Στοκ με τουλάχιστον 300.000 στεγαστικά δάνεια τα οποία χαρακτηρίζονται από τις τράπεζες ως μη εξυπηρετούμενα καλούνται να διαχειριστούν άμεσα τα πιστωτικά ιδρύματα, μέσω ρυθμίσεων και άλλων μεθόδων, ώστε να περιοριστεί σημαντικά το «κόκκινο» χαρτοφυλάκιό τους που σήμερα μόνο για τα στεγαστικά δάνεια φτάνει τα 27,6 δισ. ή ποσοστό 43,4% επί των στεγαστικών δανείων που έχουν χορηγηθεί σε δανειολήπτες από τις τράπεζες.
Οι τύποι των ρυθμίσεων που προκρίνουν σήμερα οι τράπεζες είναι οι εξής, ανάλογα και με την εισοδηματική και περιουσιακή κατάσταση του δανειολήπτη.
•Ρύθμιση του δανείου με επιμήκυνση πολλών χρόνων για την αποπληρωμή του. Αυτό συνεπάγεται καταβολή χαμηλότερων μηνιαίων δόσεων.Η ρύθμιση αυτή προκρίνεται κυρίως για τους έχοντες πολύ χαμηλά εισοδήματα και κανένα άλλο ακίνητο στην κατοχή τους.
•Το στεγαστικό δάνειο έχει καταγγελθεί καθώς παρέμενε ανεξόφλητο επί πολλά χρόνια. Στην περίπτωση αυτή,προκειμένου να μην βγει το ακίνητο σε πλειστηριασμό, προκρίνεται η λύση της εθελοντικής παράδοσης του ακινήτου από τον δανειολήπτη στη τράπεζα και η εκμίσθωσή του εάν το επιθυμεί.
•Split and Freeze (Ιρλανδικό μοντέλο). Με τον τύπο αυτής της ρύθμισης το στεγαστικό δάνειο «σπάει» στα δύο. Ο δανειολήπτης καλείται να αποπληρώνει το ένα μέρος με ευνοικούς όρους και το άλλο κομμάτι του δανείου παραμένει «παγωμένο» επί 15 χρόνια χωρίς εκτοκισμό. Μάλιστα εάν ο δανειολήπτης είναι συνεπής στην αποπληρωμή των δόσεων του πρώτου μέρους του δανείου, τότε το «παγωμένο» κομμάτι του δανείου «κουρεύεται» κατά 4%-8% κάθε χρόνο. Ετσι, στη λήξη αποπληρωμής του δανείου θα βρεθεί κερδισμένος με ένα σεβαστό ποσό.
•Split and balance (διαχωρισμός οφειλής). Με τη ρύθμιση αυτή δεν προβλέπεται «κούρεμα». Το δάνειο «σπάει» στα δύο και ο δανειολήπτης εξυπηρετεί το ένα με βάση τα εισοδήματα και τα περιουσιακά του στοιχεία. Το άλλο κομμάτι του δανείου «παγώνει» για 3-5 χρόνια. Στο τέλος της 5ετίας γίνεται επανεξέταση της οικονομικής κατάστασης του δανειολήπτη και εφόσον έχει ακίνητα καλείται να πουλήσει το ένα για να αποπληρώσει το «παγωμένο» κομμάτι του δανείου.
•Σήμερα τα μη εξυπηρετούμενα στεγαστικά δάνεια ανέρχονται στα 27,6 δισ. ευρώ, δηλαδή στο 43,4% των συνολικά χορηγηθέντων στεγαστικών δανείων αξίας 63,5 δισ. ευρώ.
Από αυτά ποσοστό το 42% (11,6 δισ. ευρώ) έχουν ήδη καταγγελθεί, ποσοστό 33% (9,12 δισ. ευρώ) βρίσκονται σε καθυστέρηση αποπληρωμής των δόσεων άνω των 90 ημερών και ποσοστό 25% (6,9 δισ. ευρώ) θεωρούνται αβέβαιης είσπραξης καθώς αρκετά από αυτά ενώ ρυθμίστηκαν μέσα σε λίγους μήνες «ξανακοκκίνισαν».