Το ενδεχόμενο δημιουργίας μια ευρωπαϊκής bad bank η οποία θα απορροφήσει κόκκινα δάνεια από όλες τις χώρες συζητείται και πάλι στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM).
Σύμφωνα με πληροφορίες από πρόσωπα που συνομιλούν με υψηλά ιστάμενες πηγές της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η άποψη που έχει η ηγεσία της τελευταίας είναι ότι θα πρέπει να υποστηριχθεί κάθε χώρα του ευρώ, γιατί σε διαφορετική περίπτωση κινδυνεύει το κοινό νόμισμα. Για το λόγο αυτό η απόφαση είναι ότι θα στηριχθεί με απεριόριστη ρευστότητα όποια χώρα το χρειάζεται, για όσο το χρειάζεται.
Ο ευαίσθητος κρίκος του συστήματος είναι οι τράπεζες, κυρίως δε οι ιταλικές οι οποίες έχουν το μεγαλύτερο ποσό κόκκινων δανείων στην ευρωζώνη και αναλογικά με το ΑΕΠ το τρίτο μεγαλύτερο πρόβλημα, ύστερα από την Ελλάδα και την Κύπρο.
Ήδη ο SSM μελετά εναλλακτικά σχέδια για μια τέτοια «κακή τράπεζα».
Η πρόταση για ευρωπαϊκή bad bank είχε συζητηθεί στο παρελθόν, αλλά η υπόθεση τελικά δεν προχώρησε λόγω αφενός των αντιρρήσεων που είχαν οι χώρες του Βορρά, υπό το φόβο ότι ένας τέτοιος μηχανισμός θα οδηγούσε σε μια μεταφορά βαρών από τις χώρες με το μεγάλο πρόβλημα, σε εκείνες που διαθέτουν πλεονάσματα και ισχυρό τραπεζικό τομέα, όπως κατ΄εξοχήν η Γερμανία.
Ωστόσο, η κρίση του κορωνοϊού, δημιουργεί νέα δεδομένα, ενώ έχει οδηγήσει και στην απόφαση να τεθεί σε αναστολή η BRRD και η πρόβλεψη για bail in εφόσον πρόκειται για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.