Σοβαρότατες επισημάνσεις του συνταγματολόγου κ. Κων. Μποτόπουλου, που φέρνουν στο προσκήνιο σε ποιον βούρκο θέλει να βυθίσει την χώρα η εκτελεστική εξουσία.
Οι δικονομικές και συνταγματικές παραβάσεις που συνοδεύουν την δημοσιοποίηση της υπόθεσης Novartis ομιλούν από μόνες τους.
Του Αθαν.Χ. Παπανδρόπουλου
Δημιουργούν δε τεράστια ερωτηματικά ως προς τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης –εκτός και αν η εκτελεστική εξουσία στην χώρα μας βρίσκεται στα χέρια ανθρώπων πρωτοφανούς επιπολαιότητας και ανευθυνότητας.
Με άρθρο του στην εφημερίδα Τα Νέα, ο έγκριτος συνταγματολόγος κ. Κων. Μποτόπουλος, αναφερόμενος στα 5 θεσμικά φάουλ της κυβέρνησης Συριζανέλ –τα οποία επισύρουν και κόκκινη κάρτα– γράφει τα ακόλουθα αποκαλυπτικά:
«1. Προανήγγειλε –ο δε υπουργός Δικαιοσύνης παραδέχθηκε ότι άνοιξε και διάβασε– το αποτέλεσμα εν εξελίξει ανακριτικής έρευνας, ενώ δεν δικαιούται να τα γνωρίζει. Και δεν δικαιούται όχι μόνον λόγω της διάκρισης των εξουσιών, αλλά και για να προστατεύσει την διαδικασία για την οποία υποτίθεται ότι κόπτεται.
»2. “Διέρρευσε” τα εμπλεκόμενα πρόσωπα, που κατά σύμπτωση είναι πολιτικοί της αντίπαλοι. Χωρίς να προσμετρά – ή, αντίθετα και πιθανότερα, συνυπολογίζοντας – ότι το μόνο που την ενδιέφερε ήταν να βγουν στην δημοσιότητα και ενδεχομένως στην λάσπη ονόματα, ανεξαρτήτως πράξεων και ποινικού τους ενδιαφέροντος.
»3. Επέλεξε ως στιγμή της δημοσιοποίησης την επαύριον του στριμώγματός της από το συλλαλητήριο για την Μακεδονία. Ο αντιπερισπασμός κατά την πολιτική μάχη είναι θεμιτός. Όταν περνάει μέσα από το τσαλάκωμα του Κράτους Δικαίου, ποτέ.
»4. Συνόδευσε ή παρέλαβε, δια του παντελώς αναρμόδιου κυβερνητικού εκπροσώπου,τον φάκελλο της υπόθεσης προς ή από τον Εισαγγελέα. Στην ζούλα, αρχικά, και δίνοντας τον απαραίτητο “επικοινωνιακό” τόνο όταν αποκαλύφθηκε. Σε κάθε περίπτωση, αποκαλύπτοντας προθέσεις και μεθοδεύσεις.
»5. Παρέπεμψε δια “παραγγελίας” του Πρωθυπουργού τον φάκελλο στην Βουλή, με πρόθεση να εμφανιστούν η κυβέρνηση και ο επικεφαλής της ως “αρχάγγελοι της κάθαρσης”. Όμως έτσι παραβιάστηκε ανοιχτά το ίδιο το Σύνταγμα, αφού στο άρθρο 86 παρ. 2 ορίζεται ότι για αδικήματα που σχετίζονται με την ευθύνη υπουργών το πρόσωπο που διενεργεί την ανάκριση είναι το μόνο αρμόδιο να υποβάλει, και μάλιστα “αμελλητί” (το ταχύτερο δυνατό) τα στοιχεία στην Βουλή.
»Δυστυχώς ή ευτυχώς, σε τέτοιο “παιχνίδι” με τους θεσμούς –οι οποίοι μάλιστα παίζουν διαρκώς εκτός έδρας με την παρούσα κυβέρνηση– ο μόνος διαιτητής είναι ο λαός».
Στις παραπάνω διαπιστώσεις του κ. Κων. Μποτόπουλου προσθέτουμε τα τεράστια κενά στις καταθέσεις των «κουκουλοφόρων» μαρτύρων, οι οποίοι πολύ απλά δείχνουν να αγνοούν ποιος φορέας καθόριζε στην Ελλάδα τις τιμές των φαρμάκων. Από μόνο του το γεγονός αυτό καθιστά διάτρητες τις καταθέσεις.
Από την άλλη πλευρά, εντελώς παράλογο είναι και το αναφερόμενο ποσό για δωροδοκίες. Δεν είναι δυνατόν μία εταιρεία, όσο κολοσσός και αν είναι, να επιτρέπει σε θυγατρική της να δαπανά για «δωροδοκίες» ποσό αντίστοιχο του 15% του τοπικού τζίρου της.
Μέσα σε αυτό το κλίμα, όλα δείχνουν ότι η κυβέρνηση ακολουθεί έναν πολύ ολισθηρό δρόμο, γεγονός που καθιστά άδηλο και το μέλλον της χώρας.