Τις πρώτες «εκπτώσεις» στα εκκαθαριστικά φορολογίας εισοδήματος άρχισαν να βλέπουν από χθες οι ιδιοκτήτες ακινήτων καθώς μετά την απόφαση του υπουργού Οικονομικών Απόστολου Βεσυρόπουλου για το συμψηφισμό μέρους των απωλειών ενοικίων με τις φορολογικές οφειλές, οι υπηρεσίες της ΑΑΔΕ ρίχτηκαν σε μία ακόμα «μάχη».
Οι ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι υπέστησαν απώλειες 40% επί των μισθωμάτων που εισέπραξαν θα πρέπει να γνωρίζουν πως δεν θα εκδοθεί νέο εκκαθαριστικό για τη φορολογική τους δήλωσης. Ανατρέχοντας όμως στην «Προσωποποιημένη Πληροφόρηση» στο Taxisnet θα διαπιστώσουν πως ο οφειλόμενος φόρος έχει «κοντύνει» και οι δόσεις έχουν προσαρμοστεί, αναφέρει το euro2day.
Η διαδικασία των συμψηφισμών ξεκίνησε με το φόρο εισοδήματος και στη συνέχεια, εφόσον οι φορολογικές υποχρεώσεις είναι μικρότερες της έκπτωσης που δικαιούνται (1/3 της χασούρας από τα ενοίκια συμψηφίζεται με φόρους) θα ακολουθήσουν συμψηφισμοί με τον ΕΝΦΙΑ, τον ΦΠΑ ή άλλες φορολογικές υποχρεώσεις. Όσον αφορά στον ΕΝΦΙΑ, τα εκκαθαριστικά σύμφωνα με το σχεδιασμό της ΑΑΔΕ θα πρέπει να αναμένονται μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου.
Η ισχύς των διατάξεων για το υποχρεωτικό «κούρεμα» των ενοικίων κατά 40% σε συγκεκριμένους κλάδους (εστίαση, τουρισμός, μεταφορές, αθλητισμός ,πολιτισμός) με τα μέχρι σήμερα δεδομένα εκπνέει στο τέλος Αυγούστου και το οικονομικό επιτελείο έχει προαναγγείλει νέα παρέμβαση με αρμόδιες πηγές να προδιαγράφουν τις προηγούμενες ημέρες το τέλος της υποχρεωτικότητας του μέτρου.
Στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου έχει τεθεί η πρόταση επέκτασης της χρονικής ισχύος της υποχρεωτικότητας, ειδικά για τον κλάδο της εστίασης, συμπληρωματικά με ένα νέο σχήμα κάλυψης μέρους των ζημιών (από το δημόσιο) που οικειοθελώς θα αποδεχθούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων σε συνεννόηση με τους μισθωτές. Οι τελικές αποφάσεις του υπουργείου Οικονομικών αναμένεται να ληφθούν έως το τέλος της εβδομάδας, με το νέο «μικτό» σύστημα κάλυψης μέρους των ζημιών των ιδιοκτητών να βρίσκεται στο τραπέζι.
Οι ισχύουσες (έως και τα ενοίκια του Αυγούστου) διατάξεις, όπως αποτυπώθηκαν και στην απόφαση Βεσυρόπουλου, προβλέπουν ότι ο εκμισθωτής, φυσικό ή νομικό πρόσωπο - νομική οντότητα, που δεν εισπράττει το 40% των μισθωμάτων λόγω των υποχρεωτικών μέτρων της μείωσης μισθωμάτων στο πλαίσιο αντιμετώπισης των επιπτώσεων της πανδημίας του κορονοϊού COVID-19, δεν υπόκειται για το μη εισπραττόμενο ποσό σε φόρο εισοδήματος και ειδική εισφορά αλληλεγγύης και δεν υποχρεούται στην αναγραφή των ποσών αυτών κατά την υποβολή της ετήσιας δήλωσης φόρου εισοδήματος.
Οι συγκεκριμένοι ιδιοκτήτες έχουν δικαίωμα έκπτωσης ποσού ίσου με το 20% επί του 60% των μισθωμάτων των μηνών αυτών λογιζομένων πριν την ως άνω μείωση, από οφειλές προς τη φορολογική αρχή με καταληκτική ημερομηνία καταβολής από 31.7.2020 και μετά, πλην των οφειλών από ρυθμίσεις/διευκολύνσεις τμηματικής καταβολής, οφειλών υπέρ αλλοδαπού δημοσίου και από ανάκτηση κρατικών ενισχύσεων.
Το ποσό της έκπτωσης μειώνει οφειλές προς τη φορολογική αρχή με προθεσμία καταβολής από την 31.7.2020 και μετά, με την ακόλουθη σειρά:
- Από φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων, ειδική εισφορά αλληλεγγύης, τέλος επιτηδεύματος και φόρο πολυτελούς διαβίωσης, που προκύπτουν μετά από πράξη διοικητικού προσδιορισμού η οποία εκδίδεται βάσει εμπρόθεσμης αρχικής δήλωσης,
- Του ΕΝ.Φ.Ι.Α.,
- Από Φ.Π.Α.,
- Κάθε άλλο φόρο, τέλος, εισφορά ή χρηματική κύρωση που εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας.