόχειρες σημειώσεις, ένας σκληρός δίσκος, ένας υπολογιστής και ένα tablet, βιντεοταινίες, κινητό τηλέφωνο και 6 USΒ Sticks. Επιπλέον βρέθηκαν και διάφορα έγγραφα στην τουρκική γλώσσα.
Από την έρευνα που διενεργήθηκε βρέθηκαν φωτογραφίες στρατιωτικών φυλακίων και στρατοπέδων, φυλακίου, όπου φυλάσσονται καύσιμα, από δίκτυο επικοινωνιών του στρατού, από στρατιωτικά ταχύπλοα, οχήματα και πλοία, πολυβολεία, από έργα οχύρωσης, ακόμη και από κεραίες, παρατηρητήρια και γέφυρες στην Κω.
Βρέθηκε ακόμη ανάλογο υλικό και από στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην Κάλυμνο. Από την έρευνα και τις καταθέσεις που ελήφθησαν αλλά και από την απολογία του φέρεται επιπλέον να προέκυψε ότι την τετραετία 2009-2012 διέμενε στην Τουρκία και ότι επί 15ετία υπηρετούσε ως εθελοντής στον στρατό της Γερμανίας.
Ο ίδιος ομολόγησε προανακρινόμενος και ενώπιον του Ανακριτή της Κω τα όσα του αποδίδονται, ισχυριζόμενος ότι ελάμβανε 2.000 ευρώ μηνιαίως από δύο Τούρκους, στους οποίους παρέδιδε τα στοιχεία που συγκέντρωνε σε ψηφιακούς δίσκους αποθήκευσης. Μάλιστα την εργασία αυτή έκανε, όπως είπε, από το έτος 2011.
Τι υποστηρίζει ο 66χρονος
Απολογούμενος, ο 66χρονος κατέθεσε ότι είχε υπηρετήσει στον στρατό, είχε υπηρετήσει και στην Τουρκία και είχε ενδιαφέρον για στρατιωτικά πράγματα. Γεννήθηκε όπως είπε, στην Ανατολική Γερμανία και ήταν αξιωματικός. Ακολούθως εργάστηκε σε βιομηχανία, ως επιπλοποιός και ως κλειδαράς. Προέρχεται όπως είπε από αγροτική οικογένεια.
Ισχυρίστηκε ότι τον πλησίασαν Τούρκοι και του ζήτησαν να τους παράσχει κάποιες πληροφορίες και έλαβε 2.000 ευρώ με κατάθεση σε λογαριασμό του στην Γερμανία. «Όλα ήταν κατόπιν παρακίνησης.
Είχαν πολλούς πληροφοριοδότες στα νησιά και δεν με ενοχλούσαν πολύ για να μην με κάψουν» είπε, προσθέτοντας ότι δεν του έδωσαν πολλές πληροφορίες αλλά κατάλαβε ότι ήταν στο αρχικό στάδιο και είχαν χρησιμοποιήσει πολλούς ανθρώπους στα νησιά για πληροφορίες.
«Μου έδωσαν την εντύπωση ότι ήμουν σε μικρό κύκλο, η δουλειά μου ελαφρώς εξωτερική, σε σχέση με άλλους που ήταν να παρακολουθούν για παράδειγμα τις κινήσεις των πλοίων κλπ. Τους Τούρκους αυτούς ποτέ δεν τους συνάντησα γινόταν η επικοινωνία μέσω υπολογιστή.
Μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή, υπό τύπου e-mail, περνούσε ένα διάστημα στη λήψη και στην απάντηση», είπε ακόμη, ενώ υποστήριξε ότι του είχαν απαγορεύσει ρητά να ταξιδέψει στην Τουρκία λέγοντάς του ότι αν χρειαζόταν να συναντηθούν, αυτό θα γινόταν στη Γερμανία.