Πριν καν στεγνώσει το μελάνι της απόφαση του Eurogroup της 21ης Ιουνίου, όπου στο παράρτημα αναφέρονται τα "δημοσιονομικά μέτρα διαρθρωτικού χαρακτήρα" (fiscal structural measures) τα οποία παραπέμπουν στα προνομοθετημένα μέτρα της μείωσης των συντάξεων και το αφορολόγητου, ο πρωθυπουργός κύριος Αλέξης Τσίπρας αφήσε χθες (μιλώντας στο Bloomberg) ανοιχτό κάθε ενδεχόμενο δίνοντας ελπίδες στους συνταξιούχους που αγωνιούν ότι θα εφαρμοστούν τα μέτρα που ψήφισε η κυβέρνηση, αναφέρει το protothema.
Η σειρά των δηλώσεων του Πρωθυπουργού κύλησε ως εξής. Ο κ. Τσίπρας θύμισε καταρχάς ότι η κυβέρνηση έχει νομοθετήσει "για την αρχή του 2019 ένα πακέτο αρνητικών μέτρων 1% του ΑΕΠ (σ.σ.: δηλαδή τις περικοπές στις συντάξεις) και 1% θετικά μέτρα, στον βαθμό που είμαστε πάνω από τον στόχο για πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ. Γι' αυτό η κυβέρνηση θα αποφασίσει, όταν έρθει η ώρα, ποια είναι η βέλτιστη μέθοδος οικονομικά και κοινωνικά για τη χώρα, ώστε να πιαστεί ο στόχος του 3,5%. Είναι δική μας υπόθεση με ποια μέσα θα φτάνουμε τους στόχους".
Ωστόσο ο δημοσιογράφος του Bloomberg επέμεινε και ανέφερε στον Πρωθυπουργό ότι από αυτή την απάντηση ένας Γερμανός επενδυτής θα καταλάβαινε ότι οι περικοπές δεν θα γίνουν.
Προχωρώντας ένα βήμα παρακάτω ο δημοσιογράφος ρώτησε τον πρωθυπουργό: "Παραμένετε δεσμευμένος να κόψετε τις συντάξεις το 2019. Είναι Ναι ή ένα Όχι".
Ο κύριος Τσίπρας μάλλον ενοχλημένος απάντησε: "Οι δεσμεύσεις μας είναι αυτές που αναφέρονται στην απόφαση του Eurogroup. Σας παραπέμπω σε αυτές. Μπορείτε να δείτε ποιες είναι και να βγάλετε τα συμπεράσματά σας".
Η αλήθεια είναι ότι η αναφορά σε fiscal structural measures στην απόφαση του Eurogroup, παρότι παραπέμπει στα μέτρα της μείωσης των συντάξεων και του αφορολόγητου δεν τα προσδιορίζει επακριβώς καθώς κάτι τέτοιο αναμένεται να συμβεί στα πολυσέλιδα κείμενα που θα συνοδεύουν το πρόγραμμα μέτα-μνημονιακής εποπτείας στο πλαίσιο της ενισχυμένης επιτήρησης μετά τις 20 Αυγούστου.
Η περιφραστική αυτή αναφορά αποδίδεται από αναλυτές στην προσπάθεια των Θεσμών να μην χαλάσουν το καλό κλίμα της βραδιάς του Eurogroup με μια ευθεία αναφορά σε περικοπές στο κοινό ανακοινωθέν, ωστόσο στελέχη όλων των Θεσμών ξεκαθάριζαν στο Λουξεμβούργο ότι το μετρό της μείωσης των συντάξεων θεωρείται αδιαπραγμάτευτο για την Ευρωπαϊκή πλευρά και ότι το μόνο που συζητούν είναι τα αντίμετρα.
Ωστόσο μέχρι να γραφτούν και κυρίως να δημοσιευτούν τα πολυσέλιδα κείμενα της επιτήρησης θα υπάρχουν περιθώρια από την πλευρά της κυβέρνησης για να διατηρεί την ασάφεια ως προς το θέμα αυτό και να κλείνει το μάτι στους συνταξιούχους.
Φαίνεται ωστόσο ότι στο μέγαρο Μαξίμου Μαξίμου επικρατούν δεύτερες σκέψεις ως προς τη δυνατότητα της ελληνικής πλευράς να προβεί σε μία μονομερή ενέργεια και να ακυρώσει το ψηφισμένο μετρό της μείωσης των συντάξεων. Το σενάριο που προκρίνεται είναι η επαναδιαπραγμάτευση του μέτρου το Φθινόπωρο και αν αυτή αποτύχει η προσπάθεια να αντισταθμιστούν τα μέτρα ακόμη και με μόνιμα αντίμετρα αν αυτό περάσει από τους Θεσμούς.