Η συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον Αμερικανό Πρόεδρο δεν μπορεί παρά να αποτιμηθεί θετικά. Και αυτό μπορεί να αιτιολογηθεί από μία σειρά λόγων.
Καταρχήν ο ίδιος ο Αμερικανός Πρόεδρος χαρακτήρισε τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις ως εκπληκτικές και στενότερες από ποτέ. Και ήρθε και η ανακοίνωση του Αμερικανού Πρέσβη αμέσως μετά τη συνάντηση, ο οποίος ανέφερε ότι: «Η Ελλάδα είναι μια χώρα που μοιράζεται τους στόχους και τις αξίες μας. Θα συνεχίσουμε να επενδύουμε στη στρατηγική μας εταιρική σχέση και θα ενισχύσουμε τη δυναμική για να επιτύχουμε το κοινό μας όραμα για το μέλλον».
Του Βασίλη Φεύγα*
Από τη δική μας πλευρά είχαμε την ευκαιρία να τονίσουμε το ενδιαφέρον μας για τομείς τους οποίους θεωρούμε πρώτης προτεραιότητας, όπως οι επενδύσεις, τον αμυντικό τομέα αλλά και την παιδεία.
Η αναφορά του Αμερικανού Προέδρου στην πορεία της ελληνικής οικονομίας ήταν ότι καλύτερο θα μπορούσε να συμβεί καθώς η χώρα μας θέλει αμερικανικές επενδύσεις, ασφαλώς για οικονομικούς λόγους, αλλά θα πρέπει να τονίσουμε ότι τις επιζητούμε και για γεωπολιτικούς λόγους. Σήμερα, έννοιες όπως οικονομία και γεωπολιτική ισχύς «πάνε πακέτο»!
Όσον αφορά τον αμυντικό τομέα εθνικός μας στόχος είναι με βάση και τις δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της αναβάθμισης των F-16, να προχωρήσουμε στην προμήθεια των F-35. Αυτό αναμένεται να γίνει με βάση και τις δυνατότητες παραγωγής των F-35 από το 2024 και μετά. Η συμμέτοχή στο πρόγραμμα των F-35 θα ενισχύσει την αμυντική μας συνεργασία με τις ΗΠΑ, αλλά και θα θωρακίσει τη χώρα μας.
Επίσης, σημαντική και δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητη είναι η ότι η συνεργασία στον τομέα της Παιδείας. Αυτή θα πρέπει να ενισχυθεί και μέσω της ενδυνάμωσης του πλέγματος εκατέρωθεν υποτροφιών. Με αυτή τη στόχευση, το Υπουργείο Παιδείας έχει δρομολογήσει, σε συνεργασία και με την Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ελλάδα, την προώθηση διμερών προγραμμάτων για όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες.
Μεταξύ αυτών και πρόγραμμα που στοχεύει στην διευκόλυνση της προσέγγισης Αμερικανικών και Ελληνικών Πανεπιστημίων, ώστε να δρομολογηθούν μακροπρόθεσμες συνέργειες όπως η εκπόνηση κοινών προγραμμάτων σπουδών, η συμμετοχή αλλοδαπών φοιτητών σε ξενόγλωσσα και θερινά προγράμματα στη χώρα μας, η ανταλλαγή φοιτητών, ακαδημαϊκών, ερευνητών και τεχνογνωσίας και άλλες μορφές συνεργασίας που τα ίδια τα ιδρύματα θα αποφασίσουν.
Βέβαια εκτός της συνάντησης του με τον Αμερικανό Πρόεδρο ο Έλληνας Πρωθυπουργός είχε και μια άλλη σημαντική επαφή. Αυτή με την Γενική Διευθύντρια του Δ.Ν.Τ. Kristalina Georgieva. Η ανακοίνωση του κλεισίματος του γραφείου του ΔΝΤ στην Αθήνα σηματοδοτεί μια νέα εποχή για την ελληνική οικονομία.
Η Ελλάδα θα συνεχίσει να συνεργάζεται με το ΔΝΤ, αλλά ως μια χώρα που έχει εξέλθει από αυτό το αυστηρό πλαίσιο επιτήρησης από το Ταμείο. Σίγουρα αποτελεί ένα ισχυρό μήνυμα προς την διεθνή οικονομική κοινότητα ότι η ελληνική οικονομία ταξιδεύει σε ήρεμα νερά!
*Γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού και Επικοινωνίας – Νέα Δημοκρατία