Φορολογικές ελαφρύνσεις 3,5 δισ. ευρώ σε μια 5ετία προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος την Τετάρτη όταν είναι γνωστό ότι «μεταμνημονιακό σχέδιο» που ετοιμάζει ο ίδιος προβλέπει αμείωτη λιτότητα με πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ από το 2019 ως και το 2022.
Μιλώντας την Τετάρτη στο δελτίο του ALPHA, ο κ. Τσακαλώτος παρέπεψε στο Μεσοπρόθεσμο, επομένως στα λεγόμενα «θετικά αντίμετρα» που ψήφισε η Βουλή το 2017, και τα οποία οπτικοποιήθηκαν με την πολυσυζητημένη πράσινη μπάρα που ξεπερνάει κατά πολύ την κόκκινη των νέων μέτρων στο γράφημα που παρουσίασε η κρατική τηλεόραση. «Θα είναι πρωτίστως για τη μεσαία τάξη, για τις ομάδες που έχει δυσκολέψει περισσότερο η ζωή τους» σημείωσε ο κ. Τσακαλώτος χωρίς να γίνει πιο συγκεκριμένος. Βεβαίως, τα λεγόμενα «θετικά αντίμετρα» θα μπορούν να ενεργοποιηθούν μόνο αν επιτυγχάνονται οι στόχοι και παράλληλα με τα νέα μέτρα λιτότητας από το 2019 (συντάξεις - αφορολόγητο).
Πέρα όμως από το επίπεδο των υποσχέσεων, ο υπουργός Οικονομιών έδειξε πρόσφατα να ανησυχεί για το ενδεχόμενο το ΔΝΤ να ζητήσει εφαρμογή της (επίσης ψηφισμένης) μείωσης του αφορολόγητου από το 2019 αντί για το 2020, όπως φέρεται να ανέφερε στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ το Σάββατο 20 Ιανουαρίου. Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση έχει ήδη ψηφίσει τη μείωση των συντάξεων από το 2019 και του αφορολόγητου από το 2020, από τις 8.700 ευρώ στα 5.700 ευρώ περίπου για τον άγαμο.
Ο κ. Τσακαλώτος παραδέχτηκε χθες ότι θα υπάρξει επιτήρηση και μετά τη λήξη του μνημονίου, όχι όμως σε επίπεδο συγκεκριμένων μέτρων αλλά σε επίπεδο στόχων, χωρίς να διαψεύσει τις επισημάνσεις του επικεφαλής της Κομισιόν στο κουαρτέτο Ντέκλαν Κοστέλο. Ο τελευταίος, σε ομιλία του ενώπιον Ολλανδών βουλευτών στη Χάγη, φέρεται να έιπε ότι στην Ελλάδα θα υπάρξει ισχυρό πλαίσιο εποπτείας για αρκετά χρόνια και συνέχιση των μεταρρυθμίσεων για ακόμη δέκα έτη.
Για άλλη μια φορά ο υπουργός Οικονομιών τάχθηκε κατά της προληπτικής πιστωτικής γραμμής και υπέρ του clean exit λέγοντας ότι στην Ελλάδα θα υπάρξει μια «αρκετά καθαρή έξοδος» από το τρίτο μνημόνιο τον Αύγουστο του 2018. «Το σημαντικό είναι να βγει η χώρα από την τεχνική βοήθεια, να είναι μια κανονική χώρα χωρίς πρόγραμμα. Μπαίνεις σε ένα πρόγραμμα για να βγεις από αυτό» τόνισε.
«Παγίδα λιτότητας» βλέπει το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής
Νωρίτερα χθες το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής διεμήνυε ότι η επιχειρούμενη έξοδος από το μνημόνιο δεν σημαίνει και έξοδο από τη λιτότητα τονίζοντας ότι παραμένει αδιευκρίνιστο τι θα συμβεί μετά το τέλος του προγράμματος.
Στην τριμηνιαία του έκθεση για το διάστημα Οκτωβρίου - Δεκεμβρίου 2017, το Γραφείο Προϋπολογισμού σκιαγραφεί τη συνέχιση της λιτότητας με μείωση συντάξεων το 2019, μείωση αφορολόγητου το 2020, πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022 και 2% πλεόνασμα έως το 2060. Παράλληλα επισημαίνει τον κίνδυνο η χώρα να παραμείνει εγκλωβισμένη σε μια «παγίδα λιτότητας» με την αύξηση των φόρων να προκαλεί τη φτωχοποίηση τμημάτων του πληθυσμού.
Ως προς το βάρος της φορολογικής επιβάρυνσης τονίζεται ότι οι έμμεσοι φόροι, που ως γνωστόν πλήττουν αδιακρίτως πλούσιους και φτωχούς (επιβαρύνοντας έτσι περισσότερο τους πλέον αδύναμους), αντιπροσωπεύουν το 44,5% των εσόδων στην Ελλάδα. Αντίθετως «στην υπόλοιπη Ευρωζώνη το αντίστοιχο ποσοστό είναι 11,5 μονάδες χαμηλότερο», δηλαδή 33% τονίζει το Γραφείο Προϋπολογισμού τεκμηριώνοντας με αυτό τον τρόπο την υπερφορολόγηση στη χώρα μας.
Πηγή: Protothema.gr