Με αφορμή το 13ο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, οι διεργασίες του οποίου εκκινούν στις 29 Νοεμβρίου, αξίζει να θυμηθούμε ότι ο «Γέροντας της Δημοκρατίας», Κωνσταντίνος Καραμανλής, ίδρυσε την παράταξη, επιδιώκοντας τη μετάβαση σε μια άλλη εποχή.
Μολονότι έχουν περάσει περισσότερες από τρεις δεκαετίες από τότε, και οι συνθήκες αναπόφευκτα έχουν αλλάξει, η Νέα Δημοκρατία εξακολουθεί ακόμα και σήμερα να διατηρεί την ταυτότητα της και να λειτουργεί ως γέφυρα. Ως χώρος υπέρβασης των εθνικών διαφορών και των συγκρούσεων.
Tου Τάσου Μπαρτζώκα*
Υπό αυτό το πρίσμα, το 13ο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, με κεντρικό σύνθημα «το μέλλον αρχίζει τώρα» προσφέρεται ως πρώτης τάξεως ευκαιρία για να ανατρέξουμε στις απαρχές του ιστορικού αυτού κόμματος και να κάνουμε τη διαπίστωση ότι οι αρχές που ενέπνευσαν τον ιδρυτή του είναι ακόμα ζωντανές. Η γενναιότητα, η αφοσίωση και η αριστεία παραμένουν οι καταστατικές μας αξίες, διαμορφώνουν την πολιτική μας κουλτούρα, καθορίζουν τη στρατηγική μας. Όλα αυτά σε ένα συνεκτικό όλον.
Σε απλουστευτικές πολιτικές αναλύσεις διατυπώνεται η άποψη ότι η Νέα Δημοκρατία κέρδισε τις εκλογές της 7ης Ιουλίου, λόγω της αναπόφευκτης φθοράς που υπέστη το εθνολαϊκιστικό μόρφωμα του ΣΥΡΙΖΑ. Οι αντιλήψεις αυτές αγνοούν την ιστορικότητα της Νέας Δημοκρατίας και περισσότερο, υποτιμούν τη διαχρονική ικανότητα της να δίνει απαντήσεις σε όλα τα σοβαρά διλήμματα της εποχής.
Η εκλογική νίκη της Νέας Δημοκρατίας, και συνεκδοχικά η ισχυροποίηση της, οφείλεται στο πολιτικό της αφήγημα. Ένα αφήγημα που απέρριπτε τη χειρότερη εκδοχή του Έλληνα που εξέφραζε ο ΣΥΡΙΖΑ, που ξεπερνούσε την επιθυμία για δικαίωση, που εκπορευόταν από ένα ισχυρό σύστημα αξιών. Ένα αφήγημα που θεμελιωνόταν σε ένα όραμα: «Αξίζουμε καλύτερα», «Ενωμένοι μπορούμε», «Αλλάζουμε την Ελλάδα». Αυτά ήταν τα προεκλογικά μας συνθήματα και όχι λαϊκίστικα τσιτάτα, που σπέρνουν (και θερίζουν) διχόνοιες.
Και βέβαια, δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι προτού επιδοθούμε στον αγώνα της αλλαγής της χώρας μας, αλλάξαμε εμείς οι ίδιοι. Αφουγκραστήκαμε το αίτημα για εκπροσώπηση και γι’ αυτό δώσαμε πρόσβαση στα κοινά σε πολίτες ικανούς και με διάθεση να προσφέρουν, μέσω του Μητρώου Στελεχών. Αλλάξαμε τις διαδικασίες εσωκομματικών εκλογών, σπάζοντας το κομματικό κατεστημένο. Νοικοκυρέψαμε τα οικονομικά μας.
Λέγεται ότι στην πολιτική ισχυρός είναι αυτός που θέτει το πολιτικό λεξιλόγιο και τους όρους του. Τη δύναμη μας αυτή δε σκοπεύουμε να την ξοδέψουμε. Αντίθετα, θα τη διοχετεύσουμε φτιάχνοντας το κράτος της ευκαιρίας, της προσπάθειας, της προόδου. Ένα ισχυρό κράτος, που συμβαδίζει με τις εξελίξεις που κομίζει η 4η Βιομηχανική Επανάσταση, και ενεργοποιεί όλες τις αρετές του σύγχρονου Έλληνα. Του αγρότη, του επιχειρηματία, του απλού εργαζόμενου.
Τα άλματα για να κερδίσουμε το χαμένο έδαφος είναι μονόδρομος. Το μέλλον αρχίζει τώρα! Και σε αυτή την προσπάθεια δεν περισσεύει κανείς.
*Bουλευτής Ημαθίας της Νέας Δημοκρατίας