Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι προκλήσεις από την πλευρά της Τουρκίας, η οποία υποστηρίζει ότι έχει κυριαρχικά δικαιώματα για έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων σε θαλάσσιες ζώνες, δίπλα από ελληνικά νησιά όπως η Κρήτη, η Ρόδος και η Κάρπαθος.
Μετά τους χάρτες που παρουσίασε το τουρκικό ΥΠΕΞ, ένα νέο άρθρο - ανάλυση του τουρκικού ειδησεογραφικού πρακτορείου Anadolu, που υπογράφει ο Mehmet A. Kanci, παρουσιάζεται άλλος ένας χάρτης που αποτυπώνει τις επιδιώξεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, η οποία φέρεται να αδιαφορεί για τη βασική νομική αρχή ότι τα νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα.
Αρχικά, ο Kanci αναλύει τη «συμφωνία» με τη Λιβύη, την οποία χαρακτηρίζει «χαστούκι» στην Κύπρο αλλά και την Ελλάδα, που επιχείρησαν να βγάλουν εκτός ενεργειακού παιχνιδιού την Τουρκία.
Στο κείμενο, επαναφέρεται το δόγμα Ατατούρκ («Δεν υπάρχει μια γραμμή άμυνας, αλλά μια ολόκληρη περιοχή που πρέπει να προστατευθεί»), ενώ επισημαίνεται ότι «αυτός που κυριαρχεί στη Μεσόγειο, κυριαρχεί σε τρεις ηπείρους», σε μια περιοχή που «σχηματίζεται από το ένα άκρο της μεσογειακής "ασπίδας"», η οποία, κατά τον αρθρογράφο ξεκινά και καλύπτει «τα δυτικά και τα νότια της Κρήτης».
Ακολούθως, αναφέρεται στα πρόσφατα «επιτεύγματα» της Τουρκίας («Κλάδος Ελαίας», «Πηγή της Ειρήνης» στη Συρία), ισχυριζόμενος ότι η Αγκυρα σήμερα «συνεχίζει να απαντά στις προσπάθειες αποκλεισμού της χώρας στη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή».