Η αγωνία να μην χαθεί πολύτιμος χρόνος και χρήμα, καθώς επίσης και η ανάγκη των εταιρειών να είναι επαρκώς προετοιμασμένες για τη στιγμή που θα επέλθει η ομαλότητα στην παγκόσμια αγορά και να ανταποκριθούν εγκαίρως στη ζήτηση, καθιστούν τα διάφορα επιχειρηματικά fora, ως τα σημαντικότερα εργαλεία για networking και lobbing.
Φέτος, για πρώτη φορά το 9th Greek Investment Forum που διοργάνωσαν από κοινού το Χρηματιστήριο Αθηνών και το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο στη Νέα Υόρκη, πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά φέρνοντας σε επαφή Έλληνες επιχειρηματίες με θεσμικούς επενδυτές από την άλλη Άκρη του Ατλαντικού, στρώνοντας το έδαφος για το κλείσιμο συμφωνιών.
H IKTINOS HELLAS, ήταν μεταξύ των εισηγμένων που για τρίτη συνεχόμενη χρονιά πήραν μέρος στο εν λόγω forum, καθότι κατά 95% εξαγωγική μαρμαροβιομηχανία διατηρεί σημαντική παρουσία και στην αμερικανική ήπειρο.
Όπως επιβεβαιώνει στο lMoneypress.gr η Αντιπρόεδρος της IKTINOS HELLAS, κα Τζούλη Χαϊδά, παρά τις αντίξοες συνθήκες, λόγω του covid-19, υπήρξε έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον για την εταιρεία από αμερικανικά και ευρωπαϊκά funds με την συνολική αποτίμηση των ηλεκτρονικών συναντήσεων να είναι θετική.
Σχολιάζοντας την κατάσταση που επικρατεί στην Αμερική, όπου η κακή διαχείριση της υγειονομικής κρίσης έβαλε στον πάγο, για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, την εμπορική δραστηριότητα αρκετών εταιρειών, επιβραδύνοντας παράλληλα την πορεία της αμερικανικής οικονομίας, η κα Χαϊδά αναφέρει πως η επιχειρηματικότητα στην άλλη άκρη του Ατλαντικού χαρακτηρίζεται από κλίμα ανησυχίας και προβληματισμού για το άμεσο και απώτερο μέλλον, ενώ, όπως λέει, η κατάσταση αυτή επιτείνεται από τις κοινωνικοπολιτικές συνθήκες που επικρατούν τους τελευταίους μήνες.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι κάθε επενδυτικό σχέδιο έχει παγώσει χωρίς να διαφαίνεται η άμεση ομαλοποίηση των συνθηκών.
Πτώση 35% για το ελληνικό μάρμαρο στο α΄ 4μηνο
Όσο για τον κλάδο του μαρμάρου που είναι από τη φύση του εξωστρεφής, το πλήγμα που έχει δεχθεί από τον κορωνοϊό είναι σύμφωνα με την κα Χαϊδά, ισχυρό.
«Τα στατιστικά στοιχεία του πρώτου τετράμηνου του 2020 δείχνουν ότι σε πανελλήνια κλίμακα καταγράφεται πτώση εξαγωγών μαρμάρων της τάξης του 35%. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η αγορά της Κίνας η οποία αντιπροσωπεύει το 85% των ελληνικών εξαγωγών ογκομαρμάρων και για το πρώτο τετράμηνο του 2020 παρουσιάζει μία πτώση της τάξης του 59%. Ταυτόχρονα και οι υπόλοιπες ελληνικές εξαγωγές σε έτοιμα μάρμαρα στο διάστημα αυτό καταγράφουν πτώση» λέει χαρακτηριστικά.
Ως πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Μαρμάρου Μακεδονίας Θράκης, η κα Χαϊδά έχει ήδη αναθέσει στην ICAP , την διεξαγωγή μιας μελέτης για την οικονομική επίδραση της πανδημίας στον κλάδο του μαρμάρου καθώς επίσης και σε κλάδους που βρίσκονται σε άμεση συνάρτηση με αυτόν. Σκοπός είναι να υπάρξει μια πραγματική αποτίμηση της κατάστασης προκειμένου να χαραχθεί η σωστή στρατηγική και να περιοριστούν όσο το δυνατόν περισσότερο οι απώλειες.
«Στο αντίστοιχο διάστημα η ΙΚΤΙΝΟΣ κατέγραψε πτώση της τάξης του 30%. Αυτή τη στιγμή για την εταιρεία μας, διαφαίνεται μια κάποια δυναμική από την αγορά της Κίνας οπού διακρίνεται μια ανάπτυξη από τον Μάιο και μετά χωρίς όμως να μπορούμε να στηριχτούμε σε αυτή, για ασφαλείς προβλέψεις» επισημαίνει.
Ερωτηθείσα αναφορικά με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, που αποτελούν ένα δυνατό χαρτί στο χαρτοφυλάκιο της Ικτίνος, η κα Χαϊδά ξεκαθαρίζει πως τη δεδομένη χρονική στιγμή, η πρόθεση της διοίκησης είναι να μην προχωρήσει σε κάποια νέα επένδυση καθώς δεν θεωρεί ότι οι τρέχουσες συνθήκες ευνοούν μια τέτοια κίνηση. Άλλωστε, υπό τα νέα δεδομένα που έχει διαμορφώσει ο κορωνοϊός είναι αναμενόμενο οι κατασκευές και τα projects στον χώρο αυτό να έχουν «παγώσει» μέχρι να ομαλοποιηθεί η κατάσταση.
Τέλος αναφορικά με το θέμα των αδειοδοτήσεων των λατομείων και το χρόνιο αίτημα των επαγγελματιών του κλάδου για επίσπευση των διαδικασιών, ο ΣΕΜΜΘ έχει έρθει σε επαφή με το αρμόδιο υπουργείο, προκειμένου να μπορέσουν να βρούνε από κοινού μία λύση έτσι ώστε να υπάρχει αμοιβαίο όφελος.
Υπενθυμίζεται ότι, για να ξεκολλήσει μια λατομική άδεια, παρεμβάλλονται όχι μόνο οι διάφοροι φορείς και Υπηρεσίες του δημοσίου, που σε πολλές περιπτώσεις απαιτούν έως και 100 υπογραφές, αλλά και τα περιβαλλοντικά σωματεία που μάχονται κατά της λατομικής εκμετάλλευσης.
Για να κατανοήσει κανείς τη συνεισφορά της ελληνικής μαρμαροβιομηχανίας στη χώρα μας αρκεί να λάβει υπόψη του τα εξής στοιχεία: ο κλάδος συνεισφέρει στην ελληνική οικονομία ετησίως 1,27 δισεκατομμύρια ευρώ, αντιπροσωπεύει το 30% του ΑΕΠ του νομού Δράμας, ενώ επανεπενδύει κάθε χρόνο το 10% του τζίρου του στην απόκτηση τεχνολογικού εξοπλισμού τελευταίας γενιάς.
«Επειδή θεωρούμε ιδιαίτερα σημαντική την προσφορά ενός λατομείου μαρμάρου σκοπεύουμε να πραγματοποιήσουμε μία μελέτη μέσω της ΙCAP , έτσι ώστε να καταγράψουμε τις απώλειες στα κρατικά έσοδα από την μη αδειοδότηση ενός λατομείου», καταλήγει η κα Χαϊδά.