Έχοντας λάβει πλέον τη συγκατάθεση του Euro Working Group στο ελληνικό αίτημα να μην περικοπούν οι συντάξεις και να εφαρμοστούν τα θετικά μέτρα που έχει εξαγγείλει, η κυβέρνηση πέρασε τον κάβο του προϋπολογισμού του 2019, χωρίς όμως να γνωρίζει τι την περιμένει στην επόμενη στροφή, αναφέρει το in.gr.
Ο κίνδυνος να προβληθεί η ακύρωση των μειώσεων στις συντάξεις σαν «ξήλωμα» ψηφισμένης «μεταρρύθμισης» και να επηρεάσει αρνητικά τις αγορές, ιδίως εάν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) ανεβάσει τους τόνους της κριτικής του στην πρώτη μεταμνημονιακή έκθεσή του τον Ιανουάριο, είναι υπαρκτός. Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις υπενθύμισε προχθές ότι «το Ταμείο δεν επιβάλλει πολιτικές στην Ελλάδα, δεν έχει πρόγραμμα με την Ελλάδα και οι αποφάσεις λαμβάνονται από την ελληνική κυβέρνηση και τους Ευρωπαίους μέσα στο πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί», προσθέτοντας ωστόσο ότι «το ΔΝΤ συνεχίζει να προτρέπει την Ελλάδα να χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα εργαλεία (όπως το προνομοθετημένο πακέτο μέτρων για μείωση συντάξεων και αφορολογήτου ορίου), ώστε να υιοθετηθούν πιο φιλικές προς την ανάπτυξη δημοσιονομικές πολιτικές». Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων έχουν σκαρφαλώσει τις τελευταίες ημέρες ακόμα ψηλότερα, με το 10ετές να κλείνει χθες στο 4,569% και προχθές στο 4,586%, που είναι οι χειρότερες επιδόσεις του τελευταίου μήνα.
Επιπλέον, πολλοί αναλυτές επισημαίνουν ότι η διατήρηση της προσωπικής διαφοράς δημιουργεί συνταξιούχους δύο ταχυτήτων: τους παλιούς, που συνταξιοδοτήθηκαν προτού τεθεί σε ισχύ ο νόμος Κατρούγκαλου τον Μάιο του 2016 και θα συνεχίσουν να εισπράττουν την προσωπική διαφορά, και τους νέους, οι οποίοι αποχώρησαν από την εργασία τους μετά τις 12 Μαΐου 2016 και η σύνταξή τους είναι χαμηλότερη από εκείνη των παλαιών, γιατί υπολογίστηκε με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου.
Νομικοί αλλά και οικονομολόγοι θέτουν ήδη, λοιπόν, θέμα άνισης μεταχείρισης ανάμεσα στις δύο κατηγορίες απόμαχων της εργασίας και εκτιμούν ότι, αργά ή γρήγορα, θα υπάρξει καινούργια καταιγίδα αγωγών για αναδρομικά, αυτή τη φορά από χιλιάδες νέους συνταξιούχους. Η κυβέρνηση, βεβαίως, επαναπαύεται, θεωρώντας ότι το πρόβλημα αυτό δεν θα… σκάσει στα χέρια της, καθώς θα χρειαστούν χρόνια, για να προχωρήσουν οι διαδικασίες.
Επί του παρόντος, το Μέγαρο Μαξίμου και οι ηγεσίες των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας αποφεύγουν τους πανηγυρισμούς για την απόφαση του Euro Working Group και είναι αναγκασμένοι να κρατήσουν χαμηλούς τόνους έως το Eurogroup της 3ης Δεκεμβρίου, κατ’ εντολή των Ευρωπαίων. Ο λόγος είναι ότι οι διθυραμβικές δηλώσεις θα προκαλούσαν τα αντανακλαστικά των «σκληρών» στη Γερμανία, την Ολλανδία, τη Φινλανδία και τη Σλοβακία.
Έτσι, η κυβέρνηση πρέπει να αρκεστεί στο γεγονός ότι έχει πια τον «καθαρό διάδρομο» που επιδίωκε, ώστε να καταθέσει το τελικό σχέδιο προϋπολογισμού του 2019 την προσεχή Τετάρτη στη Βουλή χωρίς μειώσεις συντάξεων και με ένα πακέτο θετικών μέτρων ύψους περίπου 900 εκατ. ευρώ. Από το σχέδιο αυτό θα φανεί το ακριβές τελικό ύψος των μέτρων, η επιμέρους κατανομή κονδυλίων και οι αλλαγές της τελευταίας στιγμής σε κωδικούς δαπανών του νέου προϋπολογισμού (όπως το «ψαλίδισμα» του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων), προκειμένου να καλυφθούν οι απαιτήσεις των Ευρωπαίων. Την ίδια ημέρα θα δοθεί στη δημοσιότητα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η αξιολόγησή της για τους προϋπολογισμούς όλων των κρατών-μελών της ευρωζώνης και η πρώτη έκθεση ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας της χώρας μας.