Ο Λάρι Πέιτζ και ο Σεργκέι Μπριν – και οι δυο απόφοιτοι του Στάνφορντ που πριν από δυο δεκαετίες οραματίστηκαν και ίδρυσαν την Google μέσα σε ένα γκαράζ στην Καλιφόρνια, υπέβαλαν παραίτηση από τις διευθυντικές τους θέσεις, κλείνοντας ένα τεράστιο κεφάλαιο για τον τεχνολογικό κολοσσό.
Με αυτή τη διπλή αποχώρηση από τη μητρική εταιρεία της Google, Alphabet, απομένει ο σημερινός CEO της Google, Σούνταρ Πιντσάι (ο οποίος κατέχει κάτω από το 1% των μετοχών της εταιρείας) να διευθύνει και την Alphabet και την Google, αναλαμβάνοντας διπλό ρόλο. Μέχρι σήμερα ο Πέιτζ ήταν CEO της Alphabet και ο Μπριν ήταν πρόεδρος της μητρικής εταιρείας.
Ωστόσο οι δυο 46χρονοι θα παραμείνουν στο διοικητικό συμβούλιό της και θα ελέγχουν από κοινού πάνω από το 51% των ψήφων, συνεπώς συνεχίζουν να κρατούν τον έλεγχό της.
Η Alphabet, που έχει υπό την «ομπρέλα» της πολλές θυγατρικές, δημιουργήθηκε το 2015 στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης της ολοένα επεκτεινόμενης Google, η οποία με τη σειρά της είχε ιδρυθεί το 1998 σε ένα γκαράζ της Καλιφόρνια και συγκεκριμένα στην οδό Santa Margarita 232 στο Στάνφορντ από τους Πέιτζ και Μπριν.
Σε κοινή επιστολή τους αναφέρουν ότι θα παραμείνουν ενεργά εμπλεκόμενοι ως μέλη του ΔΣ, μέτοχοι και συνιδρυτές, προσθέτοντας ότι ήλθε η ώρα να απλοποιηθεί η δομή του μάνατζμεντ της εταιρείας. «Η Alphabet και η Google δεν χρειάζονται πια δύο διευθύνοντες συμβούλους και έναν πρόεδρο», επισημαίνουν και προσθέτουν ότι «θα αναλάβουν το ρόλο των υπερήφανων γονέων, προσφέροντας συμβουλές και αγάπη, αλλά όχι καθημερινή παρότρυνση», ενώ τόνισαν ότι «δεν υπάρχει καλύτερο πρόσωπο» από τον Πιντσάι να αναλάβει πλέον τα ηνία όλου του ομίλου.
Ποιο είναι το νέο «αφεντικό»
Ο 47χρονος Πιντσάι κατέχει ήδη θέση ευθύνης στην εταιρεία, καθώς είναι υπεύθυνος για τις βασικές επιχειρηματικές δραστηριότητες της Google καθ ‘όλη την περίοδο των αναταράξεων για την εταιρεία με απολύσεις εργαζομένων, της διαμάχης γύρω από τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας μεταξύ των δημιουργών βίντεο και της Google αλλά και της επιβράδυνσης της ανάπτυξης.
Ωστόσο, μέχρι τώρα με τον Πέιτζ προϊστάμενο και τον Μπριν στον ρόλο του προέδρου, ο Πιντσάι δεν θα μπορούσε ποτέ να αναλάβει την πλήρη ευθύνη για την εταιρεία.
Η πραγματικότητα όμως μπορεί να αποδειχθεί αρκετά διαφορετική, όπως συνέβη στη Microsoft στις αρχές της δεκαετίας του 2000, όταν ο Μπιλ Γκέιτς παρέδωσε τον ρόλο του Διευθύνοντος Συμβούλου στον Στηβ Μπάλμερ, αλλά παρέμεινε ο κορυφαίος μέτοχος. Ο Γκέιτς κρατούσε ουσιαστικά το πηδάλιο, ειδικά με βασικά προϊόντα όπως τα Windows. Τελικά ο Γκέιτς παραιτήθηκε εντελώς, αλλά ήδη η εταιρεία βρισκόταν αρκετά μακριά από την κυριαρχία στον κλάδο της
Τώρα, οι μέτοχοι της Alphabet θα πρέπει να ελπίζουν ότι ο Πιντσάι θα αποδειχθεί καλύτερος από τον Μπάλμερ από τη θέση του διαδόχου….