Ακαθάριστα ποσά αναδρομικών, που κυμαίνονται από 643,60 έως 27.902,55 ευρώ και αντιπροσωπεύουν περικοπές σε βασικούς μισθούς και επιδόματα, οι οποίες επιβλήθηκαν παρανόμως κατά το χρονικό διάστημα από την 1η-8-2012 έως την 31η-12-2017, δικαιούνται να λάβουν εκατοντάδες χιλιάδες εν ενεργεία αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.
Θυμίζουμε ότι πριν από ένα περίπου μήνα, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έστειλε… τελεσίγραφο στο υπουργείο Οικονομικών να αναπροσαρμόσει έως τον Οκτώβριο του τρέχοντος έτους τις εν λόγω αποδοχές.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος», τα ποσά των αναδρομικών που δικαιούνται να λάβουν χιλιάδες εν ενεργεία στρατιωτικοί, αστυνομικοί, λιμενικοί και πυροσβέστες αντιστοιχούν στο 50% των περικοπών που έγιναν στις αποδοχές τους βάσει του ν. 4093/2012 και δεν τους επεστράφησαν, αν και κρίθηκαν αντισυνταγματικές βάσει παλαιότερων αποφάσεων του ΣτΕ.
Νέο μισθολόγιο
Κανονικά, η αναδρομική αναπροσαρμογή πρέπει να γίνει για το διάστημα από την 1η-8-2012 έως την 31η-12-2016, καθώς από την 1η-1-2017 θεωρείται ότι έχει τεθεί σε ισχύ ένα νέο μισθολόγιο για τους υπηρετούντες στις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας.
Όμως, στην πράξη όλοι οι εν ενεργεία αξιωματικοί αμείβονταν κατά τη διάρκεια του 2017 με βάση το προηγούμενο μισθολόγιο, καθώς οι αρμόδιες υπηρεσίες των υπουργείων Οικονομικών και Εθνικής Άμυνας κατάφεραν να εφαρμόσουν το νέο αυτό μισθολόγιο τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους, χωρίς αναδρομικότητα από την 1η-1-2017, οι δε συνολικές ακαθάριστες αποδοχές και με το νέο μισθολόγιο προσαρμόστηκαν ακριβώς στο ίδιο ύψος με αυτές του προηγούμενου μισθολογίου, με τη μορφή της καταβολής προσωπικών διαφορών.
Συμμόρφωση
Οι αναδρομικές αυξήσεις αποδοχών που πρέπει να λάβουν όλοι οι εν ενεργεία αξιωματικοί των Ε.Δ. και των Σ.Α. προκύπτουν από την υποχρέωση του Δημοσίου να προχωρήσει στην εφαρμογή αποφάσεων της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, με τις οποίες κρίθηκαν αντισυνταγματικές οι περικοπές που είχαν επιβληθεί στους βασικούς μισθούς και τα επιδόματά τους στις αρχές του 2013 αναδρομικά από την 1η-8-2012, με υπουργική απόφαση η οποία εκδόθηκε στο πλαίσιο του νόμου 4093/2012 για το «Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016».
Σε περίπτωση, δε, κατά την οποία το Δημόσιο, διά του υπουργού Οικονομικών, δεν συμμορφωθεί μέχρι τον Οκτώβριο, τότε θα επιβληθεί χρηματική διοικητική κύρωση (πρόστιμο), το οποίο δεν θα είναι ευκαταφρόνητο. Το ύψος του προστίμου θα καθοριστεί από το ΣτΕ.
Όχι για όλους
Το Δημόσιο, διά του υπουργείου Οικονομικών, θα πρέπει να εκτελέσει και άλλες αποφάσεις του ΣτΕ που έκριναν αντισυνταγματικές τις περικοπές των αποδοχών που επιβλήθηκαν από την 1η-8-2012 σε δημόσιους λειτουργούς οι οποίοι αμείβονται με ειδικά μισθολόγια. Οι αποφάσεις αυτές αφορούν στους πανεπιστημιακούς, τους γιατρούς του ΕΣΥ και τους καθηγητές των ΤΕΙ. Το ΣτΕ ορίζει ότι οι αποδοχές τους θα πρέπει να επιστρέψουν στα επίπεδα προ της 1ης-8-2012.
Ωστόσο, στις περιπτώσεις αυτές η αναδρομική αποκατάσταση των αποδοχών στο προ της 1ης Αυγούστου 2012 καθεστώς και η επιστροφή του συνολικού ποσού των περικοπών είναι υποχρεωτική για το Δημόσιο μόνο όσον αφορά αυτούς που προσέφυγαν στο ΣτΕ, καθώς και για όσους έχουν προσφύγει στα διοικητικά δικαστήρια της χώρας.
Για να κερδίσουν αναδρομικά τις αυξήσεις και οι υπόλοιποι υπαγόμενοι στα παραπάνω ειδικά μισθολόγια, θα πρέπει κι αυτοί να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη. Τα ακαθάριστα ποσά αναδρομικών που μπορούν να διεκδικήσουν οι πανεπιστημιακοί κυμαίνονται από 12.084 έως 33.209 ευρώ, ενώ τα αντίστοιχα ποσά για τους ιατρούς του ΕΣΥ κυμαίνονται από 5.636 έως 34.266 ευρώ.
Όσοι δεν προσφύγουν στα δικαστήρια δικαιούνται να πάρουν τους μισθούς και τα επιδόματα όπως είχαν διαμορφωθεί στα επίπεδα του 2012, όχι όμως αναδρομικά από την 1η-8-2012 αλλά από την ημέρα δημοσίευσης των σχετικών αποφάσεων.
Στην περίπτωση όμως των πανεπιστημιακών, η απόφαση του ΣτΕ έχει εκδοθεί εδώ και τρία χρόνια αλλά δεν έχει ακόμη εκτελεστεί από το Δημόσιο, ενώ στην περίπτωση των ιατρών του ΕΣΥ, η απόφαση του ΣτΕ εκδόθηκε πρόσφατα, σε χρονική στιγμή που το μισθολόγιο στο οποίο πρέπει να συμμορφωθεί το Δημόσιο έχει ήδη καταργηθεί.