Aυξημένη κινητικότητα στην αγορά των ακινήτων και των στεγαστικών δανείων καταγράφουν οι τράπεζες την τελευταία διετία, καθώς η βελτίωση των συνθηκών στην ελληνική οικονομία έχει επηρεάσει θετικά και την κτηματαγορά.
Οπως επισημαίνουν τραπεζικές πηγές, πελάτες με αποταμιεύσεις φαίνεται πλέον να επιθυμούν να επενδύσουν σε ακίνητα σε συνδυασμό με κάποιον δανεισμό. Παράλληλα, η τάση απόκτησης κατοικιών αποκλειστικά με χρήση μετρητών έχει αρχίσει να αντιστρέφεται, καθώς πλέον μεγάλος μέρος των ενδιαφερομένων δεν επιθυμεί να διαθέσει το σύνολο των αποταμιεύσεών του, αλλά επιλέγει με αυξητικό ρυθμό την τραπεζική χρηματοδότηση, αναφέρει το in.gr.
Οι επιδόσεις της κτηματαγοράς από το 2016 είναι ενδεικτικές του κλίματος που επικρατεί έπειτα από σχεδόν μια δεκαετία ξηρασίας:
• Οι αγοραπωλησίες εμφανίζουν για δύο συνεχόμενη έτη υψηλούς ρυθμούς ετήσιας αύξησης (2017 vs 2016: 15,3% και 2016 vs 2015: 11%).
• Καταγράφηκε ετήσια αύξηση των τιμών των ακινήτων κατά 1,7% το 2018 πανελλαδικά και 2,4% στην Αττική.
• Τα ενοίκια την ίδια περίοδο αυξήθηκαν κατά 8,40% κατά μέσο όρο.
• Υπήρξε αύξηση κατά 16% οικοδομικών αδειών (Ιούνιος 2018 / Ιούνιος 2017).
• Ενισχύθηκαν οι αποδόσεις των ακινήτων (τιμή/ενοίκιο) από 68,3% σε 72,5% μεταξύ 2016 και 2018.
«Οι επενδύσεις σε ακίνητα τείνουν να προσεγγίζονται πλέον ως αποδοτικότερες άλλων σταθερών μορφών επένδυσης, π.χ. προθεσμιακές καταθέσεις, σε συνδυασμό με την αύξηση της απόδοσης των ενοικίων, αλλά και το χαμηλό ακόμη κόστος κτήσης ακινήτων, στοιχείο το οποίο μπορεί δυνητικά να δημιουργήσει πρόσθετες υπεραξίες» σημείωσε σε πρόσφατη παρουσίαση των προοπτικών της αγοράς ο κ. Βασίλειος Κουτεντάκης, ανώτερος γενικός διευθυντής λιανικής τραπεζικής.
Ο ίδιος υπογραμμίζει τον ρόλο που έπαιξε στην αύξηση κατά 17,20% το 2018 των πάσης φύσεως επενδύσεων σε ακίνητα η νέα τάση εκμετάλλευσης κατοικιών μέσω του AIRBNB, η οποία δημιουργεί στις τράπεζες ευκαιρίες για χορήγηση στεγαστικών δανείων για την απόκτηση ή και την επισκευή κατοικιών.
Μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι μεταξύ 2016 και 2018 οι νέες εκταμιεύσεις στη στεγαστική πίστη αυξήθηκαν κατά 43%, φτάνοντας την περυσινή χρονιά τα 400 εκατ. ευρώ. Από αυτά, περίπου τα μισά χρηματοδότησαν πράσινες παρεμβάσεις που έγιναν με το πρόγραμμα επιδοτήσεων «Εξοικονομώ κατ’ Oίκον ΙΙ».
Στήριξη οικονομίας
Σύμφωνα με τα στελέχη της Τράπεζας Πειραιώς, η σαφής βελτίωση των οικονομικών συνθηκών που αποτυπώνεται στην αύξηση του ΑΕΠ, στη βελτίωση των δεικτών καταναλωτικής εμπιστοσύνης, στην αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης, αλλά και στο αυξημένο ποσοστό διενέργειας μεσομακροπρόθεσμων αγορών από τα νοικοκυριά, δημιουργούν θετικές προοπτικές για την ενίσχυση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας.
Επιπλέον, καταγράφεται έντονη και συνεχής βελτίωση των προοπτικών και της αντίστοιχης αύξησης του κύκλου εργασιών σε κύριους κλάδους της οικονομίας, με ιδιαίτερη αναφορά στον τουρισμό, στον πρωτογενή τομέα, στη μεταποίηση, στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και στις νέες τεχνολογίες, γεγονός που ενισχύει περαιτέρω την τάση ανάληψης νέων επενδυτικών πλάνων.
Ταυτόχρονα, σημαντική παράμετρος ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας είναι η ενεργοποίηση και απορρόφηση πληθώρας ευρωπαϊκών προγραμμάτων σημαντικού προϋπολογισμού. Συγκεκριμένα, το 2018 ανακοινώθηκαν και βγήκαν αποφάσεις υπαγωγής μέσω ΤΕΠΙΧ Ι για δράσεις προϋπολογισμού 384 εκατ. ευρώ, μέσω COSME 500 εκατ. ευρώ και μέσω ΕΣΠΑ 700 εκατ. ευρώ.
Εφέτος, το ΤΕΠΙΧ ΙΙ ξεκίνησε με προϋπολογισμό 915 εκατ. ευρώ, ενώ συνεχίζονται τα προγράμματα COSME και ΕΣΠΑ με επιπλέον προϋπολογισμό 860 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι περίπου 6/10 δάνεια και πιστώσεις που χορηγούνται από τις τράπεζες εντάσσεται σε ένα από τα παραπάνω προγράμματα, στοιχείο που υποδηλώνει την έκταση των υφιστάμενων αναγκών, αλλά και τη σαφή διάθεση των τραπεζών να ενισχύσουν την οικονομία, είτε χρηματοδοτώντας το μεγαλύτερο μέρος της συμμετοχής των ενδιαφερομένων είτε τα λοιπά έργα που δεν εντάσσονται σε κάποιο πρόγραμμα.