Τελικώς, οι αγορές επιδιώκουν να συμμετέχουν όλοι όσοι κάνουν μεγάλα λάθη. Στην περίπτωσή μας, τα τρία funds που σοτάρουν ελληνικές τραπεζικές μετοχές από το περασμένο καλοκαίρι (Marshall Wave, Οceanwood Capital, Lansdowne Partners).
Χθες οι τέσσερις ελληνικές τραπεζικές μετοχές εκτοξεύθηκαν σημειώνοντας σημαντικά κέρδη στο εξάμηνο: η Eurobank έκλεισε με άνοδο 61,5% στα 1,018 ευρώ, η Τράπεζα Πειραιώς με άνοδο 42,13% στα 3,34 ευρώ, η Alpha bank με άνοδο 30,9% και η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας με άνοδο 28,14% στα 0,337 ευρώ.
Αντίθετα, μέχρι τον Σεπτέμβριο- Οκτώβριο το σχέδιο τους, έδινε κέρδη καθώς κάθε αναφορά του ΔΝΤ στην ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης με 10 δισ. ευρώ βύθιζε τις τιμές των τεσσάρων συστημικών τραπεζών. Στηρίχθηκαν και πόνταραν πάνω στην πολιτική του ΔΝΤ. (σ.σ Η οποία πολιτική άλλαξε από τον Σεπτέμβριο).
Μάλιστα, οι αναφορές, όπως και τα δημοσιεύματα ήταν καθημερινά. Με τον καθημερινό «βομβαρδισμό» για τις θέσεις ανοικτών πωλήσεων αρκετοί επενδυτές Έλληνες και ξένοι πίστεψαν τελικώς ότι, οι ελληνικές τράπεζες πρέπει οπωσδήποτε να προχωρήσουν σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου. Άλλωστε η κακή προϊστορία των ελληνικών τραπεζών τα τελευταία χρόνια αποτρέπει αρκετούς επενδυτές.
Κόντρα σε αυτές τις εκτιμήσεις, αρκετά ξένα funds – όπως λ.χ το Haymann Capital του κ. John Kyle bass- τόνιζαν ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν θα χρειαστούν αυξήσεις κεφαλαίου ή αν χρειαστούν κάποια χρήματα, θα είναι τόσα λίγα που θα εξασφαλιστούν από πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων. Τις απόψεις του κ. John Kyle bass ενστερνίστηκαν και αρκετοί ξένοι επενδυτές που δεν συμμετείχαν στις αυξήσεις κεφαλαίου του 2015. Προτίμησαν να αγοράσουν τις μετοχές σε τιμές κάτω από το 0,30 της λογιστικής τους αξίας, δηλαδή σε φθηνές τιμές. Το βασικό επιχείρημα αυτών των επενδυτών ήταν ότι, δεν μπορούν να πάνε κόντρα στις δεσμεύσεις που ανέλαβαν οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών έναντι του ευρωπαϊκού επόπτη (SSM) για την μείωση των κόκκινων δανείων.
Οι δεσμεύσεις αυτές επιβεβαιώθηκαν στα αποτελέσματα των ελληνικών τραπεζών τόσο στο 9μηνο, όσο και στην χρήση του 2017, όπου οι υψηλές προβλέψεις και οι Δείκτες κάλυψης έκαναν σχεδόν απαγορευτικό ο επόπτης να ζητήσει μια αύξηση κεφαλαίου από τις ελληνικές τράπεζες.
Πριν από λίγο καιρό και ενώ οι τραπεζικές μετοχές ανέβαιναν, τα funds μείωναν τις ανοικτές θέσεις, αλλά πάντα συνέχιζαν να σορτάρουν τις 4 ελληνικές τράπεζες. Τα λάθη, όμως, στο χρηματιστήριο πληρώνονται έτσι τα τρία funds σημειώνουν απώλειες από 28% έως 61,5%.
Πηγή: newmoney.gr