Μπορεί ο Αλέξης Τσίπρας να κάνει διακοπές στο Λονδίνο, έπειτα από τα πανηγύρια με τις γραβάτες, ωστόσο, είναι ιδιαίτερα προβληματισμένος με τις πολιτικές εξελίξεις. Οι ποιοτικές μετρήσεις της κοινής γνώμης που έχει στα χέρια του, δεν μπορούν να τον αφήσουν να ησυχάσει, το αντίθετο μάλιστα θέτουν τον ίδιο και το κόμμα του σε εκλογικό συναγερμό.
Το κίνημα της… γραβάτας για αλλαγή των συσχετισμών δε φαίνεται να περνά στην κοινωνία καθώς μόνο λίγες ώρες κράτησε το επικοινωνιακό «θαύμα» του Ζαππείου, αναφέρει το in.gr.
Στο Μαξίμου θα επιχειρήσουν να αντιστρέψουν το κλίμα το επόμενο δίμηνο ώστε να οδηγηθούν στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης με τις μικρότερες δυνατές απώλειες και διαφορές με τη ΝΔ.
Η ΔΕΘ είναι για τους σχεδιασμούς του πρωθυπουργού ορόσημο καθώς θα επιχειρήσει να κεφαλαιοποιήσει την ημερολογιακή έξοδο από το μνημόνιο. Θα έχει προηγηθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, ειδική τελετή πιθανότατα στην Πνύκα, όπου θα γιορταστεί το τέλος του προγράμματος στις 21 Αυγούστου, χωρίς αυτό βεβαίως να σημαίνει ότι τελειώνουν και τα βάσανα της χώρας. Το αντίθετο μάλιστα…
Προεκλογικό πρόγραμμα
Στη ΔΕΘ ο κ. Τσίπρας θα ανακοινώσει επί της ουσίας το προεκλογικό του πρόγραμμα με παροχές και με υποσχέσεις για μεγάλη βελτίωση της καθημερινότητας. Κάποιες διαρροές από την πλευρά του Μαξίμου αφήνουν να εννοηθεί ότι η μείωση των συντάξεων θα πάρει αναβολή και δεν θα γίνει την 1η Ιανουαρίου. Ο κ. Τσίπρας ενδεχομένως να πει ότι διαπραγματεύεται με τους δανειστές το σενάριο αυτό ενώ θα υποσχεθεί και μόνιμες φοροελαφρύνσεις, όπως είπε και προχθές ο οικονομικός του σύμβουλος, Δ. Λιάκος.
Η επιχείρηση αναστροφής του δυσμενούς κλίματος θα ξεκινήσει επί της ουσίας από την 21η Αυγούστου και ανάλογα με το πώς διαμορφώνεται η κατάσταση θα αποφασιστεί και η ημερομηνία των εκλογών. Είτε αυτές θα γίνουν πριν κλείσει η χρονιά, είτε θα μετατεθούν για τον Μάιο του 2019 και αναλόγως βεβαίως των εξελίξεων με τους Ανεξάρτητους Ελληνες.
Οι πληροφορίες από τις κυλιόμενες μετρήσεις δείχνουν ότι η ΝΔ προηγείται με μεγάλη διαφορά και αυξάνεται η ψαλίδα από τον ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα, φαίνεται ότι το κόμμα που κυβερνά χάνει τον εταίρο του, τους ΑΝΕΛ που καταποντίζονται ενώ χάνει και κρίσιμες ομάδες του πληθυσμού στις οποίες είχε δύναμη. Για παράδειγμα οι έρευνες δείχνουν ότι ακόμη και οι νέοι δεν πιστεύουν πλέον στον ΣΥΡΙΖΑ ενώ χαοτική είναι η κατάσταση στους άνω των 50 ψηφοφόρους καθώς οι περικοπές στις συντάξεις και η βαριά φορολογία τους πλήττουν καίρια.
Εκεί θα προσπαθήσει να «χτυπήσει» η κυβέρνηση και να πάρει μια παράταση στις μειώσεις συντάξεων ώστε να μην πάει με ένα τέτοιο μέτρο σε εκλογές.
Το Μακεδονικό κατά κύριο λόγο, αλλά και οι ψεύτικες υποσχέσεις για την οικονομία κατά δεύτερο προκαλούν πλήρη διάρρηξη της κυβέρνησης με την κοινωνία.
Συσκέψεις αγωνίας
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι σε συσκέψεις που έγιναν πριν φύγει ο Τσίπρας για το Λονδίνο αποφασίστηκε η στροφή στην καθημερινότητα μήπως και υπάρξει αλλαγή του κλίματος. Επίσης, αποφασίστηκε να γίνουν τώρα οι κινήσεις ενίσχυσης της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ με πρόθυμους βουλευτές, ανεξάρτητους ή από το Ποτάμι, που θα θελήσουν να μετακινηθούν προς τον κ. Τσίπρα. Εκτιμάται ότι τουλάχιστον 4 βουλευτές θα μπορούσαν να ενταχθούν στον ΣΥΡΙΖΑ θέλοντας να αποκτήσουν αυτονομία από τον Καμμένο αλλά και να κάνουν επικοινωνιακό «γκελ» στην κοινωνία δείχνοντας πως όχι μόνο αντέχουν αλλά και αυξάνονται.
Οι ίδιες πληροφορίες τονίζουν ότι επίσης ότι δύο με τρεις βουλευτές των ΑΝΕΛ θα μπορούσαν να μεταπηδήσουν στον ΣΥΡΙΖΑ. Με ενισχυμένη κοινοβουλευτική ομάδα, έξοδο από το πρόγραμμα, παροχές στη ΔΕΘ θα μπορούσε να πάει σε εκλογές ο πρωθυπουργός μέσα στο φθινόπωρο ώστε να περιορίσει μεγαλύτερες απώλειες που θα έφερνε η κύρωση της συμφωνίας με τα Σκόπια από την παρούσα βουλή.