Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) τον Απρίλιο ο συνολικός αριθμός των φορολογούμενων, φυσικών και νομικών προσώπων, που είχαν ληξιπρόθεσμες και μη ρυθμισμένες οφειλές προς τη φορολογική διοίκηση ήταν 3,94 εκατομμύρια.
Ωστόσο, η εφορία δεν μπορεί να λάβει μέτρα αναγκαστικής είσπραξης εναντίον όλων των οφειλετών. Σε πολλές περιπτώσεις οι οφειλές είναι έως 500 ευρώ για τις οποίες δεν μπορούν να ληφθούν μέτρα αναγκαστικής είσπραξης ενώ σε άλλες περιπτώσεις οι επιχειρήσεις που χρωστούν είναι ουσιαστικά νεκρές και δεν έχει νόημα η έκδοση κατασχετηρίων.
Η εφορία μπορεί να λάβει μέτρα αναγκαστικής είσπραξης εναντίον 1,63 εκατ. οφειλετών και ήδη έχει προχωρήσει σε αυτά για 906 χιλιάδες οφειλέτες. Έτσι, έρχονται τους επόμενους μήνες κατασχετήρια για άλλους περίπου 720 χιλιάδες φορολογούμενους με οφειλές προς την εφορία.
Ποια είναι τα κυριότερα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης που λαμβάνει η ΑΑΔΕ:
– κατάσχεση τραπεζικών υπολοίπων, Εκδίδονται καθημερινά περίπου 1.600 κατασχετήρια που αποστέλλονται ηλεκτρονικά στις τράπεζες για την κατάσχεση τραπεζικών υπολοίπων των φορολογούμενων. Από την έκδοση του κατασχετηρίου έως και την μεταφορά του υπολοίπου από τον τραπεζικό λογαριασμό στο δημόσιο ταμείο συνήθως μεσολαβούν λιγότερες από δέκα ημέρες. Οι φορολογούμενοι μπορούν να προστατευτούν από την κατάσχεση μέσω της δήλωσης στο taxisnet ενός ακατάσχετου τραπεζικού λογαριασμού που προστατεύεται μέχρι του ποσού των 1.250 ευρώ
– κατάσχεση ενοικίων. Οι ιδιοκτήτες που χρωστούν στην εφορία χάνουν το σχετικό εισόδημα αφού εκδίδεται κατασχετήριο στα χέρια του ενοικιαστή. Η σχετική διαδικασία είναι χειρόγραφη και ταλαιπωρεί τον ενοικιαστή με επισκέψεις σε πρωτοδικείο και εφορία.
– κατάσχεση ακινήτων και πώλησή τους με αναγκαστικό πλειστηριασμό
– κατάσχεση μισθών και συντάξεων με επίδοση κατασχετηρίου στο λογιστήριο του εργοδότη ή του συνταξιοδοτικού ταμείου. Ισχύει ακατάσχετο 1.000 ευρώ. Από τα 1.000 έως τα 1.500 ευρώ μπορεί να κατασχεθεί το 50% και από τα 1.500 ευρώ και άνω το σύνολο του ποσού.