Όταν το καλοκαίρι του 2015 επιβλήθηκαν τα capital controls στην Ελλάδα, τα μέτρα λειτούργησαν σαν ασπίδα για τις τράπεζες, οι οποίες κλυδωνίζονταν από τους φόβους για Grexit που ώθησαν τους πολίτες να «τραβήξουν» δισεκατομμύρια ευρώ από τις καταθέσεις τους.
Ωστόσο οι φόβοι για την ευπάθεια των ελληνικών τραπεζών, σημαντική αιτία για την επιβολή του μέτρου εξ αρχής, δεν έχουν υποχωρήσει. Στα τέλη της περασμένης χρονιάς, οι Έλληνες τραπεζίτες εργάζονταν επάνω σε ένα σχέδιο για να αμβλύνουν τους περιορισμούς, αλλά οι συζητήσεις κατέρρευσαν όταν εντάσεις λόγω νέων μέτρων λιτότητας ώθησαν τους Έλληνες να αποσύρουν και πάλι χρήματα από τις τράπεζες. Η ανάκτηση της εμπιστοσύνης έχει συνδεθεί άρρηκτα με το θέμα του χρέους, ενώ στην επιτάχυνση της χαλάρωσης των περιορισμών θα συμβάλλει καθοριστικά η ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση (QE).
«Το πλαίσιο των κεφαλαιακών ελέγχων έχει ήδη χαλαρώσει και με ταχύτατους ρυθμούς θα είμαστε σε θέση το επόμενο διάστημα να ολοκληρώσουμε την οριστική άρση τους, γεγονός που θα ενισχύσει αποφασιστικά την εξαγωγική δραστηριότητα», δήλωσε σήμερα χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Τζανακόπουλος.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε λόγο για την άρση της αβεβαιότητας από την πρόσφατη συμφωνία και υπογράμμισε πως καθορίστηκαν και τα βήματα που θα οδηγήσουν αφενός στην επάνοδο της χώρας στις αγορές και αφετέρου στο οριστικό τέλος των μνημονίων. Ενώ από τη συμφωνία προκύπτουν και συγκεκριμένες παρεμβάσεις για την ενίσχυση της αναπτυξιακής πορείας της χώρας, αναφέρει το ependisinews.
Την ίδια στιγμή πληθαίνουν σταδιακά οι "φωνές" τραπεζιτών αναφορικά με την σταδιακή - σε κάθε περίπτωση - άρση των capital controls. Ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank, κ. Σταύρος Ιωάννου, εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι τις επόμενες μέρες θα είναι σταδιακά εμφανή τα πρώτα δείγματα άρσης των capital controls.
Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις της πρώην προέδρου της Εθνικής Τράπεζας και της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, Λούκας Κατσέλη η οποία είχε προαναγγέλλει ότι θα ανοίξει ο δρόμος για την άρση των πιστωτικών περιορισμών σταδιακά. «Ήμουν από εκείνους που πίστευαν ότι θα μπορούσαν ήδη να είχαν αρθεί. Δεν νομίζω ότι αποτελούν περιορισμό. Γνωρίζω ότι αυτή τη στιγμή η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ήθελε πρώτα να ολοκληρωθεί η 2η αξιολόγηση και να υπάρξουν και εχέγγυα βιωσιμότητας του χρέους, προκειμένου να δώσει το πράσινο φως για άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίου. Προσωπικά πιστεύω ότι οι προϋποθέσεις αυτές έχουν ολοκληρωθεί, άρα ήλπιζα ότι αυτό θα δώσει κίνητρο στην ΕΚΤ να δώσει το πράσινο φως. Αλλά, όπως ξέρετε, άλλο η λογική και άλλο η πολιτική μέσα σε ένα διοικητικό συμβούλιο μιας ΕΚΤ», σημείωσε η κ. Κατσέλη μερικές ημέρες πριν.
Η Fitch είχε επισημάνει νωρίτερα πως δεν αναμένει πλήρη άρση των capital controls βραχυπρόθεσμα, αλλά αναμένει σταδιακά βήματα προς μια χαλάρωση των ελέγχων και συγκεκριμένα μια σταδιακή κατάργηση των περιορισμών στις αναλήψεις μετρητών από τραπεζικούς λογαριασμούς. Μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, αναμένεται μια περαιτέρω αύξηση στο μηνιαίο όριο αναλήψεων. Να υπενθυμίσουμε ότι η Fitch αναβάθμισε τις αξιολογήσεις βιωσιμότητας (Viability Ratings) της Εθνικής Tράπεζας, της Eurobank, της Πειραιώς και της Αlpha Bank σε «CCC» από «F», κάτι το οποίο αντανακλά τη βελτιωμένη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών, σύμφωνα με το διεθνή οίκο.