Μπορεί από την κυβέρνηση να στέλνουν σε κάθε ευκαιρία μήνυμα αισιοδοξίας για την τουριστική κίνηση αλλά τα πράγματα για την οικονομία ίσως και να μην είναι τόσο… ευοίωνα.
Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, έκανε την αισιόδοξη εκτίμηση πως φέτος οι αφίξεις των τουριστών θα υπερβούν τα 30 εκατομμύρια. Εξέφρασε παράλληλα την αισιοδοξία του πως ο τουρισμός μπορεί να συμβάλει σε ακόμη καλύτερη πορεία της ελληνικής οικονομίας.
Όπως παρατηρεί όμως η «Καθημερινή», αυτό θα ήταν ευκολότερο χωρίς την υψηλή φορολογία και την έλλειψη χωροταξικού σχεδιασμού ζητήματα που αποτέλεσαν βασικά αιτήματα των εκπροσώπων του ΣΕΤΕ.
Οι ξενοδόχοι ζήτησαν από τον πρωθυπουργό τη μείωση του συντελεστή του ΦΠΑ σε διαμονή, μεταφορές, εστίαση στα επίπεδα των ανταγωνιστικών προορισμών.
Χάθηκε το στοίχημα
Τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ελλάδας παρουσιάζουν μία αρνητική εικόνα στα βασικά τουριστικά μεγέθη της χώρας για το διάστημα Ιανουαρίου – Μαρτίου γεγονός που αποδεικνύει ότι χάθηκε μία ακόμη χρονιά τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την αρχή της σεζόν το στοίχημα της επιμήκυνσης της περιόδου.
Συγκεκριμένα, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις στο 3μηνο φέτος μειώθηκαν κατά 9,2%, ο αριθμός των τουριστών κατά 4,2%, η δαπάνη ανά ταξίδι κατά 5,2%, η δαπάνη ανά διανυκτέρευση κατά 1,9% και η μέση διάρκεια παραμονής κατά 3,4%.
Επιπλέον, οι αφίξεις τουριστών με κρουαζιερόπλοια μειώθηκαν κατά 38,7%, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις κατά 36% και οι αφίξεις κρουαζιερόπλοιων κατά 38,7% επιβεβαιώνοντας εκτιμήσεις που είχαν διατυπωθεί από το 2016 για αρνητικά αποτελέσματα, φέτος, στον χώρο της κρουαζιέρας.
Οι τελικές προβλέψεις για το σύνολο του χρόνου κάνουν λόγο για διψήφιο ποσοστό μείωσης στους επιβάτες κρουαζιέρας.
Σε ό,τι αφορά στις διεθνείς αφίξεις, φορείς του τουρισμού εκτιμούν ότι μπορεί να κινηθούν προς τα 30 εκατομμύρια περιλαμβανομένων των επιβατών κρουαζιέρας και του αριθμού των Ελλήνων που ζουν στο εξωτερικό για επαγγελματικούς λόγους τα τελευταία χρόνια επισκέπτονται ανά τακτά διαστήματα την Ελλάδα.
Πάντως, ανταγωνιστικοί προορισμοί πέτυχαν όπως και πέρυσι καλύτερες επιδόσεις σε σχέση με την Ελλάδα από την αρχή της σεζόν, όπως δείχνουν στοιχεία από σχετική έκθεση που δημοσιοποίησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ταξιδιών. Ενδεικτικά, με ενσωματωμένα και τα στοιχεία του Απριλίου οι διεθνείς αφίξεις τουριστών το 4μηνο στην Ισπανία αυξήθηκαν κατά 11,6%, στην Πορτογαλία κατά 15,4%, στη Βουλγαρία κατά 16,7% και στη Μάλτα κατά 22,9%.