Την αποχώρηση του Πόουλ Τόμσεν από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) στο τέλος Ιουλίου, λόγω συνταξιοδότησης, ανακοίνωσε επισήμως σήμερα η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.
Ύστερα από 37 συναπτά έτη θητείας στον διεθνή οργανισμό, ο Δανός οικονομολόγος ήταν την τελευταία πενταετία διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του Ταμείου. Στη θέση αυτή προήχθη αφού διετέλεσε υπεύθυνος του ΔΝΤ για το ελληνικό πρόγραμμα και έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στις ταραχώδεις μνημονιακές διαπραγματεύσεις της περιόδου 2010-2014, ξεχωρίζοντας για τη σκληρότητά του, αναφέρει το newmoney.
«Ο Πόουλ έχει εργαστεί στενά και με τις 44 χώρες της Ευρώπης και διαδραμάτισε ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στην παροχή αναγκαίων συμβουλών πολιτικής και καθοδήγησης σε πολλές χώρες που πραγματοποίησαν τη μετάβαση σε μια οικονομία της αγοράς μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου», σημείωσε η κ. Γκεοργκίεβα στη δήλωσή της και πρόσθεσε: «Ο Πόουλ είναι γνωστός ως ένας σκληρός (tough-minded) διαπραγματευτής με αρχές και είχε πάντοτε σαν βασικό γνώμονα των προσπαθειών του τη μακροπρόθεσμη ευημερία των πολιτών των κρατών-μελών που υπηρετούμε».
Παρά τις εμμονές και τα τραγικά λάθη του στην Ελλάδα, ο κ. Τόμσεν είδε την καριέρα του στο Ταμείο να απογειώνεται μετά την τετραετή ενασχόλησή του με τη χώρα μας. Η αποχώρησή του εκτιμάται ότι θα συμβάλει στην περαιτέρω βελτίωση των σχέσεων της Ελλάδας με το ΔΝΤ, οι οποίες έχουν μπει σε νέα τροχιά μετά την πρόωρη αποπληρωμή 2,7 δισ. ευρώ προς το Ταμείο, τη συμφωνία για κλείσιμο της μόνιμης αντιπροσωπείας του στην Αθήνα και τη σχεδιαζόμενη δεύτερη πρόωρη αποπληρωμή άλλων 2 δισ. ευρώ εντός του 2020.
Στην επικείμενη αποχώρηση του Δανού τεχνοκράτη είχε αναφερθεί το ένθετο «business stories» του ΘΕΜΑτος από τις 12 Ιανουαρίου, με αφορμή την απουσία του από τη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με την κ. Γκεοργκίεβα στην έδρα του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον.
Όπως είχε επισημάνει τότε το ΘΕΜΑ, τυπικά ο κ. Τόμσεν βρισκόταν σε άδεια. Ωστόσο, με δεδομένη τη σημασία του ραντεβού, η αρχική πρόβλεψη ήταν να διακόψει την άδειά του, για να παραστεί στη συνάντηση.
Τελικά αυτό δεν έγινε και την κ. Γκεοργκίεβα πλαισίωσαν ο επικεφαλής του Ταμείου για την Ελλάδα Πίτερ Ντόλμαν και ο αναπληρωτής διευθυντής του τμήματος Στρατηγικής και Αναθεώρησης Πολιτικών του ΔΝΤ Τζερονίμ Ζετελμάγιερ, ο οποίος ως μέλος του Peterson Institute έχει αρθρογραφήσει υπέρ της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων της Ελλάδας και της μεγαλύτερης ελάφρυνσης του χρέους της. Σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα στο ΔΝΤ, η παρουσία του κ. Ζετελμάγιερ και η απουσία του κ. Τόμσεν πρέπει να ερμηνευθούν ως απόδειξη της διάθεσης της νέας ηγεσίας του διεθνούς οργανισμού να στηρίξει την Ελλάδα.
Σε αυτό εκτιμάται ότι μπορεί να συμβάλει και η επικείμενη αποστρατεία του κ. Τόμσεν, που συνταξιοδοτείται τον Ιούλιο σε ηλικία 65 ετών.