Κρίσιμα θεωρούνται τα επόμενα 24ωρα για Ελλάδα καθώς σήμερα, Δευτέρα, ξεκινά στην Ουάσιγκτον η Εαρινή Σύνοδος του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας και θα διαρκέσει έως τις 22 Απριλίου.
Κατά την διάρκεια της Συνόδου θα τεθούν επί τάπητος η «επόμενη ημέρα» μετά τη λήξη του τρίτου μνημονίου, το νέο πλαίσιο εποπτείας καθώς και το τι μέλλει γενέσθαι με το ελληνικό χρέος.
Εκεί θα βρεθούν οι μεγάλοι… παίκτες όπως κεντρικοί τραπεζίτες, υπουργοί Οικονομικών, ανώτερα στελέχη επιχειρήσεων, εκπρόσωποι χρηματιστηριακών οίκων καθώς και ξένων funds.
Από την Τρίτη 17 Απριλίου έως και το Σαββάτο 22 Απριλίου αναμένονται μπαράζ εκθέσεων και δημοσιοποίησης στοιχείων για την Ελλάδα. Μέσα από τις εξαμηνιαίες εκθέσεις του ΔΝΤ θα δημοσιοποιηθούν οι νέες εκτιμήσεις των τεχνοκρατών του Ταμείου για την πορεία και τα μεγέθη της ελληνικής οικονομίας.
Το ΔΝΤ προγραμματίζει αύριο την πρώτη έκθεση για τις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές στην οποία θα εμπεριέχονται οι εκτιμήσεις του οργανισμού για το πώς θα διαμορφωθούν τα βασικά μακροοικονομικά μεγέθη της ελληνικής οικονομίας εφέτος και το 2019.
Μία ημέρα μετά την Τετάρτη, αναμένεται να ανακοινωθούν οι προβλέψεις του Ταμείου για τα δημοσιονομικά μεγέθη της Ελλάδος. Η έκθεση θα καταδείξει το εάν το Ταμείο επιμένει πως η Ελλάδα δεν θα πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2019, κάτι που θα οδηγήσει σε μείωση του αφορολογήτου από το 2019, αντί του 2020.
Οι εκθέσεις αυτές θα συμπέσουν και με τις ανακοινώσεις που θα κάνει στις 23 Απριλίου η Eurostat για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2017, το οποίο σύμφωνα με το πρώτο επίσημο δελτίο του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, διαμορφώθηκε στο 3,7% του ΑΕΠ τον περασμένο χρόνο χωρίς τα ποσά που δόθηκαν για κοινωνικό μέρισμα.
Οι ανακοινώσεις της Eurostat για το πρωτογενές πλεόνασμα θα ανοίξουν τον Μάιο τη συζήτηση για το κατά πόσο είναι εφικτός ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2019.