Επανέρχεται με νέα ερώτηση της η Νέα Δημοκρατία, στο μείζον θέμα της ΜΗ ρυθμισμένης αγοράς του Τζόγου στο Διαδίκτυο, που επιφέρει απώλειες δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως.
Έτσι την ίδια στιγμή που η... Αριστερή Κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και ο ακόμη πιο ... Αριστερός ΥΠΟΙΚ Τσακαλώτος, τσακίζουν με φόρους και εισφορές ότι πετάει και ότι κινείται στον τόπο, και βάζουν στην λαιμητόμο των περικοπών εκατομμύρια συνταξιούχους δεν τολμούν(;) να αγγίξουν την αγορά των Στοιχηματζήδων του Διαδικτύου, η οποία μόνο για το 2017 έκανε Τζίρους που άγγιξαν τα 5,5 δισεκατομμύρια ευρώ!
Γιατί άραγε;
Σύμφωνα με την Νέα Δημοκρατία, "πάνω από 5 δισ. υπολογίζεται ετησίως ο τζίρος των παράνομων διαδικτυακών στοιχηματικών εταιρειών ενώ περισσότερες από 2700 παράνομες στοιχηματικές ιστοσελίδες έχουν καταγραφεί από την Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ).
Η Νέα Δημοκρατία έχει μετ’ επιτάσεως αξιώσει από την Κυβέρνηση και τον κ. Τσακαλώτο τη ρύθμιση της αγοράς τυχερών παιγνίων μέσω διαδικτύου. Ο κ. Τσακαλώτος είχε δεσμευτεί να καταθέσει μέχρι το τέλος του 2017 το σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή. Του υπενθυμίζουμε σήμερα ότι οδεύουμε προς το τέλος του 2018 και ακόμη περιμένουμε το νομοσχέδιο.
Η Νέα Δημοκρατία κατέθεσε σήμερα για μία ακόμη φορά ερώτηση στη Βουλή και ζητά από τον κ. Τσακαλώτο συγκεκριμένες απαντήσεις για την αδικαιολόγητη αυτή καθυστέρηση."
ΝΔ: : Αδικαιολόγητη και ζημιογόνα για το ελληνικό δημόσιο η καθυστέρηση της ρύθμισης της αγοράς τυχερών παιγνίων μέσω διαδικτύου
Με την ερώτηση η Νέα Δημοκρατία θέτει το εύγλωττο (και αναπάντητο μέχρι στιγμής) ερώτημα, αναφορικά με το ποιους ευνοεί το ΧΑΟΣ και η ΑΣΥΔΟΣΙΑ στην αγορά του Τζόγου του Διαδικτύου.
Αλλά και ποιοι είναι αυτοί που ΟΦΕΛΟΥΝΤΑΙ, όταν κυκλοφορεί τόσο "μαύρο" χρήμα στην πιάτσα...
"Στις 19 Απριλίου 2018, Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας καταθέσαμε Ερώτηση με την οποία ζητούσαμε απαντήσεις για συγκεκριμένα ζητήματα σε σχέση με τη ρύθμιση της αγοράς τυχερών παιγνίων μέσω διαδικτύου", αναφέρει η ερώτηση της Νέας Δημοκρατίας προς τον Τσακαλώτο και συμπληρώνει:
"Με την ερώτηση εκείνη υπενθυμίσαμε τη δέσμευση του Υπουργού Οικονομικών, στην Βουλή των Ελλήνων, το Νοέμβριο του 2017, κατά τη ψήφιση του ν. 4499, ότι πριν τα Χριστούγεννα του ίδιου έτους θα έφερνε νομοσχέδιο για τη ρύθμιση της αγοράς των τυχερών παιγνίων στο διαδίκτυο.
Όλο αυτό το διάστημα, μέχρι και σήμερα, καμία απάντηση δεν λάβαμε στη συγκεκριμένη Ερώτηση και καμία ενέργεια του Υπουργού Οικονομικών σχετικά με την εκπλήρωση της δέσμευσής του δεν είδαμε.
Συνεπώς,
ερωτάσθε κ. Υπουργέ:
Γιατί καθυστερεί η κατάθεση του Νομοσχεδίου για τη ρύθμιση της αγοράς τυχερών παιγνίων μέσω διαδικτύου;
Πόσα εκατομμύρια φόρων - όπως και εσείς ο ίδιος έχετε παραδεχτεί - πρέπει να χαθούν ακόμη μέχρι να φέρετε προς ψήφιση τον σχετικό νόμο;
Σας έχει παραδοθεί ή όχι η σχετική μελέτη της Grant Thornton;
Από πότε σας έχει παραδοθεί η σχετική εισήγηση της ΕΕΕΠ;
Οι ερωτώντες Βουλευτές
Βεσυρόπουλος Απόστολος
Καράογλου Θεόδωρος
Μηταράκης Παναγιώτης (Νότης)
Σταϊκούρας Χρήστος
Φορτσάκης Θεόδωρος"
Η προηγούμενη ερώτηση της Νέας Δημοκρατίας για τους Διαπλεκόμενους με την Κυβέρνηση Στοιχηματζήδες
Όπως αναφέρεται και στην παραπάνω ανακοίνωση υπήρξε στις 19 Απριλίου 2018προηγούμενη ερώτηση βουλευτών της ΝΔ για το ίδιο θέμα, η οποία αν και περάσανε πέντε μήνες δεν έχει απαντηθεί ακόμη από τον Τσακαλώτο.
Δείτε τι γράφαμε τότε:
ΝΔ: Η κυβέρνηση σκοπίμως καθυστερεί το νομοσχέδιο για το διαδικτυακό στοίχημα
Για σκόπιμη καθυστέρηση κατάθεσης του νομοσχεδίου που θα βάζει τάξη στο διαδικτυακό στοίχημα κατηγορεί την κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία υποστηρίζοντας ότι το Μέγαρο Μαξίμου εξυπηρετεί επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στο χώρο και παράλληλα κατέχουν φιλοκυβερνητικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.
Ειδικότερα, ερώτηση που κατέθεσαν 13 βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισημαίνουν προς τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο πως «στην συζήτηση του νομοσχεδίου «Ρυθμίσεις στην αγορά παιγνίων» τον περασμένο Νοέμβριο δεσμευτήκατε τόσο στην αρμόδια Επιτροπή όσο και στην Ολομέλεια ότι μέχρι τα Χριστούγεννα του 2017 θα είχατε έτοιμο για διαβούλευση ένα σχέδιο νόμου για την ρύθμιση των ζητημάτων που αφορούν την αγορά τυχερών παιγνίων μέσω διαδικτύου. Η δέσμευσή σας αυτή ήταν ρητή και μάλιστα αναφερθήκατε στην επιτακτική ανάγκη να σταματήσει με τον τρόπο αυτό η απώλεια φορολογικών εσόδων»
«Στις 29.12.2017 η Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων συγκρότησε Ομάδα Εργασίας προκειμένου αυτή να διαμορφώσει σχετική πρόταση η οποία θα διαβιβαζόταν στο Υπουργείο. Επειδή έχει παρέλθει το χρονικό διάστημα το οποίο είχατε θέσει ο ίδιος προκειμένου να βγει σε διαβούλευση το συγκεκριμένο νομοσχέδιο και είναι δεδομένο ότι από τη μη ρύθμιση του πλαισίου αυτού το κράτος χάνει εκατομμύρια φορολογικών εσόδων και η ακατανόητη αυτή καθυστέρηση δημιουργεί ερωτηματικά ως προς τις σκοπιμότητές της καθώς ορισμένοι εκ των επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στην αγορά του διαδικτυακού στοιχήματος κατέχουν φιλικά προς την κυβέρνηση Μέσα Ενημέρωσης», προσθέτουν.
Ρωτούν τέλος «έχει ολοκληρωθεί η σχετική μελέτη της Grant Thorton και έχουν υποβληθεί οι προτάσεις της σχετικά με τη ρύθμιση της αγοράς των τυχερών παιχνιδιών μέσω διαδικτύου; Σας έχει παραδοθεί η εισήγηση της ΕΕΕΠ μετά την ολοκλήρωση της σχετικής διαβούλευσης; Πότε προτίθεστε να καταθέσετε στη Βουλή το σχέδιο νόμου για την ρύθμιση της αγοράς τυχερών παιγνίων;»
Ολόκληρη η ερώτηση των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας:
ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ: Τον Υπουργό Οικονομικών κο Ευκλείδη Τσακαλώτο
ΘΕΜΑ: Γιατί καθυστερεί η Κυβέρνηση να καταθέσει προς συζήτηση το σχέδιο νόμου για τη ρύθμιση της διοργάνωσης και λειτουργίας τυχερών παιχνιδιών μέσω διαδικτύου.
Κύριε Υπουργέ,
Στη συζήτηση του Ν. 4499/2017 για «Ρυθμίσεις στην αγορά παιγνίων» τον περασμένο Νοέμβριο δεσμευτήκατε τόσο στην αρμόδια Επιτροπή όσο και στην Ολομέλεια της Βουλής ότι μέχρι τα Χριστούγεννα του 2017 θα είχατε έτοιμο για διαβούλευση ένα σχέδιο νόμου για τη ρύθμιση των ζητημάτων που αφορούν την αγορά τυχερών παιγνίων μέσω διαδικτύου. Η δέσμευση σας αυτή ήταν ρητή και μάλιστα αναφερθήκατε στην επιτακτική ανάγκη να σταματήσει με αυτόν τον τρόπο η απώλεια εκατομμυρίων φορολογικών εσόδων.
Στις 29112/2017 η Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων συγκρότησε Ομάδα Εργασίας προκειμένου αυτή να διαμορφώσει σχετική πρόταση η οποία θα διαβιβαζόταν στο Υπουργείο.
Επειδή έχει παρέλθει το χρονικό διάστημα το οποίο είχατε θέσει ο ίδιος προκειμένου να βγει σε διαβούλευση το συγκεκριμένο νομοσχέδιο και είναι δεδομένο ότι από τη μη ρύθμιση του πλαισίου αυτού το κράτος χάνει εκατομμύρια φορολογικών εσόδων και η ακατανόητη αυτή καθυστέρηση δημιουργεί ερωτηματικά ως προς τις σκοπιμότητές της καθώς ορισμένοι εκ των επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στην αγορά του διαδικτυακού στοιχήματος, κατέχουν και φιλικά προς την Κυβέρνηση μέσα ενημέρωσης
Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Έχει ολοκληρωθεί η σχετική μελέτη της Grant Thornton και έχουν υποβληθεί οι προτάσεις της σχετικά με τη ρύθμιση της αγοράς των τυχερών παιχνιδιών μέσω διαδικτύου;
2. Σας έχει παραδοθεί η εισήγηση της ΕΕΕΠ μετά την ολοκλήρωση της σχετικής διαβούλευσης;
3. Πότε προτίθεστε να καταθέσετε στη Βουλή το σχέδιο νόμου για τη ρύθμιση της αγοράς τυχερών παιγνίων;
ΟΙ ΕΡΩΤΩΝΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ
1. Σταϊκούρας Χρήστος
2. Αυγενάκης Ελευθέριος
3. Βεσυρόπουλος Απόστολος
4. Βλάχος Γεώργιος
5. Δένδιας Νικόλαος
6. Καράογλου Θεόδωρος
7. Καρασμάνης Γεώργιος
Οι αποκαλύψεις του Lykavitos.gr για το σκοτεινό Νταραβέρι
O Lykavitos.gr σε μια σειρά άκρως αποκαλυπτικών δημοσιευμάτων έχει και αναδείξει εδώ και αρκετούς μήνες το σκοτεινό αλισβερίσι κορυφαίων κυβερνητικών παραγόντων με πασίγνωστους Στοιχηματζήδες που είναι "ανοιχτοί".
Δείτε τι γράφαμε και σήμερα το πρωί
Αποκαλύψεις - φωτιά που έχουν να κάνουν με άνομες εξυπηρετήσεις της Κυβέρνησης αλλά και κρατικών λειτουργών σε πασίγνωστους νταραβεριτζήδες του Διαδικτυακού Τζόγου αναμένεται να έρθουν στην επιφάνεια το αμέσως προσεχές διάστημα.
Τα λεφτά είναι πάρα πολλά στον Τζόγο του Διαδικτύου, αφού μόνο για το 2017 ο δηλωμένος τζίρος των 24 εταιρειών που κινούνται στο "θολό" καθεστώς της προσωρινής αδειοδότησης άγγιξε τα 5,5 δισεκατομμύρια ευρώ!
Ενώ οι εκτιμήσεις για τον παράνομο τζόγο - παρά τις πολύ μεγάλες επιτυχίες της ΕΕΕΠ στην καταπολέμηση του - κάνουν λόγο για επιπλέον 6 δισεκατομμύρια ευρώ τον χρόνο που χάνονται στους σκοτεινούς διαδρόμους της παρανομίας.
Το ερώτημα λοιπόν που τίθεται είναι γιατί η Κυβέρνηση δεν προχωρά, όπως εδώ και δύο χρόνια έχει ανακοινώσει σε Διαγωνισμό για την Νομιμοποίηση του Διαδικτυακού Τζόγου;
Και ποιόν άραγε βολεύει αλλά και τι είδους συναλλαγές ευνοεί, το γεγονός πως η συγκεκριμένη αγορά παραμένει αρύθμιστη;
Θα έχουμε πάντως ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ για όλο αυτό το σκοτεινό αλισβερίσι, αυτό κρατήστε το...
Δείτε τώρα τι γράφει σήμερα η "Καθημερινή" για τον Τζόγο στην Ελλάδα
Οι Έλληνες πόνταραν οnline 5,3 το 2017
Το 2017 ο συνολικός κύκλος εργασιών της επίγειας αγοράς τυχερών παιγνίων στην Ελλάδα ανήλθε σε 6.079.330.553,67 ευρώ (αύξηση 8,7% έναντι του 2016) και τα συνολικά ακαθάριστα έσοδα (GGR) ανήλθαν σε 1.634.091.599,18 ευρώ (αύξηση 2,3% έναντι του 2016).
Ομως, ολοένα και πλησιέστερα στα μεγέθη του συμβατικού επίγειου στοιχηματισμού πλησιάζει αυτός που διενεργείται στο Internet.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ), που βασίζονται στα δεδομένα που της κοινοποίησαν οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην αγορά διαδικτυακού στοιχηματισμού, τα συνολικά έσοδά τους (τα χρήματα που δαπανούν οι παίκτες) ανήλθαν το 2017 σε 5,28 δισ. ευρώ με τα μεικτά κέρδη (GGR) όμως στα 280,6 εκατ. ευρώ.
Ητοι, συνολικά το μέγεθος της συντεταγμένης ελληνικής αγοράς στοιχηματισμού ξεπέρασε τα 11 δισ. ευρώ και τα καθαρά έσοδα των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο προσέγγισαν τα 2 δισ.
Σε πολλά δισεκατομμύρια ακόμα υπολογίζουν πολλοί τα μεγέθη της παράνομης αγοράς στο Internet.
Η μαύρη λίστα
Η ΕΕΕΠ εντόπισε νωρίτερα φέτος (πριν από το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου) περί τους
1.400 νέους ιστότοπους παράνομου στοιχηματισμού και η σχετική «μαύρη λίστα» που δημοσιοποιεί ξεπέρασε τις 2.700 εγγραφές από περίπου 1.600 που ήταν πριν.
Ο εκτελεστικός πρόεδρος του ΟΠΑΠ, Καμίλ Ζίγκλερ, κατά τη διάρκεια της ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης της εισηγμένης στα τέλη Απριλίου, υποστήριξε πως το ύψος του παράνομου στοιχήματος στην Ελλάδα είναι μεγαλύτερο από το νόμιμο, με τεράστιες απώλειες για το ελληνικό Δημόσιο.
Οπερ μεθερμηνευόμενον, εκτίμησε πως περί τα 5 δισ. ευρώ επιπλέον ποντάρονται εκτός συντεταγμένης και αδειοδοτημένης έστω και με προσωρινό ή μεταβατικό τρόπο αγοράς.
Σημειώνεται πως οι εταιρείες του διαδικτυακού στοιχηματισμού για το 2016 είχαν γνωστοποιήσει στην Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων έσοδα της τάξης των 5 δισ. ευρώ όταν για το 2015 είχαν δηλώσει μόλις 1,88 δισ. ευρώ (και μεικτά κέρδη (GGR) μόλις 119 εκατ. ευρώ).