Λακωνική μεν, αλλά καταπέλτης η ανακοίνωση της Τράπεζας της Ελλάδος για τις καθαρές δανειακές ανάγκες της κεντρικής κυβέρνησης σε ταμειακή βάση το τρίμηνο Ιανουαρίου – Μαρτίου.
Ετσι, μετά το ΔΝΤ που βλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 2% για το 2018 και επομένως αφήνει ανοιχτό ένα παράθυρο για πρόσθετα μέτρα, τα οποία η κυβέρνηση αποκλείει στηριζόμενη όχι μόνο στα αποτελέσματα του πρωτογενούς πλεονάσματα του 2016, αλλά και στη συμφωνία του Μαίου 2016 που προβλέπει την ενεργοποίηση του κόφτη όταν δεν επιτευχθούν οι στόχοι, ήρθε και η Τράπεζα της Ελλάδος για να φανερώσει ότι οι δυσκολίες άρχισαν από φέτος.
Οπως αναφέρει η Κεντρική Τράπεζα “την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου 2017 το ταμειακό αποτέλεσμα της κεντρικής διοίκησης παρουσίασε έλλειμμα 251 εκατ. ευρώ, έναντι πλεονάσματος 524 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2016.
Κατά την περίοδο αυτή, τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού διαμορφώθηκαν σε 10.718 εκατ. ευρώ, από 10.893 εκατ. ευρώ πέρυσι.
Όσον αφορά τις δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού, στις οποίες περιλαμβάνονται και δαπάνες ύψους περίπου 432 εκατ. ευρώ που αφορούν την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών, διαμορφώθηκαν σε 12.913 εκατ. ευρώ, από 11.708 εκατ. ευρώ την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου 2016”.
Οπως προκύπτει λοιπόν όλοι οι δείκτες είναι χειρότεροι από πέρυσι, πράγμα που δυσκολεύει και τη διαπραγμάτευση για την αξιολόγηση που βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο.
Μάλιστα κυβερνητικό στέλεχος που θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του, χαρακτήρισε τρικλοποδιά τη ανακοίνωση της Τράπεζας της Ελλάδος και πρόσθεσε ότι στο σκέλος των εσόδων η διαφορά οφείλεται στη μη είσπραξη των 1,23 δις. ευρώ για τα 14 αεροδρόμια, τα οποία θα εισπραχθούν τον Απρίλιο.
Το ίδιο πρόσθεσε ότι η Κεντρική Τράπεζα θα μπορούσε να κάνει μνεία σε αυτό το στοιχείο.