“Σαφάρι» ξεκινά η κυβέρνηση σε λιγότερο από δεκαπέντε μέρες από σήμερα ενάντια σε 23.000 αυτο-απασχολούμενους και εργοδότες που χρωστάνε στην εφορία και στα Ασφαλιστικά Ταμεία πάνω από 150.000 ευρώ.
Από αυτούς, οι 8.000 περίπου είναι φυσικά πρόσωπα και οι άλλοι 14.000 είναι νομικά πρόσωπα, δηλαδή επιχειρήσεις, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων και του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) για τους μεγαλο-οφειλέτες των ταμείων και της εφορίας, αναφέρει το capital.gr.
Σύμφωνα με το σχέδιο του επικαιροποιημένου μνημονίου, μέχρι τον Ιανουάριο του 2018, η Μονάδα Είσπραξης Μεγάλων Οφειλών και το Κέντρο Είσπραξης Ανεξόφλητων Οφειλών προς τα Ταμεία θα πρέπει να έχουν συντάξει ένα στοχευμένο, ποσοτικοποιημένο και χρονικά προσδιορισμένο σχέδιο δράσης ενάντια στους μεγαλο-οφειλέτες .
Το σχέδιο αυτό, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο επικαιροποιημένο μνημόνιο, θα πρέπει πρώτα απ΄ όλα, να κατηγοριοποιήσει τους οφειλέτες (σ.σ. ανάλογα με το οικονομικό «προφίλ» τους που καθορίζεται από το ύψος των χρεών τους, την οικονομική κατάστασή τους), αλλά και την όλη συμπεριφορά τους σε σχέση με τις υποχρεώσεις τους προς την Εφορία και Ταμεία .
Κατά δεύτερον, το εν λόγω σχέδιο θα θέτει συγκεκριμένους εισπρακτικούς στόχους σε βάρος των οφειλετών, δηλαδή θα καθορίζει το ποσό το οποίο μπορεί να εισπραχθεί από τον καθένα οφειλέτη.
Τέλος, θα ορίζει ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, π.χ. σε μηνιαία ή το αργότερο σε τριμηνιαία βάση, κατά το οποίο θα πρέπει να εισπραχθούν αυτά τα ποσά.
Το σχέδιο είσπραξης των χρεών από τους μεγαλο-οφειλέτες, είναι μόνο η μια από τις συνολικά έντεκα δράσεις τις οποίες έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση με τους θεσμούς στα πλαίσια του επικαιροποιημένου μνημονίου.
Αυτές είναι οι ακόλουθες:
* Σύνταξη ενός σχεδίου, το οποίο θα περιγράφει τα βασικά χαρακτηριστικά, τα βήματα και το χρονοδιάγραμμα για τη μελλοντική συγχώνευση των μηχανισμών είσπραξης ασφαλιστικών εισφορών και φόρων από την Ανωτάτη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Η δράση αυτή μάλιστα, αποτελεί προαπαιτούμενο της γ΄ αξιολόγησης του προγράμματος. Άρα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τέλος του τρέχοντος μηνός.
* Συνεχής έλεγχος και ξεκαθάρισμα της λίστας των αυτοαπασχολούμενων που καταβάλλουν εισφορές για τους οποίους υπάρχουν ελλιπή ή ανεπαρκή στοιχεία (μέχρι τέλος του τρέχοντος μηνός).
* Πλήρης ένταξης όλων των οφειλών προς ασφαλιστικά ταμεία στο Κέντρο Είσπραξης Ανείσπρακτων Οφειλών ( μέχρι το Μάιο του 2018).
* Συγκρότηση ομάδας εργασίας από το ΚΕΑΟ, η οποία θα αναλάβει την εκκαθάριση εκκρεμών υποθέσεων οφειλετών (μέχρι το τέλος του τρέχοντος μηνός).
* Διαμόρφωση πρότασης – μέχρι το Μάρτιο του 2018 – για την ολοκλήρωση της ενσωμάτωσης στη βάση δεδομένων των οφειλών που είναι ενταγμένα στο ΚΕΑΟ, με βάση ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα (βασικό παραδοτέο της δ’ αξιολόγησης).
* Έκδοση μίας νέας λίστας των μεγάλων οφειλετών προς τα ασφαλιστικά Ταμεία και την εφορία μέχρι τέλη του τρέχοντος μηνός.
* Βελτίωση των κανόνων για τη διαγραφή χρεών προς τα Ταμεία, προκειμένου να ευθυγραμμιστούν με τους κανόνες που ισχύουν για τα χρέη προς την εφορία, ένα μήνα μετά τη δημοσίευση των σχετικών κανόνων για τη φορολογική οφειλή.
* Βελτίωση (αν κριθεί αναγκαίο) του πλαισίου της αναδιάρθρωσης των δημοσίων χρεών των βιώσιμων επιχειρήσεων που βρίσκονται σε οικονομική δυσχέρεια.
* Έκδοση του επιχειρησιακού σχεδίου του Κέντρου Είσπραξης Ανεξόφλητων Οφειλών προς τα ταμεία το Μάρτιο του 2018.
* Ένταξη των μηχανισμών είσπραξης των ασφαλιστικών εισφορών του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου (ΝΑΤ) στον ΕΦΚΑ.