Συμβιβαστική πρόταση με κεντρικό στόχο να εκταμιευθούν δόσεις προς την Ελλάδα κατέθεσε η Κομισιόν στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης, ώστε να αποφευχθεί η εικόνα εμπλοκής στο ελληνικό πρόγραμμα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), συνέταξε την έκθεση προόδου του ελληνικού προγράμματος στο πλαίσιο της αξιολόγησης και σε αυτή συστήνει προς το Eurogroup, που συνεδριάζει σήμερα, την εκταμίευση των δόσεων που αντιστοιχούν στις αποπληρωμές για το χρέος και την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων του Δημοσίου, έως την ολοκλήρωση του επόμενου ελέγχου (είναι προγραμματισμένος για τον Σεπτέμβριο).
Επί της ουσίας, η Κομισιόν παίρνει αποστάσεις από το θέμα της νέας ρύθμισης του ελληνικού χρέους και τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στο ελληνικό πρόγραμμα και εξετάζει αποκλειστικά το τι έχει κάνει έως τώρα η Αθήνα στο πλαίσιο του προγράμματος που έχει υπογράψει με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM).
Οπως αναφέρει η Κομισιόν στην έκθεσή της, «στη βάση της ανάλυσής μας για την εφαρμογή του MoU και υπό την προϋπόθεση της συνέχισης της εφαρμογής τους συμπληρωματικού MoU –ειδικά σε ό,τι αφορά τα προαπαιτούμενα μέτρα– το πρόγραμμα του ESM είναι ευρέως εντός τροχιάς και οι υπηρεσίες της Κομισιόν προτείνουν την εκταμίευση προς την Ελλάδα ενός ποσού που είναι απαραίτητο για να καλύψει τις υποχρεώσεις της χώρας αναφορικά με την εξυπηρέτηση του χρέους της έως τον επόμενο έλεγχο και ένα ποσό που θα βοηθήσει στην εκκαθάριση του μεγάλου αποθέματος ληξιπρόθεσμων οφειλών στο πλαίσιο του συμφωνημένου προγράμματος αποπληρωμής τους».
Η Κομισιόν υποστηρίζει, κατ’ ουσίαν, ότι από τη στιγμή που η κυβέρνηση θα εφαρμόσει τα μέτρα για το ασφαλιστικό, τη φορολογία εισοδήματος, τα υπόλοιπα δημοσιονομικά μέτρα (έμμεσοι φόροι και περικοπές δαπανών), διασφαλίζοντας δημοσιονομική προσαρμογή 5,4 δισ. ευρώ, και ταυτόχρονα θα προχωρήσει στις αλλαγές για τα «κόκκινα» δάνεια και στην ίδρυση του νέου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων, έχει πράξει όσα έπρεπε για να κλείσει τον έλεγχο και να εκταμιευθούν οι δόσεις.
Ταυτόχρονα, στις προαπαιτούμενες δράσεις περιλαμβάνει και την εγκαθίδρυση του μηχανισμού αυτόματης διόρθωσης πιθανών μελλοντικών αποκλίσεων, αν και αξίζει να σημειωθεί ότι στο προσχέδιο του συμπληρωματικού μνημονίου (το οποίο έφερε στο φως της δημοσιότητας το Bloomberg) που έχει συντάξει είναι ακόμα «ανοικτό» το θέμα αυτό. Δηλαδή, είναι ακόμα υπό συζήτηση το πώς ακριβώς θα λειτουργήσει ο συγκεκριμένος μηχανισμός· ωστόσο, στο συμπληρωματικό MoU καθίσταται σαφές ότι τα προληπτικά μέτρα θα εφαρμοστούν μόνον όταν θα επικυρωθεί η απόκλιση από τη Eurostat και δεν θα μπορούν συνολικά να ξεπερνούν το 2% του ΑΕΠ.