Στο «στόχαστρο» του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) αναμένεται να βρεθούν οι συστημικές τράπεζες, με τον έλεγχο να επικεντρώνεται τόσο στις επιδόσεις για μείωση των «κόκκινων» δανείων, όσο και στην προετοιμασία για τα stress test της επόμενης χρονιάς.
Την ερχόμενη εβδομάδα, μαζί με την έλευση των θεσμών για την αξιολόγηση της οικονομίας, έρχεται και κλιμάκιο υψηλόβαθμων αξιωματούχων του SSM όπου και θα έχει σειρά συναντήσεων με τις διοικήσεις των τεσσάρων συστημικών τραπεζών αναφέρει το in.gr.
Τα stess test στο «στόχαστρο» του SSM
Αντικείμενο των συζητήσεων θα είναι η προετοιμασία των stress tests, που βάση του χρονοδιαγράμματος, θα ξεκινήσουν το Φεβρουάριο, όπου θα πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα στοιχεία στα λεπτομερή υποδείγματα που θα λάβουν οι τράπεζες από τον SSM προκειμένου να επιταχυνθεί η διαδικασία. Η μικρή επιτάχυνση αποφασίστηκε προκειμένου να διασφαλισθεί ότι η άσκηση θα ολοκληρωθεί εντός Μαΐου.
Τα στελέχη του SSM και των ελληνικών τραπεζών θα συζητήσουν εκτενώς για το βασικό περίγραμμα που θα διέπει τα τεστ αντοχής. Την ίδια στιγμή, οι εκπρόσωποι των ελληνικών τραπεζών αναμένεται να εξάγουν χρήσιμα συμπεράσματα, αναφορικά με τις προθέσεις του επόπτη στο επικείμενο τεστ αντοχής αλλά και το εύρος των κεφαλαιακών ζημιών που θα υποστούν οι τράπεζες
Τα stress test που θα διενεργηθούν το Φεβρουάριο και θα ανακοινωθούν το Μάιο θα κρίνουν το εάν θα απαιτηθεί νέα κεφαλαιακή ενίσχυση των ελληνικών τραπεζών. Τα χρήματα για αυτή την κεφαλαιακή ενίσχυση θα είναι διαθέσιμα έως τις 20 Αυγούστου οπότε λήγει και το πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) με την Ελλάδα.
Ο Ντράγκι και τα stress test
Άλλωστε όπως υπενθύμισε και πρόσφατα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι τα τεστ αντοχής θα διεξαχθούν νωρίτερα για τις ελληνικές τράπεζες, σημειώνοντας ότι η κατάσταση είναι μεν «σταθερή» αλλά και ότι τα κόκκινα δάνεια πρέπει να αντιμετωπιστούν «αποτελεσματικά».
Επίσης ανέφερε ότι η κατάσταση με τις καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες δεν έχει σταθεροποιηθεί ακόμη και σημείωσε ότι τα stress test θα δείξουν εάν χρειαστεί να ληφθούν διορθωτικά μέτρα πριν το τέλος του προγράμματος.
Οι τράπεζες υποχρεούνται, με βάση τους στόχους που έχουν τεθεί από τον SSM, να διαγράψουν «κόκκινα» δάνεια ύψους 13,9 δισ. ευρώ έως τα τέλη του 2019, μέσα από μια επιθετική πολιτική διαχείρισης. Οι ζημίες που θα προκύψουν έχουν εκτιμηθεί από τις ελληνικές τράπεζες στα 6 δισ. ευρώ και στον βαθμό που δεν συμψηφιστούν με μελλοντικά κέρδη θα πλήξουν ευθέως τα κεφάλαιά τους, κάτι που προκύπτει ξεκάθαρα από το νόμο για τον αναβαλλόμενο φόρο.