Προθεσμία δέκα ημερών δόθηκε από τους δανειστές στην κυβέρνηση προκειμένου να κλείσει όλες τις εκκρεμότητες σε σχέση με τα προαπαιτούμενα, ώστε το Eurogroup στις 11 Μαρτίου να μπορεί να εγκρίνει την εκταμίευση των 970 εκατ. ευρώ, που προέρχονται από τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.
Διαφορετικά, οι σκληροί του Eurogroup -με προεξάρχουσα τη Γερμανία και τους «δορυφόρους» της- ξεκαθάρισαν κατά τη συνεδρίαση των εμπειρογνωμόνων των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης (Euroworking Group) ότι δεν μπορούν να συναινέσουν στην εκταμίευση της μεταμνημονιακής δόσης, η οποία αφορά κέρδη των κεντρικών τραπεζών από ελληνικά ομόλογα, καθώς και την κατάργηση του επιτοκιακού πέναλτι για τα δάνεια του δεύτερου μνημονίου.
Κοινώς, χωρίς την εκπλήρωση των προαπαιτούμενων η απόφαση για τη «δόση» μετατίθεται για το Eurogroup Απριλίου, εξέλιξη αρνητική όχι τόσο από οικονομική άποψη αφού το κεφαλαιακό μαξιλάρι που διαθέτει η Ελλάδα της εξασφαλίζει «άμυνες», όσο από άποψη ψυχολογίας και μηνύματος στις αγορές.
Το να δοθεί ένα θετικό σήμα ότι η Ελλάδα τηρεί και μεταμνημονιακά τις δεσμεύσεις της είναι σημαντικό δεδομένου ότι η Ελλάδα θέλει να ξαναβγεί άμεσα στις αγορές με νέο 10ετες ομόλογο.
Στο πλαίσιο αυτό Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αφήνουν ακόμη ανοιχτό το ενδεχόμενο να εγκριθεί η δόση στο προσεχές Eurogroup, ενώ ταυτόχρονα προσπαθούν να αποδραματοποιήσουν τη μετάθεση της απόφασης για το Eurogroup Απριλίου. Ούτως ή άλλως όλοι κινούνται στη γραμμή αποφυγής ενός νέου ελληνικού δράματος εν όψει ευρωεκλογών.
Ειδικότερα, οι θεσμοί ενημέρωσαν σήμερα τους εκπροσώπους των κρατών-μελών της Ευρωζώνης για τα ανοιχτά θέματα στην εφαρμογή των δεσμεύσεων που έλαβε η Ελλάδα για τη μεταμνημονιακή εποχή, όπως καταγράφονται στη δεύτερη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας.
Αυτά είναι κυρίως το διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη, οι ιδιωτικοποιήσεις στον τομέα του φυσικού αερίου και η αποτελεσματικότητα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.
Σύμφωνα με πληροφορίες δεν αποκλείεται αυτά να έχουν προχωρήσει μέχρι το τέλος της εβδομάδας προκειμένου να λάβει θετική απόφαση το Eurogroup της 11ης Μαρτίου, ωστόσο, είναι πιθανό να παραταθεί μέχρι το επόμενο Eurogroup της 5ης Απριλίου.
Καλά πληροφορημένες πηγές της Ευρωζώνης, σχολίαζαν ότι το κλίμα ήταν θετικό στη σημερινή συνεδρίαση του EWG, καθώς οι θεσμοί μετέφεραν επίσης ότι η Ελλάδα σημειώνει γρήγορα πρόοδο και ότι είναι εφικτό να ολοκληρωθούν τα ανοιχτά ζητήματα το αμέσως επόμενο διάστημα.
Την εκτίμηση ότι «δεν είμαστε μακριά» από τη διευθέτηση των εκκρεμοτήτων εξέφρασε και ο Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί, χωρίς ωστόσο να παραλείπει να προσθέσει «αν και οι μεταρρυθμίσεις που απομένουν είναι απαιτητικές και χρειάζεται πολλή δουλειά».
«Η πρόοδος που έχει σημειωθεί είναι σημαντική. Υπάρχουν δύο φάκελοι που πρέπει να αντιμετωπιστούν, η αποεπένδυση από τον λιγνίτη αφενός και αφετέρου η προστασία της πρώτης κατοικίας, τροποποίηση ή η αλλαγή του λεγόμενου νόμου Κατσέλη.
Σε αυτά τα δύο σημεία δεν είμαστε τόσο μακριά» επισήμανε συγκεκριμένα ο κ. Μοσκοβισί σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Αθήνα 9,84», η οποία θα μεταδοθεί την Κυριακή.
Σημείωσε επίσης ότι η Κομισιόν εργάζεται «με εποικοδομητικό πνεύμα» με την ελληνική κυβέρνηση, εκφράζοντας την αισιοδοξία ότι «είναι εφικτό με καλή θέληση και από τις δύο πλευρές» να επέλθει συμφωνία. «Μπορούμε και ελπίζω ότι θα το καταφέρουμε.
Είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας. Πρώτον, γιατί 1 δισ. ευρώ είναι… καλό να το πάρεις και επιπλέον -και αυτό είναι πιο σημαντικό- γιατί πρέπει να στείλουμε ένα σήμα που δίνεται στις αγορές ότι η χώρα είναι αξιόπιστη» παρατήρησε.
Ο κ. Μοσκοβισί αναγνώρισε ότι «αυτές οι μεταρρυθμίσεις είναι πολύ απαιτητικές για την κυβέρνηση, το κοινοβούλιο, τη δημόσια διοίκηση».
«Απαιτείται πολλή δουλειά…Έχουμε λίγο χρόνο, αλλά δεν είναι κάτι που είναι ασυνήθιστο. Ελπίζω να το καταφέρουμε όπως πάντα προς όφελος της Ελλάδας» πρόσθεσε.
Τα μεγάλα αγκάθια
Τρία είναι τα «αγκάθια» που φαίνεται να απειλούν την εκταμίευση της πρώτης μεταμνημονιακής «δόσης». Πρόκειται για το νέο νόμο Κατσέλη, ζήτημα ωστόσο για το οποίο υπάρχει κινητικότητα και δεν αποκλείεται να κλείσει άμεσα, ενώ σοβαρές ενστάσεις υπάρχουν για τη λειτουργία των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και για τα ζητήματα της ενέργειας (πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, άνοιγμα αγοράς φυσικού αερίου).
Ειδικότερα για το ζήτημα του διάδοχου σχήματος του νόμου Κατσέλη-Σταθάκη για την προστασία της α΄κατοικίας κυβέρνηση και τράπεζες αφού κατέληξαν σε συμφωνία επιχειρούν τώρα να πείσουν τους θεσμούς, και να πάρουν το πράσινο φως για την εφαρμογή της.
Η πρώτη τηλεδιάσκεψη με τους θεσμούς για το ζήτημα σήμερα, Παρασκευή, δεν κατέληξε σε συμφωνία, ωστόσο όσοι βλέπουν το ποτήρι μισογεμάτο λένε ότι υπήρξε πρόοδος και σύγκλιση σε επιμέρους ζητήματα και στο νέο ραντεβού τις επόμενες ημέρες ίσως και να καμφθούν οι αντιστάσεις, που προβάλει κυρίως η ΕΚΤ, και να κλείσει το ζήτημα.
Στόχος της κυβέρνησης, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι το σχετικό νομοσχέδιο να έχει κατατεθεί έως τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας και να έχει ψηφιστεί εάν είναι δυνατό πριν τις 11 Μαρτίου. Κι αυτό για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι ότι αποτελεί βασικό προαπαιτούμενο για την εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ και ο δεύτερος ότι ο νόμος Κατσέλη-Σταθάκη ουσιαστικά έπαψε να ισχύει χθες, 28 Φεβρουαρίου.
Ακριβώς για να καλυφθεί το κενό που δημιουργείται στην προστασία της α’ κατοικίας από πλειστηριασμούς ο νέος νόμος θα κατατεθεί με αναδρομική ισχύ από την 1 Μαρτίου.
Κινητικότητα υπάρχει όμως και στο θέμα των πώλησης των λιγνιτικών μονάδων με τον επικεφαλής της ΔΕΗ να στέλνει επιστολή στις αρμόδιες αρχές της Κομισιόν για το ζήτημα, καταθέτοντας απόψεις και προτάσεις για την επίτευξη του εγχειρήματος.