Τρεις θα είναι τελικά αντί για τέσσερις οι νέες κλίμακες των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας, τις οποίες εισηγείται η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας προς το υπουργείο Ενέργειας.
Τα νέα κλιμάκια διαμορφώνονται ως εξής, και αναλόγως την κατηγορία επιφέρουν αυξήσεις ή και μειώσεις στους καταναλωτές.
– 0-1.600 kWh, το τετράμηνο
– 1.600 -2.400 kWh
– 2.400 kWh και άνω
Σύμφωνα με το Liberal.gr, στην κατηγορία μέχρι και 2.000 κιλοβατώρες δεν προκύπτει καμία διαφοροποίηση για τους καταναλωτές.
Αντίθετα για κατανάλωση μεταξύ 2.000 και 4.000 kWh προκύπτει μείωση στους λογαριασμούς κατά 40-50 ευρώ. Στον αντίποδα, για καταναλώσεις 4.500 kWh και άνω προκύπτουν μεγάλες επιβαρύνσεις.
Από εκεί και πέρα, το ποσό που δικαιούται να ανακτήσει η ΔΕΗ προκειμένου να καλύψει το κόστος που κατέβαλε για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) των παρελθόντων ετών (2012-2015), ανέρχεται σε 360 εκατ. ευρώ.
Αλλά για να μην υπάρξουν αυξήσεις, η ΡΑΕ προτείνει να επιστρέψει το υπ. Οικονομικών στον «Ειδικό Λογαριασμό ΥΚΩ», το 50% του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) που εισπράττει κάθε χρόνο το Δημόσιο από το πετρέλαιο το οποίο χρησιμοποιούν ώστε να δουλεύουν οι πανάκριβες μονάδες ντίζελ της ΔΕΗ στα νησιά. Δηλαδή σε σύνολο 180 εκατ ευρώ το χρόνο, εισηγείται να επιστραφούν τα 90 εκατ ευρώ.
Αλλωστε τα ΥΚΩ που πληρώνουν οι καταναλωτές μέσω των τιμολογίων ρεύματος, επιδοτούν ακριβώς τα τιμολόγια των νησιωτών, οι οποίοι διαφορετικά θα είχαν πολύ ακριβότερο ρεύμα από τους κατοίκους της ηπειρωτικής χώρας, καθώς τροφοδοτούνται με πανάκριβες πετρελαικές μονάδες.
Εφόσον τα 90 εκατ ευρώ μεταφερθούν από τον Προυπολογισμό στον «Ειδικό Λογαριασμό ΥΚΩ», τότε θα απαλειφθεί κάθε ανάγκη για αύξηση στα τιμολόγια.
Σε κάθε ωστόσο περίπτωση, η πρόταση για επιστροφή του ΕΦΚ του πετρελαίου, παρ’ ότι συμβατή με το κοινοτικό πλαίσιο, είναι προφανές ότι θα πρέπει πρώτα να συμφωνηθεί με τους θεσμούς, και άρα δεν είναι σίγουρο ότι θα εγκριθεί.
Διαφορετικά οι αυξήσεις στα τιμολόγια κατά την περίοδο 2018-2022 δεν θα αποφευχθούν. Απλώς η ΡΑΕ εισηγείται το κύριο βάρος των αυξήσεων να «πέσει» στην περίοδο μετά το 2020.
Δηλαδή, το μεγαλύτερο μέρος του ποσού να ανακτηθεί οπισθοβαρώς, με την λογική ότι στο μεταξύ θα έχουν διασυνδεθεί με την ηπειρωτική χώρα οι Κυκλάδες και πιθανόν η Κρήτη, και επομένως οι τότε τρέχουσες ΥΚΩ, δηλαδή των ετών μετά το 2020, θα έχουν ελαττωθεί.