Οι συνεχιζόμενες δημοσιονομικές «τρύπες» μεγαλώνουν το βάρος των προαπαιτούμενων, μεγάλο μέρος των οποίων βρίσκεται σε εκκρεμότητα, όπως διαπιστώνουν τα κλιμάκια των δανειστών που «ξεσκονίζουν» τις τελευταίες ημέρες τα δημοσιονομικά μεγέθη, αναφέρει το parapolitika.
Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης βρίσκεται υπό την ασφυκτική πίεση των δανειστών, λόγω των καθυστερήσεων που καταγράφουν στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια για θέματα της δεύτερης αξιολόγησης που αναβλήθηκαν λόγω του επείγοντος να ψηφιστούν μέτρα και αντίμετρα για τη διετία 2019-2020.
Έτσι, έως το Eurogroup της 6ης Νοεμβρίου το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θα πρέπει να έχει υλοποιήσει το 80% των προαπαιτούμενων, ήτοι περίπου 75, ενώ έως το Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει τα υπόλοιπα 20.
Οι επικεφαλής των κλιμακίων θα έρθουν για να επισκοπήσουν την πρόοδο των προαπαιτούμενων αμέσως μετά την Ετήσια Διάσκεψη του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον την εβδομάδα που ξεκινά στις 16 Οκτωβρίου. Αναμένεται να παραμείνουν για διάστημα λίγων ημερών και εν συνεχεία να επιστρέψουν μετά το Eurogroup της 6ης Νοεμβρίου με σκοπό να κλείσουν την αξιολόγηση με συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων (staff level agreement).
Πάντως, εκτιμάται πως τα 20 προαπαιτούμενα που θα μείνουν προς υλοποίηση στο διάστημα 6 Νοεμβρίου-4 Δεκεμβρίου θα είναι τα πιο ακανθώδη. Άλλωστε, προ δεκαημέρου αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η μη επίτευξη συναίνεσης σε κάποια από αυτά να τραβήξει την αξιολόγηση έως τα μέσα Ιανουαρίου.
Στις βασικές εκκρεμότητες της αξιολόγησης συγκαταλέγονται οι ιδιωτικοποιήσεις του Ελληνικού και η πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, αλλά και ο προϋπολογισμός του 2018 και συγκεκριμένα η διασφάλιση του πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 3,5% του ΑΕΠ.
Οι δανειστές δείχνουν να ανησυχούν και για την πορεία των εσόδων, τα οποία παρουσιάζουν υποχώρηση που έφτασε τον Αύγουστο τα 17 δισ. ευρώ.
Καθυστερήσεις έχουν υπογραμμίσει οι δανειστές και σε άλλα θέματα.
Συγκεκριμένα:
• Η αξιολόγηση και το σχέδιο μόνιμης κινητικότητας του δημοσίου που καθυστερεί, ενώ έπρεπε να έχει τελειώσει από τις αρχές του χρόνου, και πλέον περιλαμβάνει και τον διορισμό νέων γενικών διευθυντών αλλά και τη μείωση του αριθμού των συμβασιούχων, από τις 52.000 που έχουν φτάσει σήμερα, στις 47.000.
• Ο επανυπολογισμός των συντάξεων που «έχασε» την προθεσμία του Ιουνίου για ολοκλήρωση κατά το 10%.
• Η «αναστοχοθέτηση» των κοινωνικών επιδομάτων. Θα πρέπει να επαναπροσδιοριστούν το ύψος και οι δικαιούχοι οικογενειακών, αναπηρικών, στεγαστικών και μεταφορικών επιδομάτων μετά την εφαρμογή από 1/1/2017 του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης.