Στο τραπέζι αυξήσεις στον συμπληρωματικό φόρο, διορθώσεις τιμών σε περιοχές που ενδιαφέρουν τον ΣΥΡΙΖΑ και έκδοση ΕΝΦΙΑ με τις παλιές τιμές
Σε παρελκυστική πολιτική για να αποφύγει να αλλάξει τις αντικειμενικές τιμές των ακινήτων επιδίδεται πλέον η κυβέρνηση. Η τύχη τους θα κριθεί στις κλειστές συναντήσεις του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου με τους θεσμούς στα μέσα Μαΐου.
Οπως λένε στην πλατεία Συντάγματος, σκοπός του υπουργείου είναι, παρότι η αλλαγή των αντικειμενικών είναι προαπαιτούμενο για να κλείσει η 4η αξιολόγηση, να καθυστερήσει όσο μπορεί την ανακοίνωσή τους εντάσσοντάς τη διαπραγματευτικά στο παζάρι για τη «συνολική συμφωνία» (global deal) της κυβέρνησης με τους δανειστές. Στο υπουργείο Οικονομικών κρατούν μέχρι την τελευταία στιγμή ανοιχτό το ζήτημα, για να κάνουν ανταλλαγή «χέρι με χέρι» με τους δανειστές. Θέλουν να αποφύγουν να πάρουν το πολιτικό κόστος για τις αυξήσεις των τιμών και των φόρων ακινήτων στις λαϊκές περιοχές, ειδικά εάν φανεί ότι στραβώνει κάπου η συνολική συμφωνία για το κλείσιμο της αξιολόγησης, τη συμμετοχή και τους όρους του ΔΝΤ, την ελάφρυνση του χρέους, καθώς και το μεταμνημονιακό πρόγραμμα παρακολούθησης. Στο παζάρι για τις νέες τιμές το οικονομικό επιτελείο θέλει, αν μπορέσει, να διασώσει με πολιτική απόφαση τους ιδιοκτήτες ακινήτων σε περιοχές όπου διατηρεί κομματικές δυνάμεις ή ακόμα και να αναβάλει για 1/1/2019 (αντί του 2018) τις αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ που θα βγεί με βάση τις νέες τιμές που θα εκδοθούν φέτος.
Ο χρόνος πιέζει
«Και μέχρι τις 21 Αυγούστου ακόμα, οπότε λήγει το μνημόνιο, μπορεί αν χρειαστεί να ψειρίζουμε τις νέες τιμές», λένε με νόημα στο υπουργείο. Αν και για να υπολογιστεί ο ΕΝΦΙΑ πρέπει οι νέες τιμές να έχουν εκδοθεί το αργότερο έως τον Ιούνιο, στο υπουργείο Οικονομικών θεωρούν ότι οι δανειστές επείγονται να αλλάξουν οι αντικειμενικές, κυρίως, για να προχωρήσουν οι πλειστηριασμοί και όχι τόσο για να αλλάξει ο ΕΝΦΙΑ, η είσπραξη του οποίου παραμένει και φέτος η ίδια (2,65 δισ. ευρώ).
Στη λογική «σου δίνω κάτι, μου δίνεις κάτι» μεταθέτουν την ανακοίνωση των αντικειμενικών -που έπρεπε κανονικά να έχουν εκδοθεί στο τέλος Μαρτίου- καταφεύγοντας διαρκώς σε νέα τεχνάσματα:
■ Πρώτα ανέθεσαν σε ιδιώτες εκτιμητές να υπολογίσουν -με το αζημίωτο- μέσα σε 20 ημέρες τις νέες τιμές ακινήτων σε ολόκληρη τη χώρα.
■ Παρότι έλαβαν τον Μάρτιο τις τιμές από τους εκτιμητές, μετά το Πάσχα συνέστησαν και ομάδα εργασίας που θα χτενίσει τις τιμές προτού σταλούν στη Δευτεροβάθμια Επιτροπή η οποία θα αποφασίσει τι θα ισχύσει σε περιοχές όπου οι εκτιμήσεις των ιδιωτών πραγματογνωμόνων εμφανίζουν μεγάλες αποκλίσεις.
■ Κατόπιν κάλεσαν και ξένο καθηγητή, που μετέχει στην τεχνική βοήθεια για τα φορολογικά θέματα, να μελετήσει το θέμα και να προτείνει έως τις αρχές Μαΐου στην ομάδα εργασίας με ποια μεθοδολογία θα κρίνει ποιες αποκλίσεις θεωρούνται αποδεκτές και ποιες πρέπει να αντιμετωπιστούν διαφορετικά από τη Δευτεροβάθμια Επιτροπή.
■ Στη συνέχεια η ομάδα εργασίας θα εφαρμόσει τη μεθοδολογία αυτή και θα στείλει λίστα με τα προς διευθέτηση αποτελέσματα στη Δευτεροβάθμια Επιτροπή που έχει συγκροτηθεί στο υπουργείο Οικονομικών.
■ Αν όλα πάνε καλά και καταλήξουν στο ποιες είναι οι νέες τιμές, τότε θα σταλούν να τις εγκρίνει η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου.
■ Στη συνέχεια με τη σειρά του θα πρέπει ο κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος να βρει χρόνο, ενόσω θα κορυφώνεται και η διαπραγμάτευση για τη συνολική συμφωνία στα απανωτά Eurogroup Ιουνίου - Ιουλίου, να τις υπογράψει και να σταλούν για δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Το αν θα ισχύσουν αναδρομικά από 1/1/2018 προκειμένου να εκδοθεί με βάση αυτές ο ΕΝΦΙΑ ή θα αφορούν τον φόρο ακίνητης περιουσίας του 2019 αυτό θα καθοριστεί στο μεσοδιάστημα. Και αυτό γιατί, αν αλλάξουν οι τιμές, πρέπει να αλλάξει και ο υπολογισμός του ΕΝΦΙΑ που θα βγει τον Αύγουστο. Οι αλλαγές, στην περίπτωση αυτή, θα αφορούν σίγουρα τα κλιμάκια ή το αφορολόγητο όριο για τον υπολογισμό του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ. Στην κυβέρνηση εξετάζουν και το αν θα μπορούσαν να ελαφρύνουν κάπως τον βασικό ΕΝΦΙΑ για τις πιο μικρές ιδιοκτησίες, επιβαρύνοντας όμως όσους πιαστούν στον συμπληρωματικό φόρο για το σύνολο της ακίνητης περιουσίας που κατέχουν.
Πηγή: Newmoney