Συμβασιούχοι και αξιολόγηση αποτελούν τα δύο «καυτά» μέτωπα που καλείται να αντιμετωπίσει άμεσα, εντός του καλοκαιριού, η ηγεσία των υπουργείων Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, ενώ από τον Σεπτέμβριο θα πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή το νέο σύστημα κινητικότητας σε όλο τον δημόσιο τομέα και να γίνει η επιλογή των νέων γενικών διευθυντών.
ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ: Η διαδικασία της χαρτογράφησης των συμβασιούχων βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, προκειμένου να υπάρξει σαφής αποτύπωση του αριθμού τους, καθώς και σε ποιους φορείς εργάζονται. Ο υπουργός Εσωτερικών Π. Σκουρλέτης με εγκύκλιο που απέστειλε στους δήμους ζητεί μέχρι το τέλος του Ιουλίου να αποστείλουν τα στοιχεία του ανθρώπινου δυναμικού, που είτε στελεχώνει τις οργανικές μονάδες είτε παρέχει υπηρεσίες βάσει συμβάσεων.
Σύμφωνα με την »Καθημερινή», το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί ότι θα καταρτίσει νομοθετική ρύθμιση η οποία θα προβλέπει την πρόσληψη περίπου 2.500 εργαζομένων στην καθαριότητα ως μόνιμο προσωπικό μέσω ΑΣΕΠ. Με αυτόν τον τρόπο ουσιαστικά θα μονιμοποιηθεί ένα μέρος των συμβασιούχων που ήδη εργάζονται στην καθαριότητα, ενώ ο κ. Σκουρλέτης έχει δηλώσει ότι εφόσον υπάρξει ανάγκη για επιπλέον προσωπικό στους δήμους θα γίνουν οι απαραίτητες προσλήψεις.
Κατά την κυβέρνηση, οι εν λόγω προσλήψεις θα εξαιρεθούν από τον κανόνα 1 προς 4 που διέπει τις προσλήψεις για το τρέχον έτος, με το σκεπτικό ότι οι αμοιβές τους θα καλύπτονται από τα ανταποδοτικά τέλη των δήμων. Επισήμως ο ισχυρισμός δεν έχει γίνει δεκτός από τους θεσμούς και το θέμα βρίσκεται σε εκκρεμότητα.
ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ: Η εφαρμογή του νέου συστήματος αξιολόγησης στο Δημόσιο έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Ιουνίου, ωστόσο αυτό δεν έχει καταστεί εφικτό, μετά και τις παροτρύνσεις της ΑΔΕΔΥ και της ΠΟΕ-ΟΤΑ για αποχή των υπαλλήλων από τη διαδικασία.
Η συντριπτική πλειοψηφία των υπουργείων και των φορέων τους δεν έχουν παραδώσει τα σχετικά φύλλα και σύμφωνα με πληροφορίες, το πρόβλημα δεν έγκειται στην απροθυμία των υπαλλήλων να συμμετέχουν στη διαδικασία, αλλά στην άρνηση των προϊσταμένων τους να παραλάβουν τα έντυπα αξιολόγησης.
Το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί, έχει θορυβήσει τους θεσμούς, οι οποίοι βλέπουν τα χρονοδιαγράμματα να παρακάμπτονται.
Η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Ολγα Γεροβασίλη, μετά δεκαήμερη «σιωπηλή» παράταση, όρισε νέα καταληκτική ημερομηνία για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης την 8η Αυγούστου.
Η κ. Γεροβασίλη ζητεί από τις διευθύνσεις προσωπικού να διαβιβάσουν «αμελλητί και με απόδειξη» τα έντυπα αξιολόγησης στους υπαλλήλους και να μεριμνήσουν για την άμεση ολοκλήρωση της διαδικασίας. Η ίδια μάλιστα «προειδοποιεί» ότι παρακώλυση στην εφαρμογή της αξιολόγησης είναι πιθανό να δημιουργήσει προβλήματα στο σύστημα κινητικότητας, το Εθνικό Μητρώο Επιτελικών Στελεχών και το σύστημα επιλογής προϊσταμένων.
ΑΔΕΔΥ και ΠΟΕ-ΟΤΑ, πάντως, ζητούν από τους δημοσίους υπαλλήλους να εξακολουθήσουν να απέχουν από τη διαδικασία.
Κατόπιν αυτών είναι ορατό το ενδεχόμενο να παρέλθει «άκαρπη» και η νέα προθεσμία που δόθηκε. Προκειμένου να αντιμετωπίσει αυτήν την πιθανότητα, το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης επεξεργάζεται εναλλακτικά σενάρια, με επικρατέστερο την παροχή κινήτρων σε υπαλλήλους και προϊσταμένους, ώστε να συμμετέχουν στη διαδικασία.
Το κίνητρο θα μπορούσε να σχετίζεται, π.χ., με τις προαγωγές ή με κάποιου είδους μοριοδότηση.
ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ: Προκειμένου να αποφευχθεί παρόμοια «εμπλοκή» στην εφαρμογή της κινητικότητας και με δεδομένο ότι ΟΤΑ και φορείς στην πλειοψηφία τους δεν έχουν καταρτίσει τα νέα οργανογράμματα που αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση για την εκκίνηση της διαδικασίας, η ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης αποφάσισε ότι για όσες δομές δεν υπάρξουν νέα οργανογράμματα, θα ισχύσουν τα ήδη υπάρχοντα.
Με νέα εγκύκλιό της, πάντως, η κ. Γεροβασίλη καλεί φορείς του Δημοσίου και ΟΤΑ να ολοκληρώσουν τα νέα οργανογράμματά τους και τα περιγράμματα θέσεων μέχρι το τέλος Ιουλίου.