Η εξαγορά πλασματικών ετών για να επιτευχθεί προσαύξηση στη σύνταξη, αποτελεί εφεξής «απαγορευμένο καρπό»…
Αιτία το γεγονός ότι με τις αλλαγές που συντελέστηκαν από την έναρξη ισχύος του νέου Ασφαλιστικού (ν.4387 / 2016), το κόστος εξαγοράς αυξάνεται σημαντικά (έως και έξι φορές)γεγονός που λειτουργεί αποτρεπτικά στο να επιλεχθεί από τους ασφαλισμένους που συνταξιοδοτούνται η συγκεκριμένη διαδικασία.
Μοναδικές ίσως εξαιρέσεις αποτελούν όσοι συμπληρώνουν 40 έτη εργασίας (12.000 ημέρες ασφάλισης) κατά το τρέχον έτος και παράλληλα γίνονται 62 ετών, όπως επίσης και όσοι μπορούν να θεμελιώσουν αναδρομικά το δικαίωμα στη συνταξιοδότηση.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το τελευταίο ασφαλιστικό, όσοι ενδιαφέρονται για εξαγορά πλασματικών ετών ασφάλισης, υποχρεώνονται να καταβάλλουν το 20% του τελευταίου μικτού μισθού που ελάμβαναν όσο εργάζονταν.
Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι «χαμένοι» σε σχέση με τον παλιότερο τρόπο εξαγοράς είναι όλοι οι εργαζόμενοι, σε δημόσιο και σε ιδιωτικό τομέα, με αποδοχές μεγαλύτερες των 840 ευρώ.
Αν μάλιστα υπάρχουν εργαζόμενοι που λαμβάνουν το μέγιστο του ορίου που έχει θέσει ο νόμος, δηλαδή 5.860 ευρώ, τότε καλούνται να πληρώσουν για εξαγορά πλασματικών ετών 1.172 ευρώ, δηλαδή έξι φορές πάνω από τα 167,85 ευρώ που ήταν το αντίτιμο με την προηγούμενη μέθοδο υπολογισμού.
Αξίζει επίσης να επισημανθεί ότι με το νόμο Κατρούγκαλου, καταργήθηκαν ευνοϊκές διατάξεις του παρελθόντος που έδιναν το δικαίωμα προσαύξησης της σύνταξης, σε συγκεκριμένες κατηγορίες συνταξιούχων, εάν πραγματοποιούσαν εξαγορά πλασματικών ετών.
Για παράδειγμα, εφεξής οι χήρες δεν μπορούν να εξαγοράσουν μέρος της στρατιωτικής θητείας των συζύγων τους, αφού πια δεν καρπώνονται όφελος στη σύνταξη χηρείας που λαμβάνουν.
Το ίδιο ισχύει και για όσους έχουν παράλληλη απασχόληση και πλέον, από την 1.1.17, καλούνται να καταβάλλουν διπλές εισφορές.