Αν θέλετε να μάθετε πως να διαχειρίζεστε τα ρίσκα στη ζωή σας, μην κάνετε τον κόπο να συμβουλευτείτε γραφειοκράτες οικονομολόγους ή ασφαλιστές/risk managers.
Ρωτήστε τους πραγματικούς ειδικούς: Πόρνες, τζογαδόρους, μάγους, παπαράτσι, σέρφερ, παραγωγούς ταινιών, εκτροφείς αλόγων, και στρατιώτες.
Οι καριέρες αυτών των ανθρώπων απαιτούν διαρκώς την ανάληψη ρίσκων. Επιτυγχάνουν παίζοντας έξυπνα - αποκομίζοντας όσο το δυνατόν περισσότερο κέρδος για κάθε «μονάδα» ρίσκου που αναλαμβάνουν.
Η Allison Schrager, μια οικονομολόγος -όχι ωστόσο από αυτούς που είναι κολλημένοι σε ένα γραφείο- πήρε συνέντευξη από όλους αυτούς τους επαγγελματίες του έιδους για ένα ενδιαφέρον νέο βιβλίο με τίτλο «Ένας οικονομολόγος μπαίνει σε έναν οίκο ανοχής: Και άλλα απρόσμενα μέρη όπου καταλαβαίνεις το ρίσκο».
Οι επισκέψεις της Schrager σε νόμιμους οίκους ανοχής στη Νεβάδα υπήρξαν μια αποκάλυψη. Οι ιερόδουλες ήταν πρόθυμες να αποδέχονται χαμηλότερη πληρωμή προκειμένου να εργάζονται νόμισμα, διότι έτσι αισθάνονται πιο ασφαλείς - δεν υπάρχει ρίσκο να συλληφθούν κατ' αρχάς. Τα νόμιμα πορνεία έχουν σεκιούριτι, και υπάρχει «κουμπί πανικού» σε κάθε δωμάτιο, που μπορεί να πατήσει η κοπέλα αν αισθανθεί απειλή.
Το χαμηλό ρίσκο ωστόσο αφορά και την άλλη μεριά της συναλλαγής - τους πελάτες. Η Schrager δηλώνει πως οι πιο υψηλά αμοιβόμενες πόρνες είναι μεσήλικες γυναίκες που προσφέρουν οικειότητα και «παρηγοριά». Η υψηλότερα αμοιβόμενη υπηρεσία είναι η λεγόμενη «Girlfriend Experience», δηλαδή η εμπειρία μιας κανονικής σχέσης.
«Οι περίσσοτεροι είναι απλώς μόνοι. Πολλοί από αυτούς δεν θέλουν καν σεξ».
Η πορνεία μοιάζει να είναι πολύ μακριά από τους κινδύνους/ρίσκα που αντιμετωπίζουμε εμείς στη ζωή μας, όπως για παράδειγμα η συνταξιοδότηση, όμως η Schrager αποκόμισε πέντε μαθήματα ζωής από τις συνεντεύξεις της με τους ασκούντες το αρχαιότερο επάγγελμα του κόσμου, καθώς και με άλλους που έχουν επιλέξει εξίσου ασυνήθιστες καριέρες.
Συνοπτικά:
Χωρίς ρίσκο, δεν υπάρχει κέρδος: Πρέπει να παίρνεις ρίσκα, όμως φρόντισε να έχεις ξεκάθαρο στόχο. «Συχνά αναλαμβάνουμε μεγάλα ρίσκα χωρίς να σκεφτούμε πολύ καθαρά τι είναι αυτό που θέλουμε, παρά μόνο νιώθουμε πως θέλουμε αλλαγή, να ανακατέψουμε την τράπουλα», γράφει η Schrager. Η οικονομολόγος ανακάλυψε πως οι πιο δεινοί σέρφερ απέχουν πολύ από το «ευτυχισμένοι χωρίς να τους νοιάζει το αύριο». Στην πραγματικότητα είναι control freaks, δηλαδή θέλουν και φροντίζουν να έχουν τα πάντα υπό έλεγχο στη ζωή τους, γεγονός πουβγάζει νοήμα, καθώς οι απρόσεκτοι και οι ανεύθυνοι δεν επιβιώνουν.
Είμαι παράλογος και το ξέρω: Ο Schrager βρήκε έναν επαγγελματία παίχτη πόκερ, ο οποίος παίζει μόνο το 12% των χαρτιών που του μοιράζονται, έχοντας ξεπέρασει μια νεανική τάση του να ποντάρει συχνά. Όλοι κάνουμε χαζά λάθη, γράφει η Schrager, το κλειδί είναι η επίγνωση, η αντίληψη.
Βγάλε όσο μεγαλύτερη απόδοση για κάθε ευρώ που ρισκάρεις: Μην βάζεις όλα τα αυγά στο ίδιο καλάθι, εκτός κι αν είσαι σίγουρος ότι το καλάθι δε θα πέσει κάτω... κάτι για το οποίο δε μπορείς ποτέ να είσαι σίγουρος. «Το να λαμβάνεις περισσότερο ρίσκο από όσο χρειάζεται, είναι μη αποδοτικό.» Πρόκειται για την ουσία του βιβλίου της Schrager.
Κυριάρχησε έναντι του κινδύνου: Μπορείς να τιθασεύεις το ρίσκο σου μέσα από χετζάρισμα ή ασφάλιση. Η ασφάλιση ακούγεται αβρετή, ωστόσο κάνει θαύματα. Αντίθετα με το hedge, το οποίο σε αναγκάζει να θυσιάσεις κέρδος κι απόδοση προκειμένου να ελαχιστοποιήσεις το ρίσκο σου, ένα ασφαλιστικό συμβόλαιο μοιάζει να καταφέρνει το ακατόρθωτο: Προστασία από κίνδυνο, με απεριόριστο περιθώριο για κέρδος.
Όλα μπορούν να συμβούν: Ακόμη και η καλύτερη διαχείριση κινδύνου δε μπορεί να υπολογίσει όλα τα ενδεχόμενα. Σχεδίασε για πράγματα που δε μπορείς να... σχεδιάσεις. Όπως είχε δηλώσει στο πεδίο της μάχης ο Ιστραηλινός στρατηγός Meir Finkel, το κλειδί είναι «η ικανότητα να μπορείς να συνέλθεις από τον αρχικό αιφνιδιασμό».