Η 17μελής επιτροπή κατέθεσε στην ηγεσία του υπουργείου το πόρισμά της, που αποτελεί το πρώτο τεχνικό βήμα για την επανεξέταση των 93.000 δικαιούχων αλλά και τον επαναπροσδιορισμό του ύψους του επιδόματος που σήμερα κυμαίνεται μεταξύ 35 και 150 ευρώ τον μήνα.
Την ερχόμενη Πέμπτη έχει προγραμματιστεί συνάντηση μεταξύ του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και της ηγεσίας της ΑΔΕΔΥ προκειμένου να ενημερωθούν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων.
Σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής, το πόρισμα περιλαμβάνει επτά κριτήρια που συνδέονται με την έκθεση των εργαζομένων σε σοβαρό κίνδυνο βλάβης της υγείας τους εξαιτίας των συνθηκών που επικρατούν στον χώρο εργασίας όπου απασχολούνται, των ουσιών με τις οποίες έρχονται σε επαφή ή της φύσης και του αντικειμένου της απασχόλησής τους.
Αναλυτικά, τα επτά κριτήρια αφορούν την έκθεση των εργαζομένων σε βλαπτικούς παράγοντες:
Φυσικούς, όπως θόρυβος, δονήσεις, ακτινοβολίες, ακραίες υψηλές ή χαμηλές θερμοκρασίες
Χημικούς, όπως ερεθιστικούς, καρκινογόνους, διαβρωτικούς κ.α. παράγοντες
Βιολογικούς παράγοντες
Εργονομικούς, όπως η χειρονακτική διακίνηση βαρέων φορτίων, εργασία πάνω από το ύψος των ώμων και βαριά σωματική εργασία
Μηχανολογικούς/ ηλεκτρολογικούς παράγοντες καθώς και σε εργασία σε βλαπτικά ειδικά περιβάλλοντα, όπως η εργασία σε περιβάλλον με μηχανήματα με κινητά μέρη, η εργασία σε περιβάλλον επηρεαζόμενο από ύπαρξη ρεύματος υψηλής τάσης, η εργασία σε ύψος, βάθος, η υποθαλάσσια εργασία, η εργασία σε περιορισμένο χώρο καθώς και εκείνη εκτός στεγασμένου χώρου καθ΄όλη τη διάρκεια του ωραρίου.
Οργανωτικούς παράγοντες που αφορούν κυρίως την εργασία σε 24ωρες βάρδιες σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο για το Δημόσιο (νυκτερινό ωράριο τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα, με συμπερίληψη παροχής εργασίας τουλάχιστον πέντε ωρών μεταξύ 10 μ.μ. με 6 μ.μ.
Ψυχοκοινωνικούς παράγοντες, όπως το εργασιακό στρες που απορρέει από την εντατικοποίηση της εργασίας και η συνεχής και εντατική εργασία υπό ψυχοσωματική φόρτιση, οφειλόμενα στο είδος της εργασίας.