Τη χαριστική βολή στη μικρή και μεσαία ιδιοκτησία ετοιμάζεται να δώσει η κυβέρνηση προκειμένου να κλείσει τάχιστα την τρίτη αξιολόγηση. Για να εξευμενίσει τους δανειστές για τις καθυστερήσεις που έχουν σημειωθεί, το υπουργείο Οικονομικών έχει δεσμευτεί και ετοιμάζεται να εκδώσει άμεσα την υπουργική απόφαση που θα επιτρέπει να εκποιούνται στην -πολύ χαμηλή- εμπορική τιμή που έχουν σήμερα τα ακίνητα που κατάσχει η Εφορία για χρέη προς το Δημόσιο, αναφέρει το newmoney.
Στο πολυνομοσχέδιο με το οποίο έκλεισε η δεύτερη αξιολόγηση πριν από μήνες (Ν.4472/2017) προβλέφθηκε η αλλαγή του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ΚΕΔΕ), ώστε ως τιμή εκκίνησης των πλειστηριασμών που διενεργεί το Δημόσιο να τεθεί η εμπορική τιμή και όχι η αντικειμενική που ίσχυε πριν. Ωστόσο η διάταξη παραμένει προς το παρόν στα χαρτιά, καθώς προβλέπεται και έκδοση απόφασης η οποία θα ορίζει τη διαδικασία υπολογισμού της εμπορικής τιμής. Η έκδοση αυτής της απόφασης παραμένει ένα από τα εκκρεμή προαπαιτούμενα για το κλείσιμο της αξιολόγησης. Σύμφωνα με πληροφορίες, στις συναντήσεις των τελευταίων ημερών με τους θεσμούς η κυβέρνηση παρείχε διαβεβαιώσεις ότι στο υπουργείο Οικονομικών προετοιμάζουν τη διάταξη που ορίζει τις εμπορικές ως βάση εκκίνησης, ώστε να επιτραπούν οι πλειστηριασμοί ακινήτων για χρέη στην Εφορία σε τιμή χαμηλότερη από την αντικειμενική. Ενώ δηλαδή η κυβέρνηση -διά της υφυπουργού Κατερίνας Παπανάτσιου- ομολογούσε προ δύο εβδομάδων ότι η Εφορία δεν μπορεί να υπολογίσει τις πραγματικές εμπορικές αξίες γιατί δεν γίνονται συναλλαγές και μόνο από ανάγκη πωλούνται σήμερα «όσο-όσο» τα ακίνητα, το υπουργείο Οικονομικών σπεύδει να βγάλει σε πλειστηριασμούς ακίνητα σε τιμές χαμηλότερες και από τις αντικειμενικές που το ίδιο καθορίζει για τα ακίνητα ολόκληρης της χώρας προκειμένου να φορολογήσει τους ιδιοκτήτες τους.
Δεν βρίσκουν να πουλήσουν
Ο ορισμός των εμπορικών τιμών ως τιμή εκκίνησης στους πλειστηριασμούς ακινήτων αντί των αντικειμενικών θα είναι το τελευταίο βήμα προτού ξεκινήσουν μαζικά οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί. Η ώρα μηδέν για τους μαζικούς πλειστηριασμούς θεωρείται η 29η Νοεμβρίου. Στις συναντήσεις στο «Hilton» η κυβέρνηση υποσχέθηκε ότι μέσα στον μήνα θα είναι όλα έτοιμα για να αρχίσουν να βγαίνουν με συνοπτικές διαδικασίες στο σφυρί τα πρώτα ακίνητα. Ο στόχος είναι διπλός: αφενός να μειωθούν τα ληξιπρόθεσμα χρέη και να φανεί -πριν αρχίσουν οι ρυθμίσεις οφειλών σε Εφορία και Ταμεία- τι πραγματικά μπορεί να εισπράξει το κράτος από τα πάνω από 125 δισ. ευρώ που χρωστούν συνολικά οι πολίτες, αφετέρου δε να υπάρξουν ευκαιρίες για παλιούς και όψιμους υποψήφιους επενδυτές που αναζητούν να επενδύσουν στην Ελλάδα. Είναι ενδεικτικό ότι για τον Νοέμβριο η Εφορία έχει προγραμματίσει να βγάλει σε πλειστηριασμό μόλις τέσσερα ακίνητα (σε Σαντορίνη, Χαλάνδρι, Θεσσαλονίκη και Πρέβεζα), καθώς τα προγράμματα πλειστηριασμών έχουν ουσιαστικά τελματώσει, επειδή δεν μπορούν να εκποιηθούν ακίνητα για χρέη στο Δημόσιο σε τιμή κάτω από την αντικειμενική.
Το τελειωτικό χτύπημα
Η απαγόρευση πώλησης ακινήτων που βγαίνουν σε πλειστηριασμό σε τιμές χαμηλότερες της αντικειμενικής ήταν έως τώρα το τελευταίο νομικό ανάχωμα προστασίας για τους οφειλέτες του Δημοσίου. Μετά την άρση της απαγόρευσης αυτής, ανοίγει ο δρόμος για τη μαζική εκποίηση χιλιάδων ακινήτων που έχουν δεσμευτεί για χρέη από την Εφορία. Ταυτόχρονα το υπουργείο Δικαιοσύνης υπόσχεται στους δανειστές ότι θα άρει το μπλόκο που έχουν στήσει στους πλειστηριασμούς οι διάφορες συλλογικότητες. Η ηλεκτρονική πλατφόρμα είναι ουσιαστικά ήδη έτοιμη και, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση βρίσκεται σε συνεννόηση με τις ενώσεις συμβολαιογράφων προκειμένου να επιλυθούν τα εμπόδια που έχουν οδηγήσει στη ματαίωση δεκάδων πλειστηριασμών τους τελευταίους δύο μήνες. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, σε τουλάχιστον 2.000 οφειλέτες του Δημοσίου (από τα 4 εκατομμύρια συνολικά) έχουν δεσμευτεί περιουσιακά στοιχεία για χρέη άνω των 50.000 ευρώ και μπαίνουν πρώτοι στη σειρά για πλειστηριασμούς.