Μπείτε μέσα στον Ελληνορθόδοξο καθεδρικό ναό στην κεντρική πλατεία Nejmeh της Βηρυτού και... θα μπορούσατε να βρίσκεστε στην Αθήνα: οι ιερείς με μακριές μαύρες στολές και γενειάδα κάνουν προσευχές και άλλες λατρευτικές εκδηλώσεις, μπροστά στις εικόνες.
Το πρόβλημα για τον Λίβανο, την τρίτη πιο χρεωμένη χώρα στον κόσμο, είναι ότι αρχίζει να μοιάζει περισσότερο με την Ελλάδα, οικονομικά. Και αν η επιβίωση της Ελλάδας ως μέρος του ευρώ ήταν ζωτικής σημασίας για το ευρωπαϊκό εγχείρημα, ο Λίβανος είναι το κλειδί για να διατηρηθεί ό,τιδήποτε έχει απομείνει από την ειρήνη στη Μέση Ανατολή, αναφέρει το newmoney.gr.
"Δεν νομίζω ότι η βαρύτητα της κατάστασης είναι κατανοητή από όλους", δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ghassan Hasbani στο γραφείο του στη Βηρυτό. Ήρθε η ώρα για ένα διεθνές πακέτο βοήθειας που θα αναγκάσει τον Λίβανο να μεταρρυθμιστεί "με τον ίδιο τρόπο που η Ελλάδα σώθηκε, αλλά πριν είναι πολύ αργά", είπε.
Δεν υπάρχει τίποτα νέο για ένα έθνος που συγκρατείται από μια λεπτή, αιρετική εξισσοροπημένη ισχύ που βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού. Αλλά αυτό που είναι νέο είναι ότι ο Λίβανος δεν είχε ποτέ να αντιμετωπίσει μια τόσο δύσκολη σειρά προκλήσεων ταυτόχρονα, και αυτές, σε μια περίοδο που η χώρα μπορεί λιγότερο από άλλοτε να υπολογίζει στις παραδοσιακές πηγές χρημάτων από το εξωτερικό, είτε στη λιβανέζικη διασπορά είτε σε παλαιούς ευεργέτες από τη Σαουδική Αραβία.
Η χώρα είναι ένα πολιτικό πεδίο μάχης μεταξύ των περιφερειακών εχθρών της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν, οι οποίοι στηρίζουν τις αντιμαχόμενες πλευρές του επταετούς πολέμου στη Συρία.