Η Βραζιλία και η Αργεντινή εξετάζουν το ενδεχόμενο να υιοθετήσουν ένα κοινό νόμισμα, το οποίο θα μπορούσε να ονομαστεί "πέσο ρεάλ", ανακοίνωσε ο Βραζιλιάνος πρόεδρος Ζαΐχ Μπολσονάρου, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στο Μπουένος Άιρες.
"Κάναμε ένα πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση του ενιαίου νομίσματος. Όπως και με το ευρώ στο παρελθόν, μπορεί κάτι τέτοιο να γίνει και εδώ με το πέσο ρεάλ", είπε ο Μπολσονάρου, αναφέρει το capital.
Ο υπουργός Οικονομίας της Αργεντινής, Νικολάς Ντουχόβνε, εμφανίστηκε πιο επιφυλακτικός στις δηλώσεις που έκανε στον Τύπο. "Το συζητάμε εδώ και λίγο καιρό με τον Βραζιλιάνο ομόλογό μου, τον Πάουλο Γκέντες, προς το παρόν είναι μια ιδέα", είπε, κάνοντας λόγο για ένα "μακροχρόνιο σχέδιο" το οποίο προϋποθέτει ότι θα προηγηθεί μια "προσαρμογή" σε ό,τι αφορά τον δημοσιονομικό τομέα αλλά και την αγορά εργασίας.
Οι δύο χώρες θα πρέπει "να ανοίξουν τις οικονομίες τους, τόσο μεταξύ τους όσο και στον κόσμο", τόνισε. "Είμαστε εκτεθειμένοι σε εξωτερικά (νομισματικά και οικονομικά) σοκ, εξαρτιόμαστε πολύ από τις εξαγωγές πρώτων υλών και τα νομίσματά μας διακυμαίνονται ανάλογα με τη διεθνή οικονομική κατάσταση", πρόσθεσε ο Ντουχόβνε.
"Μια μεγαλύτερη (νομισματική) σταθερότητα θα οδηγούσε σε περισσότερο εμπόριο, μεγαλύτερη ανάπτυξη και μείωση του πληθωρισμού", συνέχισε ο υπουργός, αναφερόμενος στην εκτόξευση των τιμών στην Αργεντινή που έφτασε το 55% τους τελευταίους 12 μήνες.
Από τις αρχές του 2018 το πέσο Αργεντινής υποτιμήθηκε κατά 60% ενώ το ρεάλ Βραζιλίας υποχώρησε κατά 16%.
Η Κεντρική Τράπεζα της Βραζιλίας πάντως, σε ανακοίνωσή της ανέφερε ότι "δεν υπάρχει κανένα σχέδιο ή μελέτη για τη νομισματική ένωση με την Αργεντινή. Υπάρχει, όμως είναι φυσικό σε μια σχέση μεταξύ εταίρων (στη Mercosur), διάλογος για τη μακροοικονομική σταθερότητα, όπως και για τη μείωση των κινδύνων και την ενδυνάμωση των θεσμών".
Ο επικεφαλής οικονομολόγος του Ιδρύματος Οικονομικών Ερευνών Λατινικής Αμερικής (FIEL), Ντανιέλ Αρτάνα, εκτίμησε ότι "σήμερα, δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις για ενιαίο νόμισμα με τη Βραζιλία". Παραδέχτηκε ότι με αυτόν τον τρόπο θα έμπαινε αυτομάτως τέλος στον πληθωρισμό στην Αργεντινή "αλλά θα είχαμε πολλά άλλα προβλήματα", όπως είπε χαρακτηριστικά.
Για την Αργεντινή (44 εκατομμύρια κάτοικοι) η Βραζιλία (209 εκατομμύρια) είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος. Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο και αντιστρόφως, αφού η Αργεντινή είναι ο 3ος εμπορικός εταίρος της Βραζιλίας. Οι εμπορικές συναλλαγές ανέρχονται στα 26 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως.
Ο Μπολσονάρου δεν απέκλεισε την πιθανότητα να ενταχθούν στην ίδια πρωτοβουλία οι δύο άλλες χώρες της Mercosur, η Ουρουγουάη και η Παραγουάη.