Τον κίνδυνο δημιουργίας μιας ακόμα νέας γενιάς αυθαιρέτων, εφόσον παραμείνει ως έχει συγκεκριμένο άρθρο τού προς κατάθεση στη Βουλή νέου νόμου για το δομημένο περιβάλλον, επεσήμανε χθες ο πρόεδρος του ΤΕΕ (Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος) Γιώργος Στασινός, ενώ πρόσθεσε πως η έλλειψη διαφάνειας (μέσω ηλεκτρονικού συστήματος) όσον αφορά τους κανόνες της δόμησης έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια επενδύσεων της τάξεως των 20 δισ. ευρώ.
Ειδικότερα, ο πρόεδρος του ΤΕΕ ερωτηθείς περί το νέο νομοσχέδιο για την αυθαίρετη δόμηση, αφού τόνισε ότι η ηλεκτρονική βάση του επιμελητηρίου είναι έτοιμη να ανταποκριθεί στην ηλεκτρονική υποβολή δηλώσεων του νέου νόμου, επεσήμανε ως προβληματική τη ρύθμιση που προβλέπει για κατασκευές μέχρι 2.000 τ.μ. κατοικίας και ως 1.000 τ.μ. για ειδικά κτήρια να εκδίδεται η άδεια με αποκλειστική ευθύνη του μηχανικού.
«Συμφωνώ με τη φιλοσοφία της ρύθμισης, όμως δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις εφαρμογής της» είπε, και εξήγησε ότι «χωρίς να υπάρχει προηγουμένως ένας ψηφιακός χάρτης με όλα τα δεδομένα για κάθε ακίνητο και κάθε περιοχή, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος στην πράξη να γίνουν αστοχίες και αυθαιρεσίες από τις οποίες θα επωφεληθούν επιτήδειοι της αγοράς, και να δημιουργηθεί ένας νέος κύκλος αυθαίρετων κατασκευών».
Όσον αφορά τις προβλέψεις του νομοσχεδίου για τα παρατηρητήρια δόμησης που θα λειτουργούν σε επίπεδο περιφερειών και δήμων, σημείωσε ότι «ενώ είναι προβλέψεις προς τη σωστή κατεύθυνση, στην πράξη θα μείνουν ανενεργές διότι δεν υπάρχει το αναγκαίο προσωπικό για να λειτουργήσουν και έτσι θα εξακολουθήσει να λειτουργεί το σημερινό σύστημα». Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην πρόβλεψη του νομοσχεδίου ενεργοποίησης εκ νέου της μεταφοράς συντελεστή δόμησης.
Σημείωσε ότι «δυστυχώς δεν υιοθετήθηκε η πρόταση που εγκαίρως και τεκμηριωμένα κατέθεσα ο ίδιος προς την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ, η οποία προέβλεπε λειτουργία τράπεζας γης με ηλεκτρονικό μοντέλο, η οποία θα εξασφάλιζε διαφάνεια, αλλά και δυναμική ανάπτυξη του θεσμού στην αγορά για τις κατασκευές».
Αντιθέτως, τόνισε, «παραμένουμε στις γραφειοκρατικές λειτουργίες του παρελθόντος, οι οποίες δοκιμάστηκαν από αναποτελεσματικότητα και παθογένειες».Μεταξύ των προτάσεων του κ. Στασινού περιλαμβάνεται η δημιουργία ενός ηλεκτρονικού συστήματος βασισμένου στο ψηφιακό υπόβαθρο του κτηματολογίου στο οποίο θα μεταφερθούν όλα τα δεδομένα δόμησης, χρήσεων γης και θεσμικών γραμμών (δασικά, natura, αρχαιολογικοί χώροι, αιγιαλός κ.λπ.), έτσι ώστε οι υποψήφιοι επενδυτές να έχουν στη διάθεσή τους όλα τα αναγκαία στοιχεία.
Η έλλειψη ενός τέτοιου ηλεκτρονικού συστήματος λειτουργεί αποτρεπτικά στις επενδύσεις κατά την άποψη του προέδρου του ΤΕΕ, όπως το φορολογικό και ασφαλιστικό.