Όσο η κυβέρνηση καθυστερεί να λύσει το φλέγον θέμα των «κόκκινων» δάνειων τόσο αυτά συνεχώς αυξάνονται και δημιουργούν πονοκέφαλο στις τράπεζες.
Οι συνεχιζόμενες καθυστερήσεις της κυβέρνησης στην επίλυση των μη εξυπηρετούμενων δανείων αλλά και των αλλαγών στο διάδοχο του νόμου Κατσέλη έχει σαν αποτέλεσμα οι θεσμοί να σκληραίνουν την στάση τους.
Οι διαβουλεύσεις μεταξύ κυβέρνησης και Θεσμών συνεχίζονται σε καθημερινή βάση, με τον χρόνο να πιέζει ασφυκτικά και το πρώτο χρονικό ορόσημο να είναι το Euro Working Group (EWG) της ερχόμενης Δευτέρας, αναφέρει το in.gr.
Άλλωστε πριν λίγες ημέρες το ΔΝΤ έκρουσε τον «κώδωνα του κινδύνου» για τις καθυστερήσεις εξεύρεσης λύσης στην αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων επισημαίνοντας ότι όσο αυτή αργεί να έρθει, τόσο θα αυξάνονται οι κίνδυνοι για την ελληνική οικονομία.
Στην έκθεση το Ταμείο μιλούσε για την αναποτελεσματική μείωση των «κόκκινων» δανείων, εξαιτίας της αδύναμης κερδοφορίας και της περιορισμένης ρευστότητας των τραπεζών ενώ καλεί κυβέρνηση και τράπεζες να εργαστούν πιο στενά για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Κακά στοιχεία
Την ίδια στιγμή αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στην ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκης Κεντρικής Τράπεζας για το τρίτο τρίμηνο του 2018 σύμφωνα με τα οποία ο όγκος των μη εξυπηρετούμενων δανείων των σημαντικών τραπεζών της ευρωζώνης υποχώρησε στα 628 δισ. ευρώ από 1 τρισ. ευρώ στις αρχές του 2015. Μείωση και στην Ελλάδα, όπου ωστόσο εξακολουθεί να εμφανίζει το υψηλότερο, με διαφορά, ποσοστό κόκκινων δανείων.
Το ποσοστό των κόκκινων δανείων εξακολουθεί να παρουσιάζει πολύ μεγάλες αποκλίσεις από χώρα σε χώρα, με το βάρος τους να είναι πολύ πιο μεγάλο στην Ελλάδα και την Κύπρο.
Στην Ελλάδα το ποσοστό των «κόκκινων» δανείων το τρίτο τρίμηνο του 2018 ήταν 43,4%, δηλαδή κοντά στα 90 δισ. ευρώ. Πρόκειται για πτώση 3,2 μονάδων σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2017. Στην Κύπρο το ποσοστό των κόκκινων δανείων έκανε βουτιά 13,3 μονάδων στο 20,7%, ενώ στην Πορτογαλία μειώθηκε κατά 3,6 μονάδες στο 14,5%.
Να σημειωθεί ότι μέχρι τα τέλη Μαρτίου θα πρέπει να προσδιοριστούν οι νέοι στόχοι μείωσης των «κόκκινων» δανείων από τις ελληνικές τράπεζες και να υποβληθούν τα σχέδιά στον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM).