Κωδικό προς κωδικό επανεξετάζει το υπουργείο Οικονομικών τις κρατικές δαπάνες του προϋπολογισμού. Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους συγκροτεί 40μελή ομάδα που θα «ξεψαχνίσει» τις δαπάνες όλων των υπουργείων, για να εντοπίσει κονδύλια που υπάρχει περιθώριο να περικοπούν περαιτέρω, από το 2018 και μετά. Στόχος είναι η διασφάλιση πρωτογενών πλεονασμάτων, αλλά και η δημιουργία περιθωρίων για μειώσεις φόρων ή κοινωνικές παροχές.
Καθοριστικό ρόλο στις αποφάσεις για το πού θα περικοπούν κονδύλια θα έχουν ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κύριος Γιώργος Χουλιαράκης και ο Υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, κύριος Δημήτρης Λιάκος. Και αυτό διαφαίνεται από το γεγονός ότι σχεδόν όλα τα στελέχη της Ομάδας που θα διερευνήσει τα περιθώρια περικοπών στα υπουργεία, είναι αποκλειστικά στελέχη που εργάζονται στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, με εξαίρεση τρία πρόσωπα - συμβούλους και
διευθυντές - των πολιτικών γραφείων των υπουργών κ.κ. Χουλιαράκη και Λιάκου, αναφέρει το newmoney.
Η «επισκόπηση δαπανών», όπως ονομάζεται η επαναξιολόγηση των κρατικών δαπανών, τίθεται επί τάπητος ενόψει της έναρξης της 3ης αξιολόγησης το φθινόπωρο. Όπως προκύπτει μάλιστα από την απόφαση συγκρότησης της Ομάδας εργασίας, τα μέλη κατανέμονται ανάλογα με τα υπουργεία Υπουργείων. Η Ομάδα Εργασίας μπορεί να καλεί να συμμετέχουν στις συνεδριάσεις της και εκπρόσωποι άλλων υπηρεσιών και φορέων, εφόσον κρίνεται αναγκαίο.
Τελικός σκοπός της Ομάδας Διοίκησης Έργου για την Επισκόπηση Δαπανών (Spending Review) των Υπουργείων, καθώς και των εποπτευόμενων από αυτά φορέων είναι, σύμφωνα με την απόφαση:
1. να δίνει κατευθύνσεις στις υπηρεσίες των εμπλεκομένων Υπουργείων και εποπτευόμενων φορέων, προκειμένου να γίνει καταγραφή και αξιολόγηση των δαπανών τους
2. να κάνει αποτίμηση πολιτικών εξοικονόμησης πόρων ή βελτίωσης της αποτελεσματικότητας των δημόσιων δαπανών
3. η δημιουργία δημοσιονομικού περιθωρίου ώστε να ενισχυθούν οι δαπάνες σε τομείς με υψηλή κοινωνική αποτελεσματικότητα και να μειωθεί η φορολογική επιβάρυνση φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων με τρόπο διατηρήσιμο και χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων πρωτογενών πλεονασμάτων.
4. η δημιουργία δεικτών παρακολούθησης της αποτελεσματικότητας των δαπανών των Υπουργείων.
5. η σύνταξη και υποβολή έκθεσης στον Υπουργό και στον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, στην οποία θα εκτίθενται αναλυτικά οι εναλλακτικοί τρόποι επίτευξης των ποσοτικών στόχων της επισκόπησης δαπανών για το κάθε υπουργείο και τους εποπτευόμενους φορείς του.
Και όλα αυτά, μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου το αργότερο, οπότε η Ομάδα Εργασίας πρέπει να έχει ολοκληρώσει το έργο της, πριν την σύνταξη δηλαδή του νέου κρατικού προϋπολογισμού για το 2018.