Η οικονομία της Ρωσίας που παραδοσιακά άλλοτε αναπτύσσεται ραγδαία κι άλλοτε κλυδωνίζεται επικίνδυνα, κινδυνεύει από κάτι που δεν έχει προκύψει ακόμα κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν: τη στασιμότητα.
Η οικονομία του μεγαλύτερου εξαγωγέα ενέργειας παγκοσμίως υποχωρεί χωρίς τις απαιτούμενες επενδύσεις μετά την εξάντληση του παλαιού μοντέλου ανάπτυξης του Πούτιν, το οποίο βασίζεται στη διοχέτευση εσόδων από τις πωλήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου στην εγχώρια ζήτηση και στην επέλαση της κατανάλωσης που ακολούθησε. Μετά από σχεδόν δύο δεκαετίες ανάπτυξης, που διακόπτεται από δύο ύφεσεις, το ανησυχητικό είναι ότι η Ρωσία θα δυσκολεύεται ολοένα και περισσότερο να απομακρυνθεί από το ναρκοπέδιο, αναφέρει το newmoney.gr.
Ο Πούτιν, ο οποίος θα παραχωρήσει την ετήσια τηλεοπτική του συνέντευξη την Πέμπτη, ανακοίνωσε ότι θα επιδιώξει μια νέα εξαετή θητεία τον Μάρτιο. Με αυτό, θέτει υποψηφιότητα να γίνει ο μακροβιότερος κυβερνήτης της Ρωσίας, μετά από τον Ιωσήφ Στάλιν, ξεπερνώντας έτσι τον Λεονίντ Μπρέζνεφ, του οποίου η περίοδος ισχύος κατέστη συνώνυμη με την οικονομική στασιμότητα.
Η πρόσφατη ανάκαμψη της Ρωσίας υποχώρησε το τελευταίο τρίμηνο και τα κέρδη στη βιομηχανική παραγωγή παγωσαν τον Οκτώβριο. Η αύξηση των επενδύσεων μειώθηκε στο ήμισυ κατά το τρίτο τρίμηνο, ως προς τους προηγούμενους τρεις μήνες, ενώ η Alfa-Bank εκτιμά ότι τα τρία μεγάλα κρατικά έργα αντιπροσώπευαν το 90% όλων των κεφαλαιουχικών δαπανών φέτος. Ένα από αυτά, μια γέφυρα που συνδέει την Κριμαία με την ηπειρωτική Ρωσία, θα μπορούσε να ολοκληρωθεί ήδη στις αρχές του επόμενου έτους