Οχι ένα και δύο, αλλά έξι ειδοποιητήρια για πληρωμή εισφορών θα λαμβάνουν κάθε μήνα από την 1/1/2019 200.000 αυτοαπασχολούμενοι επιστήμονες.
Η πολλαπλή επιβάρυνση θα περιορίσει σημαντικά το όποιο όφελος από την έκπτωση των εισφορών που θα εφαρμοστεί από τις αρχές του χρόνου για τους ελεύθερους επαγγελματίες, αναφέρει το protothema.
Ετσι, κάθε ασφαλισμένος αυτής της κατηγορίας θα πρέπει να καταβάλλει κάθε μήνα, πέρα από τις τρέχουσες εισφορές υπέρ της κύριας σύνταξης και της υγείας (ΕΦΚΑ-ΕΟΠΥΥ), τις
εισφορές για το επικουρικό και το εφάπαξ (ΕΤΕΑΕΠ), αλλά και τα αναδρομικά από τις εισφορές των δύο προηγούμενων ετών οι οποίες ίσχυαν από την 1/1/2017, αλλά δεν είχαν ουδέποτε καταλογιστεί.
Το νομοσχέδιο για τη μείωση των εισφορών στους μη μισθωτούς καθώς και τη θέσπιση ελάχιστου ασφαλίστρου για επικούρηση και εφάπαξ για τους αυτοαπασχολούμενους μηχανικούς, γιατρούς και δικηγόρους θα κατατεθεί εντός του μηνός. Το σχετικό λογισμικό είναι ήδη έτοιμο και θα ξεκινήσει να καταλογίζει τις νέες εισφορές από τις πρώτες μέρες του 2019.
Η ελάφρυνση για τους ελεύθερους επαγγελματίες θα ξεκινά από τους ασφαλισμένους µε ετήσιο καθαρό φορολογητέο εισόδημα πάνω από 7.032 ευρώ. Η μείωση της εισφοράς υπέρ
της κύριας σύνταξης από 20% σε 13,33% επί του ασφαλιστέου εισοδήματος δίνει μια ανάσα στους ασφαλισμένους του πρώην ΟΑΕΕ, η οποία κυμαίνεται από 200 ευρώ έως και 4.690 ευρώ ετησίως. Η κατώτατη εισφορά υπέρ του κλάδου σύνταξης θα υπολογίζεται στα 117,2 ευρώ τον μήνα.
Παράλληλα, για τους αυτοαπασχολούμενους μηχανικούς, δικηγόρους και γιατρούς, το νομοσχέδιο θα προβλέπει μείωση των εισφορών υπέρ επικούρησης και εφάπαξ, οι οποίες θα υπολογίζονται ως ποσοστό (7% για το επικουρικό και 4% για το εφάπαξ) επί του βασικού μεικτού μισθού, δηλαδή επί των 586 ευρώ. Οι ελάχιστες εισφορές για το επικουρικό θα ανέλθουν σε 41 ευρώ/μήνα (7% Χ 586 ευρώ), ενώ οι ελάχιστες εισφορές για το εφάπαξ θα ανέλθουν σε 23,4 ευρώ/μήνα (4% Χ 586 ευρώ).
Για να μην πνιγούν στις οφειλές οι αυτοαπασχολούμενοι επιστήμονες, το νομοσχέδιο θα προβλέπει την εξόφληση των αναδρομικών σε 36 μηνιαίες δόσεις. Για παράδειγμα, ένας αυτοαπασχολούμενος με ετήσιο εισόδημα 20.032 ευρώ, τον Ιανουάριο του 2019 θα πληρώσει: 173 ευρώ ασφάλιστρο υπέρ της κύριας σύνταξης, 115 ευρώ υπέρ ΕΟΠΥΥ, 64,5 ευρώ υπέρ επικούρησης και εφάπαξ και άλλα 43 ευρώ ως πρώτη δόση για την εξόφληση των αναδρομικών οφειλών. Σύνολο 395,5 ευρώ. Με την έκπτωση, αν δεν είχε τις επιπλέον δόσεις, θα πλήρωνε 353 ευρώ. Με το προηγούμενο καθεστώς που θα ίσχυε το 2019 θα πλήρωνε 469 ευρώ. Δηλαδή το όφελός του από την έκπτωση για τα επόμενα τρία χρόνια (36 δόσεις) περιορίζεται στα 73,5 ευρώ μηνιαίως.
Σύμφωνα με την ΕΣΕΕ, από τις εκπτώσεις περισσότερο ευνοημένοι θα είναι ελεύθεροι επαγγελματίες με ετήσια μεικτά εισοδήματα (καθαρά κέρδη + εισφορές) μεταξύ 7.033- 9.346 ευρώ, καθώς με το νέο καθεστώς θα πληρώνουν την κατώτατη εισφορά των 157,9 ευρώ τον μήνα (117,2 υπέρ σύνταξης και 40.7 υπέρ υγείας) και όχι τον νέο συνολικό συντελεστή 20,28%.
Αντίθετα, για μεικτά κέρδη μεταξύ 70.331-93.462 ευρώ θα εφαρμόζεται πλέον αναλογικός συντελεστής (20,28%), ενώ πριν θα επιβαλόταν η ανώτατη ετήσια εισφορά των 18.953,4
ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι θα επιβαρύνεται πιο πολύ όποιος κερδίζει περισσότερα.
Να σημειωθεί ότι η προβλεπόμενη αύξηση του ισχύοντος κατώτατου μισθού από 1/1/2019 θα αναπροσαρμόσει προς τα πάνω το ύψος της κατώτατης μηνιαίας ασφαλιστικής εισφοράς μη μισθωτών/ελεύθερων επαγγελματιών. Το ύψος της επιβάρυνσης θα εξαρτηθεί από το ποσοστό της μισθολογικής αύξησης που θα αποφασιστεί.
Οι ελεύθεροι επαγγελματίες που ασφυκτιούσαν τα δύο προηγούμενα χρόνια μπορεί να πάρουν μια ανάσα από τις εκπτώσεις στις εισφορές, αλλά όταν θα έρθει η ώρα να κάνουν ταμείο, κατά τη συνταξιοδότησή τους δηλαδή, θα βρεθούν προ δυσάρεστων εκπλήξεων. Η ελάφρυνση των ασφαλιστικών εισφορών αναμένεται να μετατραπεί σε μπούμερανγκ,
καθώς οι συντάξεις που θα πάρουν θα είναι ακόμα χαμηλότερες και από αυτές που προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου.
Οι μελλοντικοί συνταξιούχοι δικηγόροι, μηχανικοί, γιατροί, βενζινοπώλες και αρτοποιοί δεν πρέπει να περιμένουν επικουρική σύνταξη πάνω από 35-40 ευρώ και εφάπαξ πάνω από
4.000 ευρώ. Η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου πρότεινε σε όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα να καταβάλλουν υψηλότερο ασφάλιστρο και να «χτίσουν» προσδοκίες για υψηλότερη σύνταξη.
Για παράδειγμα, ένας δικηγόρος με εισόδημα 20.032 ευρώ, αντί να πληρώνει το ελάχιστο ασφάλιστρο των 64.5 ευρώ, μπορεί να καταβάλλει την εισφορά υπέρ επικουρικού-εφάπαξ
που αντιστοιχεί στο εισόδημα των 183,6 ευρώ μηνιαίως. Ωστόσο, ειδικοί της ασφάλισης θεωρούν πως η καταβολή υψηλότερου ασφάλιστρου δεν είναι συμφέρουσα κίνηση, καθώς η ανταποδοτικότητα του συστήματος διαρκώς φθίνει και όσοι δώσουν επιπλέον χρήματα στη δημόσια ασφάλιση δεν θα τα πάρουν ποτέ πίσω.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η ανταποδοτικότητα του ασφαλιστικού συστήματος (συντάξεις προς εισφορές) για όλους τους ασφαλισμένους από 150% που ήταν το 2011 έπεσε στο 121% το 2014, στο 101% το 2016 και αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω στο 89% το 2019.