Συνεχίζεται η επιδείνωση στην παγκόσμια αγορά ομολόγων λόγω της αύξησης των αποδόσεων των ομολόγων των ΗΠΑ, που είναι η χώρα βαρόμετρο, ενώ οι πιο αδύναμες οικονομίες, πλήττονται περισσότερο, με την Ελλάδα στο επίκεντρο.
Το αμερικανικό 10ετές κινείται οριακά υψηλότερα από το 3,26%, επίπεδα που είναι τα υψηλότερα που έχουν παρατηρηθεί από τα τέλη Απριλίου του 2011!
Στην Ευρώπη το focus είναι στις σχέσεις της Ιταλίας με την Ευρωζώνη και παρά τις προσπάθειες για μερική αποκλιμάκωση της «πολεμικής», εντούτοις οι αγορές δεν πιστεύουν πλέον… κανέναν.
Παρά την ανακοίνωση για μπαράζ από roadshow ανά τα επενδυτικά κέντρα από την ιταλική κυβέρνηση για τη στήριξη των ομολόγων της χώρας, σήμερα καταγράφεται νέο επιδείνωση.
Το 10ετές της Ιταλίας φτάνει στο 3,68% καταγράφοντας άνοδο 3,17% έναντι της χθεσινής ημέρας, επίπεδα που είναι νέα υψηλά 4,5 ετών!
Εντός αυτού του κλίματος και δεδομένων των εγγενών προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας, το ελληνικό 10ετές έχει ανέλθει σήμερα στο 4,66%, επίπεδα που ασφαλώς είναι απαγορευτικά για οποιαδήποτε σκέψη δανεισμού…
Και όλα αυτά, παρ’ ότι χθες ο οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings προχώρησε στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας των ελληνικών τραπεζών μετά από τρία χρόνια, βγάζοντας τον κλάδο από το καθεστώς «επιλεκτικής χρεοκοπίας, με αφορμή την άρση των κεφαλαιακών ελέγχων.
Όμως, η ανησυχία των επενδυτών για το country risk είναι εύλογα αυξημένη, κάτι που επιβεβαιώνει και ο καναδικός οίκος DBRS που σε έκθεσή του επισημαίνει πως η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της Ευρωζώνης που βρίσκεται στη μεσαία στην κατηγορία «Medium Risk», δηλαδή μέτριου κινδύνου, για αποχώρηση από αυτή.
Σύμφωνα με τον καναδικό οίκο αξιολόγησης, όλες οι υπόλοιπες χώρες ασφαλείς στην κατηγορία low risk ενώ η DBRS σημειώνει ότι αν η Ελλάδα δεν προχωρήσει στις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις οι δανειστές θα δείξουν μικρότερη προθυμία για μεγαλύτερη ελάφρυνση το χρέος.