Η κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από τη Βουλή των Ελλήνων είναι το θέμα των ημερών. Απασχολεί τον παγκόσμιο Τύπο, έχει χαιρετιστεί από διεθνείς ηγέτες, όμως έχει διχάσει την εγχώρια πολιτική σκηνή – όπως, άλλωστε, είχε κάνει και πριν από το τελικό «ναι» από την Ολομέλεια.
Η Συμφωνία είναι πλέον νόμος του κράτους, καθώς δημοσιεύτηκε στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβερνήσεως. Αμέσως μετά την ψηφοφορία στη Βουλή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπέγραψε το κείμενο και δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ.
Στο εσωτερικό της Ελλάδας, η κατάσταση είναι πολύ διαφορετική απ ΄ότι στο εξωτερικό. Από την πρώτη στιγμή της υπερψήφισης της Συμφωνίας, έντονες ήταν οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης.
Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, έστειλε ηχηρό μήνυμα κατά της Συμφωνίας, ενώ από το βήμα του ετήσιου συμποσίου του περιοδικού Economist, σημείωσε πως θα προκαλέσει περισσότερα προβλήματα απ’ ότι θα λύσει. Πρόσθεσε όμως ότι «δεν θα έλεγα ποτέ κάποιον προδότη επειδή στηρίζει την Συμφωνία, ούτε θα υποστήριζα την βία που ασκήθηκε τις τελευταίες ημέρες».
Διαβεβαίωσε ότι από την πλευρά του θα κάνει ότι είναι δυνατόν για να μειωθεί η ζημιά που προκαλείται στην χώρα ενώ έστειλε το μήνυμα ότι «δεν υπάρχει καμία σχέση ανάμεσα στην Συμφωνία και στην ένταξη των Σκοπίων στην ΕΕ. Εμείς έχουμε πλήρη ισχύ να προβάλλουμε βέτο υπέρ των συμφερόντων μας εφόσον δεν εξυπηρετούνται κατά την ενταξιακή διαδικασία».
«Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι νατοϊκή» και το «επίτευγμα» για το οποίο μιλά ο πρωθυπουργός αφορά «στη πραγματικότητα μια ακόμα βρώμικη αποστολή που ανέλαβε και ολοκλήρωσε στο πλαίσιο των δεσμεύσεών του απέναντι στη κυβέρνηση των ΗΠΑ, στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ» ανέφερε σε άρθρο του στην εφημερίδα «Τα Νέα», ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σχολιάζοντας την ψηφοφορία στη Βουλή.
Δημοσκόπηση
Κακή θεωρεί τη Συμφωνία των Πρεσπών το 62% των ερωτηθέντων στην έρευνα της Pulse για την τηλεόραση του Σκάι. Καλή θεωρεί τη Συμφωνία το 27%. Σε ό,τι αφορά την πρόθεση ψήφου η διαφορά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ παραμένει στις 10,5 μονάδες, με αναγωγή επί των εγκύρων (9,5 ποσοστιαίες μονάδες στην πρόθεση ψήφου).
Το 62% έχει αρνητική γνώμη για τις «Πρέσπες», το 27% θετική και το 11% δεν απαντάει. Έχει ενδιαφέρον ότι αρνητικοί με τη συμφωνία είναι το 40% όσων ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ τον Σεπτέμβριο του 2015.
Στημένο το διαζύγιο των κυβερνητικών εταίρων
Σχεδόν τρεις στους τέσσερις πολίτες (72%) εκτιμούν ότι το «διαζύγιο» των δύο κυβερνητικών εταίρων ήταν «προετοιμασμένο». Ακόμα και οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ σε ποσοστό άνω του 60% πιστεύουν ότι το διαζύγιο των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ήταν προετοιμασμένο.
Σε άλλη δημοσκόπηση της RASS το συντριπτικό 95,6% των πολιτών λέει ότι το κόμμα που θα ψηφίσει πρέπει να καταψηφίσει τη συμφωνία των Πρεσπών, κάτι που δείχνει ότι οι Ελληνες δεν θέλουν τη συμφωνία που έφερε η κυβέρνηση Τσίπρα στη Βουλή.