Αντιμέτωπος με τους διεθνείς συμμάχους των ΗΠΑ βρίσκεται σήμερα ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στην ετήσια διάσκεψη της ομάδας των οικονομικά αναπτυγμένων κρατών G7 για ζητήματα που άπτονται του ελεύθερου εμπορίου, αλλά και των διεθνών συμφωνιών σχετικά με την κλιματική αλλαγή.
Υπό τη σκιά των διαφωνιών ανάμεσα στον Ντόναλντ Τραμπ και τους ευρωπαίους εταίρους ξεκίνησε στην Ταορμίνα της Σικελίας η Σύνοδος.
Τη διαμάχη ξεκίνησε ο αμερικανός πρόεδρος που κατά την επίσκεψή του στις Βρυξέλλες για την Σύνοδο του ΝΑΤΟ και την συνάντησή του με τους επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ενωσης αποκάλεσε τους Γερμανούς «πολύ κακούς», αναφερει το protothema.
Όπως αναφέρει το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, χθες Πέμπτη που ο πρόεδρος των ΗΠΑ είδε τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι, φέρεται να είπε: «Οι Γερμανοί είναι κακοί, πολύ κακοί».
«Βλέπετε τα εκατομμύρια αυτοκίνητα που πωλούν στις ΗΠΑ. Φρικτό. Εμείς θα το σταματήσουμε αυτό», εξήγησε - κατά κάποιον τρόπο - τον χαρακτηρισμό του ο Τραμπ.
Σύμφωνα με το περιοδικό, στο σημείο αυτό παρενέβη ο Γιούνκερ, που υπερασπίστηκε την Γερμανία, λέγοντας ότι όλοι ευνοούνται από το ελεύθερο εμπόριο.
Ο πρόεδρος του Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ δεν δίστασε να παραδεχτεί, προσερχόμενος στην Ταορμίνα, ότι το G7 θα είναι το πιο δύσκολο των τελευταίων ετών.
Στην ατζέντα των συνομιλιών έχει επίσης κυρίαρχη θέση και η διεθνής ασφάλεια έναντι της τρομοκρατίας, μετά την βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας της περασμένης Δευτέρας, σε συναυλία στο Μάντσεστερ με συνέπεια των θάνατο 22 ανθρώπων.
Τα κράτη-μέλη της ΕΕ από την πλευρά τους επιδιώκουν μία δέσμευση των ΗΠΑ για «την καταπολέμηση όλων των μορφών προστατευτισμού», δήλωσε ο ίδιος διπλωμάτης, ο οποίος μίλησε ανώνυμα. Από την άλλη μεριά, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι προσπαθούν να πείσουν τον αμερικανό πρόεδρο για τα οφέλη του ελεύθερου εμπορίου.
Κατά την αυριανή ημέρα των εργασιών της G7 θα συμμετάσχουν οι ηγέτες της Τυνησίας, της Αιθιοπίας, του Νίγηρα, της Νιγηρίας, αλλά και της Κένυας, προκειμένου να παρουσιάσουν τις επενδυτικές δυνατότητες των χωρών τους στον κρίσιμο αναπτυξιακό τομέα της προσέλκυσης ξένων επενδύσεων.