«Πολυπαραγοντικό και πολύπλοκο» χαρακτηρίζουν οι γνωρίζοντες την αξιοποίηση του πρώην Βασιλικού Κτήματος Τατοΐου, με δύο βασικά υπουργεία, του Περιβάλλοντος και του Πολιτισμού να έχουν κομβικό ρόλο στις διαδικασίες που θα χρειαστούν στη συνέχεια, δεδομένου ότι το κτήμα είναι ενταγμένο στον Εθνικό Δρυμό Πάρνηθας και τα κτίρια εντός του, έχουν χαρακτηριστεί ως νεότερα μνημεία.
Παρά την πολυπλοκότητα του εγχειρήματος, οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων του περασμένου Σαββάτου δεν παύει να είναι ένα πρώτο θετικό νέο για το κτήμα που παραμένει στην τύχη του εδώ και χρόνια, αναφέρει το protothema.
«Μελλοντικά, η αξιοποίηση του κτήματος και το άνοιγμά του στο κοινό θα μπορούσε να δώσει νέα προοπτική για τους ίδιους τους κατοίκους αλλά και τους επισκέπτες της Αθήνας, συμπληρώνοντας περαιτέρω τη συνολική εικόνα της ελληνικής πρωτεύουσας στην βόρεια πλευρά της Αττικής εφόσον προχωρήσει και η μεγάλη επένδυση στο Ελληνικό στα νότια και την Αττική Ριβιέρα», σχολιάζουν χαρακτηριστικά στελέχη της εγχώριας αγοράς ακινήτων.
Στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων το περασμένο Σάββατο, ο κ. Μητσοτάκης ενέταξε την αξιοποίηση του κτήματος στο Τατόι στις πέντε εμβληματικές παρεμβάσεις της νέας κυβέρνησης, σχεδιάζοντας το Βασιλικό Κτήμα να μετατραπεί σε αγροδιατροφική μονάδα με περιπατητικές διαδρομές, ανοιχτό σε όλους τους επισκέπτες.
Με βάση το πλάνο, θα δημιουργηθεί μικρή ξενοδοχειακή μονάδα, ειδικό μουσείο, ενώ θα λειτουργήσει παράλληλα πρότυπη αγροδιατροφική μονάδα για προϊόντα «ειδικής ετικέτας» (με την αναβίωση ελαιώνων, αμπελώνων κ.α). Όσον αφορά δε τους κήπους αυτοί θα αξιοποιηθούν και θα αποκτήσουν διαδρομές περιπάτου.