Λίγες ημέρες απομένουν από την ανακοίνωση του εκλεχτού για την Προεδρία της Δημοκρατίας και τα σενάρια έχουν φουντώσει.
Οι αρμόδιες υπηρεσίες της Βουλής έχουν ήδη ξεκινήσει την αναγκαία προεργασία για την προεδρική εκλογή προκειμένου η διαδικασία να εναρμονιστεί με τις αλλαγές στον καταστατικό χάρτη της χώρας που ψηφίστηκαν πρόσφατα.
Όπως ενημέρωσε ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου, Κώστας Τασούλας, ως τη 13η Φεβρουαρίου θα έχουμε βγάλει Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Μέχρι να ανακοινώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης ποιον ή ποια προτείνει για το ύπατο πολιτειακό αξίωμα, η δημόσια σχετική συζήτηση θα εστιάζει στα «χαρακτηριστικά» που οφείλει να έχει μια υποψηφιότητα για την Προεδρία.
Για αρκετούς στο πολιτικό σύστημα το πρόσωπο που θα ενσαρκώσει τον εν λόγω θεσμό πρέπει να επιλεγεί με γνώμονα τη συνεχιζόμενη εδώ και καιρό τουρκική προκλητικότητα και τις σχέσεις με τη γειτονική χώρα, αναφέρουν «Τα Νέα».
Ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, όταν ρωτήθηκε στον «ΣΚΑΪ» για τα «προεδρικά χαρακτηριστικά», ανέφερε ότι εκείνος που θα προταθεί για Πρόεδρος θα πρέπει να είναι πολιτικό πρόσωπο με την ευρεία έννοια και «να γνωρίζει από Διεθνές Δίκαιο».
Σε παρόμοιο μήκος κύματος, μιλώντας στο «Βήμα της Κυριακής», ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε την επανεκλογή του Προκόπη Παυλόπουλου με το επιχείρημα πως οι στιγμές στα ελληνοτουρκικά είναι κρίσιμες, και ο νυν ένοικος του Προεδρικού Μεγάρου «με το επιστημονικό του κύρος προασπίζει απαρέγκλιτα τα κυριαρχικά δικαιώματα και την ίδια στιγμή εργάζεται για τον διάλογο, τη συνεργασία και την επίλυση οιασδήποτε διαφοράς βάσει του Διεθνούς Δικαίου».
Το σκεπτικό όσων προτάσσουν τις γνώσεις Διεθνούς Δικαίου - εξαιτίας της παρούσας κατάστασης στις διμερείς σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας - ως κριτήριο είναι ότι ο επόμενος πρώτος πολίτης της χώρας καλό θα ήταν όποτε κριθεί αναγκαίο να έχει τη δυνατότητα να απαντήσει, επικαλούμενος το Διεθνές Δίκαιο, σε οποιαδήποτε πρόκληση του Ερντογάν. Παρόλο που δεν προβλέπεται από τις συνταγματικές του αρμοδιότητες, αφού ο Έλληνας Πρόεδρος δεν είναι εκτελεστικός;
Τα επικρατέστερα ονόματα
Το αναμενόμενο αποτέλεσμα της παρούσας φάσης της κουβέντας για τα προεδρικά χαρακτηριστικά είναι να αρχίσουν να ψιθυρίζονται ονόματα που ταιριάζουν με αυτά.
Μετά την τελευταία τηλεοπτική τοποθέτηση του Γιώργου Γεραπετρίτη δύο είναι εκείνα που ακούγονται στα πολιτικά πηγαδάκια, του συνταγματολόγου Νίκου Αλιβιζάτου και του καθηγητή Δημοσίου Δικαίου, Βασίλη Σκουρή, ο οποίος έχει διατελέσει πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου από το 2003 ως το 2014.
Βέβαια, οι πιο μυημένοι στα νεοδημοκρατικά παρασκήνια επιμένουν πως μια υποψηφιότητα Αλιβιζάτου δεν συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες - εξάλλου το Διεθνές Δίκαιο δεν είναι ο τομέας εξειδίκευσής του.
Από την άλλη, ο Βασίλης Σκουρής λένε όσοι έχουν εντρυφήσει στην ονοματολογία, αν και ενδεχομένως να κατέληγε μία ενωτική υποψηφιότητα, δύσκολα θα έπειθε την κοινοβουλευτική ομάδα του κυβερνώντος κόμματος.
Επίσης, ένα από τα ονόματά που ακούγονται έντονα είναι εκείνο της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου, η οποία είναι πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικράτειας (ΣτΕ).
Ακόμα, πιθανό είναι το ενδεχόμενο να προταθεί για την Προεδρία της Δημοκρατίας και ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργός, Ευάγγελος Βενιζέλος.