Σε θετικό κλίμα ολοκληρώθηκαν οι εκ του σύνεγγυς διαβουλεύσεις μεταξύ της κυβέρνησης και των ευρωπαϊκών θεσμών για την 4η μεταμνημονιακή αξιολόγηση, όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές. Οι επαφές θα συνεχιστούν με εξ αποστάσεως ανταλλαγή στοιχείων, χωρίς να αναμένεται νέα επίσκεψη των υψηλόβαθμων τεχνοκρατών των δανειστών στην Αθήνα.
«Έτσι όπως εξελίχθηκαν το πρώτο δίμηνο της κυβέρνησης, οι συζητήσεις της περασμένης εβδομάδας στα τεχνικά κλιμάκια και αυτό το τριήμερο με τους επικεφαλής, φαίνεται ότι τα πράγματα δρομολογούνται σε θετικό κλίμα», ανέφεραν οι εν λόγω πηγές και πρόσθεσαν: «Δεσμεύσεις που εκκρεμούσαν από την 3η μεταμνημονιακή αξιολόγηση έκλεισαν ή κλείνουν, όπως για παράδειγμα η πλήρης άρση των capital controls, το Ελληνικό, η πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ, οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων». Μάλιστα, η ελληνική πλευρά ανέπτυξε στους υψηλόβαθμους τεχνοκράτες των θεσμών και μια σειρά από δικές της πρωτοβουλίες, τις οποίες έχει αναλάβει ή σχεδιάζει να αναλάβει το προσεχές διάστημα, όπως το αναπτυξιακό νομοσχέδιο και η προσαρμογή των αντικειμενικών αξιών με τρόπο που ικανοποίησε, όπως λένε στο υπουργείο Οικονομικών, τους θεσμούς, αναφέρει το newmoney.
Στο δημοσιονομικό πεδίο κυβερνητικοί κύκλοι διαβεβαιώνουν ότι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που υπάρχουν και από τις δύο πλευρές (κυβέρνηση και θεσμούς), δεν τίθεται θέμα για το 2019, ενώ το 2020 δεν υπήρχε περίπτωση να συμφωνηθεί από τώρα. «Εμείς έχουμε καταθέσει αυτά που είχαμε να καταθέσουμε στους θεσμούς», τονίζουν στην οδό Νίκης αναφορικά με τις εκτιμήσεις για τον προϋπολογισμό του 2020, που θα περιλαμβάνει όλο το πακέτο φοροελαφρύνσεων το οποίο παρουσίασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ.
Η έκθεση των ευρωπαϊκών θεσμών για την 4η μεταμνημονιακή αξιολόγηση προβλέπεται να δημοσιοποιηθεί στο τέλος Νοεμβρίου, ώστε να συζητηθεί στο Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου. Ενδιάμεσοι σταθμοί είναι η κατάθεση του προσχεδίου προϋπολογισμού του 2020 στη Βουλή στις 7 Οκτωβρίου και η υποβολή του προϋπολογισμού στην Κομισιόν στις 15 Οκτωβρίου στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου.
Γύρω στις 15 Οκτωβρίου εκτιμάται ότι θα κατατεθεί, εξάλλου, στη Βουλή το μεγάλο φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης, που θα περιλαμβάνει τις ανακοινωθείσες φοροελαφρύνσεις για το 2020, καθώς και μέτρα τόνωσης των εσόδων μέσω ενίσχυσης των ηλεκτρονικών πληρωμών κ.λπ.
Η πρόοδος που σημειώθηκε στις τριήμερες συναντήσεις των επικεφαλής των θεσμών με τους υπουργούς και στις συζητήσεις που προηγήθηκαν σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων θα αποτυπωθεί αύριο σε κοινή ανακοίνωση της Κομισιόν, του ESM και της ΕΚΤ, ενώ σύντομη σχετική συζήτηση πιθανόν να γίνει στο Euro Working Group, το οποίο συνεδριάζει αύριο για να προετοιμάσει το Eurogroup της 9ης Οκτωβρίου.
To αυριανό Euro Working Group προβλέπεται να συζητήσει επίσης για την πρόωρη αποπληρωμή του ακριβότερου μέρους των δανειακών οφειλών της χώρας μας προς το ΔΝΤ. «Η διαδικασία εξελίσσεται ομαλά, με βάση τη συνεργασία που είχαμε με τους θεσμούς, και κυρίως τον ESM», υπογράμμισε κυβερνητική πηγή. Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις δημοσιογράφων, η ίδια πηγή ανέφερε ότι δεν συζητήθηκαν με τους θεσμούς τα αναδρομικά των συνταξιούχων ούτε άνοιξε θέμα ασφαλιστικού.
Όσον αφορά στις 120 δόσεις και το ενδεχόμενο να παραταθεί η προθεσμία υπαγωγής πέραν της 30ής Σεπτεμβρίου, ο κυβερνητικός αξιωματούχος είπε ότι θα ληφθούν αποφάσεις στην εκπνοή της προθεσμίας, «σταθμίζοντας όλα τα δεδομένα. Εάν η πορεία είναι αυτή των τελευταίων ημερών, που πηγαίνουν οι πολίτες μαζικά να υπαχθούν στη ρύθμιση, αυτό πρέπει να συνεκτιμηθεί».
Στις σημερινές διαβουλεύσεις μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών συζητήθηκαν τα ενεργειακά θέματα, οι αποκρατικοποιήσεις, η Δημόσια Διοίκηση και η Ψηφιακή Διακυβέρνηση με τη συμμετοχή των υπουργών Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη, Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Αχ. Καραμανλή, Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου, Ψηφιακής Πολιτικής Κυριάκου Πιερρακάκη, Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη και των υφυπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γεράσιμου Θωμά και παρά τω πρωθυπουργώ Άκη Σκέρτσου.