Παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης να υποβαθμίσει τις προκλήσεις Ερντογάν στην Κομοτηνή και να εμφανίσει την ελληνική πλευρά ικανοποιημένη από την επίσκεψη, η πραγματικότητα την διαψεύδει, με αδιάψευστο μάρτυρά την εικόνα του εμβρόντητου υφυπουργού Γ. Αμανατίδη στην απρόσμενη και εκτός προγράμματος ομιλία του Τούρκου νεοσουλτάνου στο μειονοτικό σχολείο της Θράκης.
Μπροστά στην κάμερα ο υφυπουργός Εξωτερικών εμφανίζεται να ψελλίζει, ότι η δημόσια αυτή ομιλία δεν ήταν προγραμματισμένη και να ζητάει να γίνει εντός του σχολείου στους μαθητές και όχι στο προαύλιο μπροστά στο συγκεντρωμένο πλήθος.
Του Τάσου Παπαδόπουλου
Οι μειονοτικοί συνεπικουρούμενοι από τους κουβαλητούς της Άγκυρας αγνόησαν προκλητικά τον εκπρόσωπο της Ελληνικής Πολιτείας και έσπευσαν να βάλουν το μικρόφωνο στην κορυφή του κεφαλόσκαλου στο προαύλιο του σχολείου. Το δεύτερο αίτημα του Έλληνα υφυπουργού να προλογίσει τον Τ. Ερντογάν ή να μιλήσει μετά από αυτόν δεν εισακούσθηκε καν, με αποτέλεσμα να εμφανισθεί η χώρα μας ως μη έχουσα την κυριαρχία στον χώρο της Θράκης.
Ο νεοσουλτάνος άρχισε να μιλάει στους μειονοτικούς και τους συμπατριώτες του, που ήρθαν από την Τουρκία για να παίζουν τον ρόλο του κλακαδόρου, υπό τις ιαχές «θα γίνουμε θυσία για σένα αρχηγέ».
Προηγήθηκε της ομιλίας αυτής το show με τις κούκλες και τα παιχνίδια που μοίραζε στα παιδιά ο Ερντογάν, θυμίζοντας κάποιους στο παρελθόν στην Αφρική, που μοίραζαν καθρεφτάκια σε ιθαγενείς.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί, ότι στην κατά τα άλλα ελληνική επικράτεια, στον χώρο του μειονοτικού σχολείου επετράπη η είσοδος μόνο στα τουρκικά κανάλια. Στα ελληνικά κανάλια απαγορεύθηκε η είσοδος. Όλα αυτά τα ομαλά, κατά την ελληνική κυβέρνηση, συνέβησαν στην Κομοτηνή με την παρουσία του Ερντογάν.
Αλλά και σε αυτή καθ’ αυτή η εικοσάλεπτη ομιλία του στο μειονοτικό σχολείο ο Τ. Ερντογάν, κάλεσε τους ομοεθνείς του, όπως είπε, να πιέσουν την Ελληνική κυβέρνηση μέσω των τεσσάρων βουλευτών που διαθέτουν, καθώς και να εκμεταλλευθούν κάθε δυνατότητα που τους δίνουν οι αποφάσεις του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, γράφε χρήση του όρου τουρκικοί στους μειονοτικούς συλλόγους , και να πιέσουν για την εφαρμογή τους.
Ο Ερντογάν στην ομιλία του κάλεσε επίσηςτους μουσουλμάνους της Θράκης, είτε είναι Τούρκοι όπως είπε, είτε Πομάκοι, είτε Ρομά να μην αφομοιωθούν άλλα να ενσωματωθούν και ταυτόχρονα από τα εδάφη τους, που ειρήσθω εν παρόδω αυξάνονται μέσω των άτοκων δανείων, που τους παρέχει αφειδώς η εγκατεστημένη εκεί τουρκική τράπεζα Ziraat , και ταυτόχρονα να δώσουν αγώνα επιβίωσης.
Το στημένο αυτό παιχνίδι του Τούρκου νεοσουλτάνου, που περίπου αυτοπροσκαλέστηκε στην Ελλάδα με την κυβέρνηση να αποδέχεται ασμένως αυτήν την επιθυμία του, πέφτοντας έτσι στην παγίδα που ο ίδιος έστησε, με προφανή σκοπό, όπως φάνηκε εκ του αποτελέσματος, είχε στόχο να θέσει και επίσημα θέμα Θράκης και αναθεώρησης της Συνθήκης της Λοζάνης, με τον πιο επίσημο τρόπο μέσα στη χώρα μας.
Αυτό αποδεικνύεται και από τον απόλυτα ελεγχόμενο από τον νεοσουλτάνο τουρκικό Τύπο, που την επομένη, τέσσερεις εφημερίδες εμφανίστηκαν με τον ίδιο τίτλο «Μάθημα για Λοζάνη» από τον Ερντογάν.
Βεβαίως η ουσία, πέρα από την τουρκική προπαγάνδα, είναι εντελώς διαφορετική, μια και ο πρώην ποδοσφαιριστής εκ Τουρκίας δεν γνώριζε ότι το θέμα της εκλογής των Μουφτήδων δεν αναφέρεται πουθενά στην συνθήκη της Λοζάνης και η επίκληση της ήταν εκ του πονηρού, μια και υπέκρυπτε άλλου είδους βλέψεις, που έχουν επίκεντρο το θέμα του Αιγαίου και τα σύνορα της καρδιάς του όπως έχει προ καιρού δηλώσει και τα ελληνικά νησιά, που εποφθαλμιά.
Το πόσο πετυχημένη, όπως υποστηρίζει η ελληνική κυβέρνηση ήταν η επίσκεψη Ερντογάν στη χώρα μας, αποδεικνύεται από την επομένη, με την NAFTEX που εξέδωσε η Άγκυρα και με την οποία δεσμεύεται το μισό Αιγαίο για ασκήσεις και για μεγάλο διάστημα.
Βεβαίως θα δούμε και τη συνέχεια, αν οι παραβάσεις και οι παραβιάσεις στο Αιγαίο που έκαναν ρεκόρ το 2017 θα συνεχιστούν, καθώς και πως θα συμπεριφερθεί ο σουλτάνος στο θέμα της αύξησης της ροής των μεταναστών, που καλύπτουν πλέον του 80% σε σχέση με τους μετανάστες.
Όσο για το κυπριακό, που κάποιοι υποστηρίζουν στην Αθήνα ότι υπήρξε μια κάποια συναίνεση στην επανεκκίνηση των συνομιλιών, τους πληροφορούμε ότι η Λευκωσία περίμενε να υπάρξει μια κάποια πρόοδος στο θέμα της κατάργησης των εγγυήσεων και των επεμβατικών δικαιωμάτων και όχι κουβέντα για μια ακόμη άκαρπη επανεκκίνηση των συνομιλιών.
Αντίθετα ο Τ. Ερντογάν επανέλαβε ότι επιδιώκει απόλυτα ισότιμη παρουσία του 20% των Τ/Κ σε σχέση με το 80% των Ε/Κ. Κι αυτό σημαίνει στην πράξη μια διχοτομική λύση με δύο κράτη και με δυνατότητα πολυποίκιλης επέμβασής και στο νότο της Ελληνοκυπριακής επικράτειας.
Υπάρχει όμως κάτι που συνδέει τον Ερντογάν με τον Τσίπρα στον μεγαλοϊδεατισμό του πρώτου και στην ιδέα του παγκόσμιου ηγέτη που διακατέχει τον δεύτερο. Ο μεν πρώτος θέλει να υπερκεράσει τον ιδρυτή του σύγχρονού τουρκικού κράτους Κεμάλ Ατατούρκ, ο δε δεύτερος επιδιώκει να το παίξει νέος Ανδρέας Παπανδρέου. Ο καθένας με την τρέλα του…
ΠΗΓΗ: ORGI.GR